Ted Kennedy umírá


Je to můj nejoblíbenější aktivní politik. Přibližně poslední dva roky sleduju jeho dráhu i jeho názory, jeho účet na YouTube je jeden ze tří, u kterých mám zaškrtnuto "subscribed". Vypadalo to, že je jediný z rodiny, komu se vyhla kletba rodiny Kennedyů. Už s ním spadlo letadlo i se zřítil s autem do vody, ale vždy vyvázl jen s nějakým tím menším zraněním.

A pak jsem se najednou dozvěděla, že Kennedy během doby, co jsem byla v Anglii, zkolaboval a byl převezen do nemocnice. Nevadí, stát se to může každýmu, říkala jsem si, že to byl třeba infarkt, a doufala, že tak do měsíce se Kennedy zas do politiky vrátí. Dnes ale přinesl tisk znepokojivou zprávu.

Teddy má zhoubný nádor na mozku, který podle všeho už ani nemá cenu operovat. Odbornící se shodují, že do roka s největší pravděpodobností zemře.

A s ním odejde i kult rodiny Kennedyových. Čtyři bratři, čtyři muži, kteří se chtěli stát prezidenty. Ten první zemřel v druhé světové válce, ten druhý byl zastřelen v prezidentském úřadu, ten třetí dostal kulku do hlavy v den, kdy vyhrál primárky, ten čtvrtý po tragické nehodě radši z voleb odstoupil.

Ten první byl ambiciózní muž, který v podstatě donutil ostatní tři, aby se to pokusili v životě dotáhnout co nejdál.

Ten druhý ztělesňoval naději celého národa, byť se dopustil řady chyb.

Ten třetí se jako první ministr spravedlnosti v USA začal silně zabývat organizovaným zločinem a řešit násilí.

Ten čtvrtý je jeden z nejliberálnějších amerických politiků, který se významně zasadil o to, že je Massachussets jeden z nejdemokratičtějších států v USA.

Jmenovali se Joseph, John, Robert a Edward. Veřejnost, která je milovala, jim familiárně říkala Joe, Jack, Bobby a Ted.

Škoda, že se žádný z nich asi nedočká doby po Bushově vládě.

Žádné komentáře:

Okomentovat