E. Howard Hunt

Aneb chlap, o kterém napíšu svou příští seminárku.

Howard Hunt mi přišel jako nesmírně zajímavá postava už od dob, kdy jsem asi před pěti lety četla Konspiraci od Anthonyho Summerse a jeho jméno se tam často objevovalo v souvislosti s atentátem na prezidenta Kennedyho. Asi ne nadarmo, protože pozdější komise Huntovo zapojení často prošetřovaly. Hunt tvrdil, že s ním nemá nic společného.

Tehdy jsem ještě netušila, že až vezmu do ruky knihu o vylodění v Zátoce sviní, bude tam jeho jméno taky; pan Hunt byl totiž hlavním koordinátorem této akce. A vůbec mě nenapadlo, že při čtení Všech prezidentových mužů (kniha o aféře Watergate) zjistím, že ten chlap byl vlastně jednou z hlavních spojek mezi lupiči a Bílým domem v události, kvůli které prezident Nixon rezignoval.

To všechno mi nestačilo, abych se jím důkladněji zabývala. Nicméně v rámci seminární práce, kde jsem jeho jméno několikrát zmínila, jsem se rozhodla podívat, jak skončil, a zjistila jsem, že těsně před svou smrtí v roce 2007 tento pán přiznal, že byl součástí konspirace na zabití prezidenta Kennedyho, kterou řídil viceprezident Lyndon B. Johnson.

Pravda, jeho tvrzení (zatím) nikdo nedokázal, pravdivost audionahrávek se bude potvrzovat pouze těžko jelikož jeho syn s nimi vystoupil na veřejnost až po Huntově smrti, ale už jen ten fakt, že možná existují psané i audio záznamy toho, že se někdo k atentátu přiznal, je neuvěřitelný.

Vždy, když jsem někoho povolanějšího kontaktovala ohledně atentátu na JFK a ptala se na jeho názor, mi bylo dotyčným řečeno, že nevěří, že by něco takového šlo tak dlouho držet v tajnosti. Že by se podle někdo k činu časem jistě přiznal. Teď máme muže, který tak možná učinil, a nikdo se o něj nezajímá. Nikdo o něm vůbec nemluví. Proč?

Žádné komentáře:

Okomentovat