New York, New York aneb Bobby De Niro v Karlových Varech

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Prý nejvýznamnější filmfest ve střední a východní Evropě. A k tomu jako host jeden z mých nejoblíbenějších herců Robert De Niro. Zatraceně zajímavá kombinace, která mě donutila, abych se letos do Varů konečně jela podívat.

Původně jsem tam měla být už v pátek na zahájení. Přece jen vidět De Nirův poslední film What Just Happened o pár týdnů dřív než je oficiální premiéra v USA je hodně lákavý. K mý smůle ale lístky na představení nejdou mimo Vary koupit. Neexistuje žádná rezervace přes internet, mobil ani nic jiného. Jednoduše musíte do Varů přijet a doufat, že vstupenky, které se vždy začínají prodávat den před představením, ještě budou k dostání. V mém případě (možná nejlukrativnější film festivalu) byla možnost sehnání lístků pár hodin před promítáním celkem mizivá.

Do Varů jsem tedy jela až o den déle. Na New York, New York, poslední film z dílny Martina Scorseseho s Robertem De Nirem, který jsem neviděla. Rok výroby 1977, začátek ve 23.00 večer, no jako typický divácký hit to nevypadalo. Jenže lístky byly toho dne v pět odpoledne stejně beznadějně vyprodané. U pokladny mi ale poradili, abych zkusila přijít hodinu před představením, kdy se dají do prodeje vstupenky, které si nevyzvedli VIP hosté.

Robert De Niro uvádí svůj film New York, New York

Celkem zábava flákat se pár hodin po Varech. Baterka mobilu mi odešla už při příjezdu (omlouvám se, že jsem se nemohla ozvat, Lucko), takže bez ponětí o času byla taková procházka celkem o nervy. Ještě víc, když jsem pak na každým rohu narážela na oznámení, že New York, New York uvede na vlastní přání Robert De Niro, a když jsem všude potkávala skupinky lidí bavících se o tom, že na film musí zajít. Chvíli jsem se prodírala davy lidí (i De Niro tvrdil, že je tu víc návštěvníků, než viděl kdekoliv jinde), tamhle je Roden, tamhle Donutil, Hanák, Eben...

Nedaleko pokladny jsem tedy nakonec zakotvila už víc jak dvě hodiny před prodejem lístků. Hodinu před ním už jsem stála u pokladny. Na obrazovce zatím pomalu ubývaly lístky, jak si je další VIP hosté a lidé z tisku vyzvedávali. Z původních 150 nakonec zbylo nějakých 120. Jen 120 lístků na neznámé množství pokladen, u kterých stály možná stovky lidí doufajících, že film uvidí. Naše pokladna nakonec stačila vytisknout šest lístků. Za méně než půl minuty už byly všechny pryč. Vyprodáno. Na nějakých dvacet lidí stojících za mnou se nedostalo.

Ale já lístek měla. Řada 13, sedadlo 7. Hned za řadou, která byla rezervována pro VIP hosty. Byl v ní nějaký maník z ČEZu, seděl tam Eben a další, které jsem neznala. De Niro se někde zdržel asi o půl hodiny, mezitím už se dovnitř nahrnulo asi 20 studentů bez lístků na festival passy a obsadili poslední dosud volná místa pro VIP. Asi pět minut před De Nirovým vystoupením se u uvadečky objevila nějaká černoška a ptala se, jestli jsou ještě volná místa ve VIP řadě. Uvaděčka se jí omlouvala, že ne, usazené studenty už nejspíš vyhazovat nechtěla. Teprve z fotek na internetu, které jsem dalšího dne viděla doma, jsem zjistila, že to byla De Nirova manželka.

De Niro tak odešel hned po zahájení filmu. Ještě před tím se ale zmínil o tom, že film natáčel už před 32 lety s Martym, že doufá, že se nám bude líbit, že jsou Karlovy Vary úžasné a že se mu tu s manželkou a dětmi líbí.

Ani ne 20 metrů přede mnou tak stála jedna z největších legend filmografie, muž, jehož herecké možnosti naprosto přesahují dimenze toho, co obvykle nazýváme herectvím. Muž, kterého nejen Karlovy Vary ale i Americký Filmový Insitut ocenily cenou za celoživotní dílo. Muž, který má doma Oscara za roli v Kmotrovi II. (mimochodem, podle největší světové filmové databáze IMDb 3. nejlepší film všech dob) a Zuřícím býkovi (70. nejlepší film všech dob). Ten, který tak rád spolupracuje s Martym Scorsesem a vytvořili spolu nezapomenutelná díla jako Mafiáni (14. nejlepší film všech dob), Taxikář (36. nejlepší film všech dob, De Niro získal i nominaci na Oscara) nebo Casino (201. nejlepší film všech dob). Ten, který je pravděpodobně nejznámějším gangsterským hercem na světě a většina mafiánů skáče nadšením, když se dozví, že je bude hrát on. Ten, který podal strhující výkony ve Spáčích, Nelítostném souboji (136. nejlepší film všech dob), Tenkrát v Americe (95. nejlepší film všech dob), Neúplatných, Lovci jelenů (134. nejlepší film všech dob, nominace na Oscara), Mysu hrůzy (nominace na Oscara), Času probuzení (nominace na Oscara).

A v neposlední řadě i ten, který ztvárnil hlavní roli v muzikálově a komediálné laděném dramatu New York, New York, které se onoho večera před dvěma dny promítalo ve Varech. Jedná se o ten film, díky kterému vznikla jedna z nejznámějších jazzových písní v historii nazvaná (stejně jako film) New York, New York. Mimochodem, i na té má De Niro menší zásluhu.

Takže díky za všechno, Bobby.


Robert De Niro v Karlových Varech

1 komentář: