The Rat Pack

"Je to Frankův svět. My ostatní v něm jen žijeme."

Psala se 50. léta a tuto větu pronesl Dean Martin o svém nejlepším příteli Franku Sinatrovi. V následujících desítkách let byla často transformována. Frankovo jméno v ní bylo nahrazeno Billem Gatesem, Albertem Einsteinem, Federicem Fellinim...

V 50. letech ležel ale svět - minimálně ten americký - skutečně u Frankových nohou. A u nohou jeho přátel, kteří s ním založili prazvláštní skupinu The Rat Pack. Dnes se říká, že Sinatra jednoho dne viděl meeting Chruščova, Eisenhowera a de Gaulla v Paříži a prohlásil, že bude mít svůj vlastní summit. Okamžitě kolem sebe zformoval pár přátel a ti s ním vytvořili skupinu, která si říkala "klan", média ji ale nenazvala nikdy jinak než "krysí smečkou".

The Rat Pack vystupoval v Las Vegas a jejich představení byla vždy vyprodaná. Chodili na ně dívat celebrity i politici, lidé byli schopní několik dní přespávat v autě před hotelem Sands, pokud měli podezření, že by tam skupina mohla večer koncertovat.

Kdo a jestli vůbec někdo v Sands vystoupí, bylo vždy překvapení. Na plakátech mohli lidé nejednou číst slogany ve stylu: "Dnes večer Dean, možná Frank, možná Sammy." Na podiu se s nimi čas od času objevili přátelé jako Louis Armstrong, Bing Crosby a Marilyn Monroe, jádro skupiny ale tvořilo pět můžů.

Frank Sinatra jakožto leader skupiny, dnes považovaný za pravděpodobně nejlepšího hudebního interpreta, jakého Spojené státy kdy splodily.
Dean Martin pověstný svým ležérním stylem a věčným vtipkováním, díky kterému byl před několika lety vyhlášený časopisem Playboy za nejvíc cool muže historie.
Sammy Davis jr jakožto černý talentovaný tanečník a zpěvák, kterého měl Frank natolik rád, že odmítl vstoupil do barů, kde Sammyho tehdy rasistická bílá společnost nechtěla obsloužit.
Joey Bishop, komik a televizní hvězda.
Peter Lawford, britský elegán a švagr prezidenta Kennedyho.

Společně se stali fenoménem a definicí slova cool. Dělali si ze sebe srandu, improvizovali, nikdy nevěděli, jestli jim jiný člen skupiny uprostřed písně nebo tanečního vystoupení nevleze na podium s nějakým vtípkem. A jako bonus nosili to nejlepší oblečení, zpívali nejpopulárnější písně, natáčeli nejvýdělečnější filmy, měli nejvlivnější přátele.

Pokusila jsem se The Rat Packu dnes večer setříhat takový menší video podbarvený hlasem Deana Martina z jeho písně Ain't That a Kick in the Head. Není to úplně ono, ale snaha byla :-)

5 komentářů:

  1. To samý, jako u předchozího článku. Nikdy jsem o The Rat Pack neslyšela a nevadilo mi to, ale teď si řikam, jak jsem byla strašně ochuzená... :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky děkuju. Komentář - a hlavně k něčemu, co vím, že jinak čtenáře asi moc nezajímá a nic mu to neříká - vždy potěší ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Such a great clip. These are definitely some cool cats. I always love watching the Rat Pack in action. Cheers!

    OdpovědětVymazat
  4. Keith: Thank you again. I've put that clip together one night and am glad that you like it ;-)

    ADA: Tak akorát.

    OdpovědětVymazat