Dean "The King of Cool" Martin

"Baviči přicházejí a odcházejí, jsou lidé, kteří jsou dobří v tom, a další, kteří jsou dobří v něčem jiném. Ale ve srovnání s Deanem Martinem neexistuje nikdo, kdo by byl víc cool."
- Kevin Spacey
Proslavilo ho ležérní vystupování, charisma, vtipy a skvělý hlas, předcházela ho pověst sukničkáře a opilce. Playboy ho nedávno nazval "nejvíc cool mužem, který kdy žil", jeho písničky se dočkaly řady cover verzí a dodnes se objevují ve všem od reklamy na kávu až po milostné scény ve filmech. Byl vzorem Elvise Presleyho i Robbieho Williamse a na Chodníku slávy v LA má dvě hvězdy; jednu za filmy a druhou za televizi. Málokdo v České republice si ho při vyslovení jeho jména vybaví, přesto je jeho obličej díky westernům profláknutější než ten Franka Sinatry a jeho písně znají i ti, kteří jazz slyšeli maximálně tak v hodinách hudebky na základní škole. Nadšenci do 50. let vám většinou řeknou, že ho mají radši než jeho dlouholetého partnera Jerryho Lewise, a řada dodá, že si ho cení víc než jeho nejlepšího přítele Franka Sinatry. Jmenoval se Dino Crocetti nebo - chcete-li - Dean Martin.

"Nejste opilí, pokud dokážete ležet na podlaze bez toho, abyste se museli držet."
- Dean Martin

Jeho životní příběh by dnes vydal na slušné gangsterské drama; ze střední odešel, protože byl (dle svých slov) chytřejší než učitel, takže od nějakých 15 let pašoval alkohol, boxoval, pracoval jako dealer při blackjacku v ilegálním casinu. Možná, že dnes by jako zpěvák skončil ověšený řetězy a s rozkrokem u kolen, ve 40. letech si ale mladý Dino vybral úplně jinou cestu a jako svou poznávací značku si stanovil nadhled, bezstarostnost a věčné obměňování textů písní, které právě zpíval (ve videu pod tímto článkem můžete třeba vidět, jak v Everybody Loves Somebody zaměnil "if I had it in my power" za "if I had you in my shower").
Jeho fanoušci vám řeknou, že právě tyto vlastnosti z něj dělají synonymum pro slovo cool. Na Deanovi není znát žádná snaha, netrpí perfekcionistickými sklony jako ve všech ohledech dokonalý Sinatra. On je ten, kdo přijde na podium se sklenkou whiskey v ruce a na výtku, že pořád žertuje, odpoví, že pokud chtějí lidé slyšet vážnou verzi jeho písní, mají si koupit desku. On je ten, kdo svou televizní show pojímá ležérně a jako první bavič se nebojí objevit v hlavním vysílacím čase s cigaretou v ruce. On je ten, kdo na vrcholu popularity ve filmu hraje sebe samého jako egoistického namyšleného sukničkáře, který je věčně naložený v lihu. Role opilců nakonec dostává tak často, že lidé skutečně věří, že má problémy s alkoholem.

Přitom Dean Martin téměř nepil. A nebyl ani sukničkář. Dokonce se prý jako jediný z celého Rat Packu pravidelně vracel večer domů k dětem a manželce. Ve filmu The Rat Pack, který roku 1998 natočilo HBO, je taková moc hezká scéna; je noc a kamera postupně prochází hotelové pokoje, kde bydlí jednotliví členové skupiny. Joey je s přítelkyní, Peter také, Sammy jakbysmet, Frank dokonce se dvěma. A Dean? Ten sedí na posteli a... dívá se na televizi.
Může se to zdát zvláštní, ale Dean byl prý introvert. Z Frankových večírků zdrhal, s přáteli se moc nestýkal, o osobním životě nemluvil, médiím téměř neposkytoval rozhovory a pokud náhodou pořádal oslavu ve vlastním domě, často po uvítání hostů utekl do postele (odkud ho zase nekompromisně vytahoval Sinatra). A taky si až chorobně si nedůvěřoval. Neměl pocit, že je dobrý zpěvák, a proto se rozhodl vtipkovat na svůj účet dřív, než to udělá někdo za něj.
"K Deanu Martinovi se člověk musí proposlouchat," četla jsem kdysi někde na internetu a ještě jsem netušila, jak moc je tato věta pravdivá. Neznám nikoho, kdo by nejdříve poslouchal Deana a postupně přešel k Frankovi a ostatním, zato znám spoustu lidí, kteří poslouchají týdny, měsíce či roky Sinatru a pak najednou prohlásí: "Je to nějaká úchylka, že mám v poslední době pořád radši Deana Martina?"

Před několika týdny jsem se dostala do fáze, kdy můžu s klidem prohlásit: "Není."


(Takové vlastní malé hudební video. Tak mi udělejte radost a podívejte se na něj ;-)

Psal se rok 1964 a v hitparádách právě bodoval rock'n'roll. Deanovi podobný styl nic moc neříkal, což ho dostávalo do konfliktů se synem Riccim, který jako každý jiný teenager v západním světě uctíval The Beatles. Unavený z řečí o tom, jak úžasní jsou The Beatles, Dino jednoho dne Riccimu řekl: "Srazím tvé přátele z vrcholu hitparády." Jelikož ale nenahrál žádný nový hit v posledních šesti letech, Ricci předpověď označil za kravinu a brzy na ni zapomněl. Tedy jen do 15. srpna 1964, kdy "Everybody Loves Somebody" srazilo The Beatles z první pozice. Dino tehdy samolibě poznamenal směrem k Riccimu: "Říkal jsem ti, že tvé přátele srazím z vrcholu hiparády." Ricci zůstal stát oněmělý v úžasu. Dean Martin se stal jediným člověkem v historii, který se kdy rozhodl srazit The Beatles z předního místa v hitparádě a uspěl."
(převzato a přeloženo z angličtiny)

3 komentáře:

  1. Great photos. I love all of them. I think I've posted pretty much all of those at my blog at some point in the past. Dino is definitely the King of Cool. Have a great day. Cheers!

    OdpovědětVymazat
  2. I could dance all day long on this song...Sway- Dean Martin...I love it...

    OdpovědětVymazat
  3. Keith: Thanks. Yeah, you're right, all of those Life photos are pretty amazing. I love how they show the human side of all Rat Pack members and I just can't have enough of them. And of course, the ones with Dean at his home are one of the best.

    SsstSonia: Hi, thanks for stopping by. I always want to dance when I hear That's Amore by Dino from The Caddy. It's such a lovely scene ;-) Have a nice day!

    OdpovědětVymazat