Whyt didn't you burn the tapes?

Zvláštní pocit. Před deseti minutama jsem přišla z kina, kde jsem s Tomem byla na filmu Duel Frost/Nixon, a nejradši bych si teď sjela osmihodinovej rozhovor Richarda Nixona s Davidem Frostem.

Pochopte, nikdy bych nečekala, že Nixona budu litovat. Byl to prezident, který nechal nainstalovat odposlouchávání do centra druhé politické strany, lhal vyšetřovatelům, nařídil sledování senátora Kennedyho a řady dalších politiků, zneužíval svých pravomocí, využíval peníze k nezákonným činnostem, podváděl, ničil důkazy, podplácel i vydíral ty, kteří mu mohli stát v cestě.

Prezident Truman Nixona nazval "lhářem a parchantem", prezident Kennedy "hnusným prolhaným zkutvysynem a dost nebezpečným chlapem", dvojnásobný demokratický kandidát na prezidenta Stevenson "typem politika, který by klidně skácel sekvoji jen proto, aby se pak mohl postavit na pařez a pronést řeč o ochraně přírody". A já jdu do kina na film, ve kterém měl Nixon po dvou letech konečně čelit svým zločinům, a já ho lituju. Chápete to?

Pro nezainteresované by se možná hodilo něco málo k této události. Po aféře Watergate zahrnující odhalení všech výše vyjmenovaných zločinů Nixon rezignoval na úřad prezidenta. Prezidentem se stal Gerald Ford, k překvapení celého světa ale udělil Nixonovi milost. Asi o dva roky později Richard Nixon poprvé předstoupil před televizní kamery. Byl to jeho první rozhovor od Watergate, dostal za něj 600 000 dolarů a jeho televizním oponentem měl být jistý David Frost, do té doby nepříliš známý moderátor z Austrálie. A ten se rozhodl, že Nixona donutí omluvit se americkému lidu a přiznat, že chyby, které udělal, by se daly nazvat zločinem.

Ani nevím, jestli za to může fenomenální Langella, jemuž byla přidělena role Richarda Nixona, ale po tom závěrečném "pokání" mi celého Richarda Nixona bylo líto. Fakt. A to i přesto, že normálně bych můj názor na tuto osobnost amerických dějin vyjádřila dost podobně jako výše zmínění politici.

Někde si ten osmihodinovej originál jejich rozhovoru musím sehnat.

1 komentář: