Vzpomínka na Roberta F. Kennedyho

6. 6. 1799 - Zemřel Puškin...
6. 6. 1930 - Narodil se děda...
6. 6. 1944 - Došlo k vylodění v Normandii...
6. 6. 1968 - Zabili Bobbyho, parchanti.

Mladší bratr prezidenta Johna F. Kennedyho. Někteří tvrdí, že na JFK spáchali atentát právě kvůli RFK.

John udělal z Roberta ministra spravedlnosti. A Bobby se rozhodl jít úplně opačnou cestou než tehdejší FBI vedená J Edgarem Hooverem a prokázat, že cosi jako "mafie" v USA skutečně existuje. Za dva roky, kdy byl ve vládě, se počet odsouzených za činy spojené s organizovaným zločinem v USA několikanásobně zvýšil.

Jeden ze slavných mafiánů té doby po Johnově smrti prohlásil: "Teď už je Robert Kennedy zase jen právník."

Donucený odchod z funkce ministra na sebe skutečně nenechal dlouho čekat.

To byl rok 1963. Robert odešel na okamžik do pozadí.

Ale i tak pořád reprezentoval největší naději USA na ukončení války ve Vietnamu a nastolení rasové rovnosti. Vypadalo, že věří tomu, za co bojuje, lidé ho milovali za to, že se choval jako jeden z nich. Jako právník obhajoval obyčejné lidi, nezapomenutelná je jeho debata se šerifem, který udělal zátah na několik občanů USA.

Šerif: "Pokud mi někdo řekne, že tu budou problémy, pokud je nezastavím, tak je mou povinností je zastavit."
Kennedy: "A zatknout je?"
Šerif: "Samozřejmě."
Kennedy: "Jak můžete zatknout někoho, kdo neporušil zákon?"
Šerif: "Chystali se ho porušit."
Kennedy: "Rád bych doporučil panu šerifovi a okresnímu návladnímu, aby si o přestávce na oběd přečetli Ústavu Spojených států."

V roce 1968 se Bobby rozhodl kandidovat do Bílého domu. Nic proti Johnovi, ale myslím, že dnes mohla Roberta hodnotit historie jako mnohem úspěšnějšího prezidenta než jeho bratra.

Den po tom, co jeho přítele, černošského bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga zastřelili v Memphisu, pronesl nezapomenutelný projev o násilí nazvaný Mindless Menace of Violence (Nesmyslná hrozba násilí). Dle mého názoru jeden z nejlepších projevů historie vůbec. Jednou jsem si ho ve dvě v noci pouštěla třikrát po sobě.

Přesně o dva měsíce později se Robert F. Kennedy dozvěděl, že vyhrál primárky v Californii, což ho předurčovalo k tomu aby v prezidentských volbách stanul jako kandidát Demokratické strany proti Richardu Nixonovi. Ještě toho večera ho mladý Palestinec Sirhan B. Sirhan zastřelil, zatímco si dvaačtyřicetiletý Kennedy třásl rukou se svými voliči. Prý proto, že by podporoval Izrael.

Robert F. Kennedy byl zvláštní člověk. I ve srovnání s volnomyšlenkářským Johnem působil vždy nestrojeně a upřímně. Možná nebyl nejlepší řečník, ale jeho projevy mám ráda už jen proto, že z nich cítíte, že ten chlap to myslí vážně, ať už bojuje proti útlaku, násilí, rasové nenávisti, válce ve Vietnamu něbo předsudkům.

Už jen věty, které pronesl v březnu '68 na Univerzitě v Kansasu, jsou na americkou politickou scénu, kde každý svou zemi chválí, nesmírně neobvyklé.

"Nechci být součástí vlády, nechci být součástí Spojených států, nechci být součástí amerického lidu, má-li se o nás psát to, co o Římu: 'Pustošili, a nazývali to mírem.'"

RFK & JFK

9 komentářů:

  1. Tyjo, Týno, já to nechápu. Jak je možný, že umíš psát tak zajímavě? Nikdy by mě ani nenapadlo, že si budu číst článek o JFK a RFK, ale ty to umíš tak podat, že jsem to zhltala od začátku do konce XD Fakt super :) Jsem ti vděčná za spoustu informací, který bych se jinak nidky nedozvěděla... ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc :-) Podobná reakce vždy potěší... Už jsem se bála, že tyhle moje historické vsuvky nikdo nečte. Teď mám obrovskou chuť založit si vlastní historickou sekci. A možná to i udělám :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale čte :-) akorát zapomíná přidat nějaký ten povzbudivý komentář... Jen tak dál, Franku, jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  4. Jantar: Taky děkuju.

    ADA: Byl to borec.

    OdpovědětVymazat
  5. That's a great photo of JFK and RFK.

    OdpovědětVymazat
  6. poslední úryvek je citace Roberta Kennedyho z jednoho projevu Abrahama Lincolna, ale jinak souhlasím: ten projev proti násilí je vyjímečnou řečí novodobého politika, plnou lidskosti a nutnosti odpovědného přístupu - platnou v plné míře podnes. Také jsem si ho pouštěl již několikrát a pokaždé ta slova hltám... tomu říkám síla slova...

    OdpovědětVymazat
  7. Nevedela jsem, ze tato slova pronesl uz drive Lincoln (dalsi vyznamna a obdivuhodna postava americke politiky), takze diky za informaci.

    Jinak i po dvou ci trech letech od te doby, co jsem onen projev o nasili poprve slysela, musim tvrdit, ze neco tak recnicky silneho jsem na podobne tema od nikoho jineho nikdy neslysela. (Mozna ale jen malo posloucham projevy :-)

    OdpovědětVymazat