Jak se dostat na univerzitu ve Velké Británii

Varování: Odchod Spojeného králoství z Evropské unie může zapříčinit, že v tomto článku zmíněné informace už nejsou relevantní. Dokud byla Velká Británie členem Evropské unie, musely být studentům z EU nastaveny stejné podmínky jako Britům – nyní však záleží na vládě Spojeného království, zda Evropanům tyto výhody ponechá, nebo zda je zařadí do škatulky "zahraniční studenti." Pokud by došlo k tomu druhému, mohou evropští studenti přijít o nárok na stipendia, finanční pomoc nebo proplácení školného od skotské vlády (část šestá). 

Od té doby, co jsem se dostala na University of Glasgow, se mi začalo ozývat hodně známých s otázkou, jak se dá vlastně Čech může na vysokou školu ve Velké Británii přihlásit; tedy pokud nemá zájem jen o nějaký ten roční výměnný program ve stylu Erasmu. Český internet se tímto tématem moc nezabývá, rozhodla jsem se tedy napsat článek založený na mých vlastních zkušenostech. V případě, že o studiu na tomto evropském ostrově uvažujete, ale nic o přijímacím řízení nevíte, jste na správném místě.

Část první: Výběr univerzity

Jak si vybrat univerzitu ve Velké Británii vám radit nebudu, doporučuju ale zjistit si hodnocení jednotlivých oborů a celkový ranking. Podobně jako v ČR vyniká i v Británii každá univerzita v něčem jiném a méně známá univerzita tedy může být ve vámi vybraném osobu hodnocena lépe než ta nejznámější. A co se rankingu týká, jedná se o jakousi "prestiž" školy, její hodnocení v žebříčku dalších škol. Můžete tak tedy zjistit, kolikáté místo zaujímá vámi vybraná univerzita v Británii a kolikáté ve světě.

Na západě totiž dle mého pořád mnohem víc než u nás platí, že nezáleží jen na tom, co vystudujete, ale také kde. Ohled se přitom bere na jméno školy, její prestiž, stáří. Škola z 15. století s výbornou pověstí tak prostě na zaměstnavatele vždy zapůsobí víc než jakýsi institut, který nikdo nezná a který byl založen před 30 lety.

Stránek, které se zabývají rankingem, je řada, pořadí se vždy lehce liší, ale jakýsi základní obraz o úrovni univerzity z něj získat lze. Na vrcholu bude tradičně Cambridge a Oxford, za nimi řada škol, které běžnému Čechovi už tolik známé nebudou. Nemusíte se jich ale bát; i škola , která je v Británii až kolem dvacátého místa může být světově mnohem uznávanější než Karlova univerzita. Jeden příklad za všechny je i moje University of Glasgow; v Británii se pohybuje kolem 15. místa, ve světě pak mezi 70. a 80. pozicí, přitom naše nejznámější, výše zmíněná vysoká škola se ve světovém žebříčku nachází až někde kolem 250. místa.

Pořád si nejste jistí, kam jít? Přečtěte si hodnocení studentů (to u mě rozhodlo celkem hodně). Zjistěte si, jak to vypadá v jejím okolí a jestli se jedná o malé univerzitní městečko nebo metropoli. Anebo se třeba jeďte na univerzitu podívat. Dny otevřených dveří jsou několikrát za rok, a i když se jim ozvete, že byste si rádi školu prohlédli v jiném termínu, s největší pravděpodobností vám vyjdou vstříc.

Část druhá: Podání přihlášky

Ať už je váš výběr jakýkoliv, přihlášku si nakonec podáte přes UCAS. Nutno říct, že lehčí způsob, jak se s přihlášením vypořádat, asi najít nelze a všechny přihlášky na české vysoké školy vám oproti tomu budou připadat zbytečně složité.

Vše, co musíte udělat, je založit si na UCASu účet. Na svém profilu pak vyplníte nějaké ty základní údaje (jméno, datum narození, kontakt atp.), napíšete esej a seženete si jednoho člověka, který vám dá dohromady doporučení; v nejlepším případě by to měl být učitel nějakého "významnějšího" předmětu na škole (tedy spíše cizího jazyka nebo matematiky než hudební výchovy, samozřejmě pokud tedy nechcete studovat třeba operní zpěv).

Přes UCAS si také vyberete školy a obory, které by vás v Británii zajímaly, a na ně bude vaše přihláška doručena. Zvolit si jich můžete maximálně pět, osobně jsem toto číslo nenaplnila, ale v případě, že vás skutečně pět škol vážně zajímá, bych se nebála jich tolik skutečně navolit. Ostatně cena za odeslání přihlášky není závislá na počtu vybraných škol, nýbrž je jednotná (pokud se nepletu, bude to kolem sympatických 14 liber).

Po odeslání přihlášky se od vás už žádná akce neočekává. Školy po vás nic dalšího nepožadují a na základě doporučení, vyplněných údajů (varování: když po vás budou chtít maturitní známky a vy jste ještě nematurovali, napište jim do přihlášky předpokládané známky u maturity, jinak je možné, že vaši přihlášku škola hodí do koše jako tu moji na University of St. Andrews) a eseje se rozhodují, zda o vás mají zájem. Podívejme se tedy ještě blíže právě na onu esej.

Část třetí: Esej

Smyslem této části přihlášky je v krátkosti vystihnout, proč chcete studovat právě daný obor. Pokud jste si tedy zvolili různorodé směry (např. programování a anglickou literaturu), je dobré najít něco, co mají společné, aby univerzita, která posuzuje vaši přihlášku na obor programováni, nečetla, proč milujete zrovna Williama Shakespeara.

Napsání eseje je už na každém zvlášť, osobně ale doporučuju nepouštět se do nějakých šíleně nadnesených nebo uměleckých textů. Samy výběrové komise přiznávají, že heroický příběh o tom, jak jste po události x náhle procitli a stali se lepším člověkem, na nikoho nezapůsobí, protože podobných textů (ve snaze vypadat co nejlíp) přichází každý rok desítky.

Zároveň z mého pohledu nebude příliš úspěšná ani snaha o nějaké (z vašeho pohledu) vysoce kreativní vyprávění, protože až na výjimky bude působit šíleně kýčovitě. Zrovna před půl rokem jsem takhle narazila na ženu ve středních letech, která někomu vyprávěla, jak s dcerou už několik týdnů dávají dohromady její přijímací esej. Daná esej se pak nesla ve stylu vaření, kde po přidávání dalších ingrediencí vznikal ideální student.

Nemůžu říct, jaký názor na tuto esej měla přijímací komise, protože onu paní už jsem nikdy nepotkala (anebo ji minimálně nepoznala), ale z osobního hlediska bych o podobně patetická díla nestála. Už jen proto, že kvůli snaze "být kreativní" přichází o jediné místo v příhlášce, kde mohou dát univerzitě vědět, jací jsou, a stát se tak něčím více než množinou získaných známek a percentilů.

Prostě piště jasně, krátce, vlastní hlavou.  Zkuste do ní zakomponovat nějaké své úspěchy (nejlépe z daného oboru), protože jinde už na jejich prezentaci mít čas nebudete. Ukažte, že se o předmět, na který se hlásíte, zajímáte. Buďte originální. Dejte komisi možnost poznat, jací jste, v čem vynikáte, jaké jsou vaše silné stránky. A nemyslete si zákonitě, že nad onou esejí musíte strávit měsíc, aby za něco stála. Pokud je první týden v lednu a vás teprve teď napadlo, že se chcete zkusit přihlásit na univerzitu do Velké Británie, stále to můžete stihnout. Osobně jsem svoji esej napsala asi za hodinu a o den později si ji pouze přečetla, abych zjistila, jestli v ní nejsou překlepy a gramatické chyby. A egoisticky můžu prohlásit, že jsem s ní úspěch slavila a až na výše zmíněnou University of St. Andrews, kde mou přihlášku vyhodili kvůli nezmínění předpokládaných známek u maturity, jsem se dostala na všechny university v USA i Velké Británii, kam jsem se hlásila.

Část čtvrtá: Podmínky přijetí

Celou přihlášku musíte přes UCAS odeslat na počátku ledna, pokud se ale hlásíte na Oxford nebo Cambridge (to "nebo" je důležité, studentovi se nepovoluje hlásit se na obě školy v jeden rok), připravte se na mnohem dřívější termín (cca počátek října). Mně osobně se deadline na podání přihlášky na Oxbridge podařilo v nevědomosti úspěšně prošvihnout, takže pokud o jednu z těchto dvou univerzit skutečně stojíte, dejte si na něj pozor. A taky se připravte na to, že pokud projdete prvním kolem přijímacího řízení, budou po vás s nejvyšší pravděpodobností požadovat pohovor na univerzitě.

U ostatních škol se většinou pohovoru obávat nemusíte, i tak se ale připravte na to, že vyplnění přihlášky k přijetí nestačí. Tou základní podmínkou, se kterou můžete počítat na všech školách, je jistá úroveň angličtiny. Ve všeobecnosti se dá předpokládat, že škola bude požadovat výsledky minimálně kolem 92 bodů u TOEFL iBT, 6,5 bodů u IELTS nebo známky B u CAE. Konkrétní požadavky už najdete na stránkách každé školy, jinak samozřejmě platí, že technika má požadavky nižší, zatímco studium humanitních oborů vyšší. V případě, že se vám daná kritéria těsně nepodařilo naplnit (tedy místo minimálních 92 bodů u TOEFLu jste dosáhli třeba 87), pořád se dá s univerzitou nějak domluvit. Taková domluva pak většinou probíhá stylem, kdy budete muset přes léto absolvovat přípravný kurz angličtiny, jehož délka se bude odvíjet od počtu bodů, které vás od chtěného minima dělí.

Znalost angličtiny nicméně není posledním požadavkem, na který se je třeba připravit. Tím dalším pak bude samotná maturita. Zatímco v ČR platí, že je jedno, jak odmaturujete, hlavně když maturitu máte, Britové si potrpí i na známky. Velká řada škol po vás proto bude chtít vyznamenání, některé si můžou dát i požadavek samých jedniček. Také není úplně zvláštní, že vám řeknou, z čeho máte maturovat; pro technické obory to může být třeba matematika.

Ať už je to znalost jazyka nebo známky u maturity, všechny tyto podmínky přijetí jsou poměrně logické. Univerzita vás nepodrobuje dalšímu přijímacímu řízení, nemusíte se dostavit na žádné zkoušky, takže tímto si minimálně zčásti zaručuje jistou úroveň studentů, kteří se na ni dostanou. Diskuse o tom, že jinak těžká je maturita na gymnáziu a třeba poštovní škole, už je záležitost něčeho jiného.

Část pátá: Nabídky a odpověď

Po odeslání přihlášky vám nezbývá nic jiného než čekat na odpověď ze strany škol. Ty se o vašem osudu mohou rozhodovat až do konce dubna, osobně jsem ale první odpověď obdržela od University of Glasgow už někdy na konci ledna. Rozhodně to tedy není jako u českých škol, které vám řeknou termín, kdy se výsledky dozvíte, a před ním máte smůlu; oznámení o (ne)přijetí vám ve většině případů přijde už týdny před posledním termínem, kdy se univerzity musí rozhodnout.

Toto rozhodnutí zjistíte zase na svém profilu na UCASu, nemusíte ho ale denně kontrolovat, protože přijetí každé odpovědi vám systém zahlásí e-mailem. Když se pak přihlásíte, zjistíte, že jste:
a) nepodmínečně přijatí
b) podmínečně přijatí
c) neúspěšní

Nepodmínečné přijetí se samozřejmě nejlepší, znamená to, že jste univerzitu svou přihláškou přesvědčili o svých kvalitách natolik, že už po vás nic jiného nechce a přijímá vás na svou půdu, ať se stane cokoliv.

Podmínečné přijetí je často spojováno se splněním některé z výše napsaných podmínek (složením maturity do určitého průměru).

Pokud jste neúspěšní, univerzita vám z nějakého důvodu místo nenabídla. V mém případě právě kvůli už tolikrát zmíněné špatně vyplněné přihlášce.

(Možná existuje ještě jiný typ odpovědi, ale nikdy jsem se s ním nesetkala. Tyto tři mi nicméně přijdou nejčastější.)

Ať už dopadnete úspěšně více či méně, musíte se rozhodnout, kam nastoupit. Na toto rozhodnutí máte čas někdy do počátku května, kdy si z nabídek vyberete maximálně dvě, které vás zajímají nejvíc (všechny ostatní musíte chtě nechtě odmítnout), a jednu určíte jako svou "firm choice" (první volbu) a druhou jako "insurance" (pojistku pro případ, že byste podmínky vaší první univerzity nesplnili). Obecně se tedy dá říct, že vaše druhá volba bude nějaká méně prestižní univerzita s nižšími nároky, které jste si jistí, že splníte, nebo univerzita, která vám nabídla nepodmínečné přijetí.

A to je vše. Nyní už jen stačí dát škole co nejdřív vědět, že jste splnili podmínky přijetí (když splníte všechny, změní se vám nápis "conditional" na "unconditional"), a můžete na školu v Británii nastoupit.


Část šestá: Školné

Ve světle výše školného v Británii a především na soukromých školách v USA (na Harvard si připravte víc jak milion ročně včetně životních nákladů), mi přijde české brojení proti 10,000 Kč za semestr legrační.

Školné na státních univerzitách ve Velké Británii se pohybuje kolem sta tisíc za školní rok, často tuto hranici lehce překračuje. Při faktu, že jen bakalářské studium v Británii trvá tři až čtyři roky, můžeme snadno dojít k závěru, že před získáním titulu Bc. student (či jeho rodiče) vyhodí jen na školném i půl milionu korun.

Proto osobně doporučuju hlásit se na univerzitu do Skotska, kde za studenta z EU hradí školné skotská vláda. I tak vám sice zůstanou zatraceně vysoké poplatky za bydlení (cca 3x vyšší než v Praze), jídlo či dopravu, zbavení se ale alespoň jednoho vysokého výdaje není na škodu.

Co se týká dalších částí Velké Británie (Anglie, Wales, Severní Irsko), věřím, že nějaké stipendijní programy budou mít i tam, nikdy jsem je ale pořádně nezkoumala. Je tedy možné, že podobně štědrá je ke studentům z ČR třeba i Anglie, ale skutečně bych si vymýšlela, protože poté, co jsem zjistila o možnosti hrazení studia ve Skotsku, už jsem se o další univerzity v Británii nezajímala.

Část sedmá: Ubytování

Jak už bylo řečeno, ubytování je v Británii všeobecně dražší než u nás, není výjimkou, že za kolej zaplatíte i kolem deseti tisíc měsíčně. I proto je často výhodnější najít si vlastní ubytování v nějakém bytě se spolužáky, což bohužel v prvním roce studia - když vlastně nikoho neznáte - zrovna dobře nejde.

Zbývá tedy kolej, kde se o místo (v případě, že se přihlásíte včas) nemusíte moc bát. Při přidělování se berou v potaz tři aspekty: zda je to váš první rok na univerzitě (ano), zda budete studovat full-time (ano) a zda pocházíte z daleka, tedy místa, odkud se denně dá na univerzitu dojíždět jen stěží (ano). Obecně se tedy dá říct, že minimálně první rok máte při včasném objednání ubytování u univerzity kolej 100% jistou.

Část osmá: Závěr

Tolik tedy k přijímacímu řízení na britské univerzity. Časem jsem ještě určitě napíšu něco o tom, jak se mi ve Skotsku líbí, ale to snad až se v Glasgow trochu zabydlím. Zatím doufám, že tenhle obsáhlý průvodce alespoň trochu pomůže všem, co nad Británií uvažují, ale neví, co od přijímacího řízení očekávat.

_______
Dodatek 13. listopadu 2011: 
Za poslední rok a půl mi přišly na facebook a mail dotazy od více než padesáti lidí, dotazů v komentářích pod článkem se také neobjevilo zrovna málo, takže tady je takový F.A.Q., ať pořád nemusím odpovídat na to samé:

Q: Kolik "stojí" život ve Skotsku?

A: Záleží na životním stylu jednotlivce. Jídlo v restauraci vyjde průměrně na £8 - £12 (tedy cca třikrát více než v ČR), pivo v baru bude stát tak £2.50, můj oblíbený Jack Daniel's s colou kolem £3.50. Cestování také není nejlevnější, jedna jízda metrem stojí £1.20, autobusem £1.50 - £2.00 (podle toho, jak daleko jedete), taxi vyjde tak od £5.00 výš. (Osobně se nicméně pohybuju výhradně jen mezi West Endem a centrem města, takže dopravu po městě až na výjimečné situace nevyužívám.) Stejně tak pokud se budete chtít pohybovat vlakem nebo autobusem na větší vzdálenosti, připravte si raději větší sumu peněz.

Ceny ubytování najdete na stránkách každé univerzity. Pokud se po něčem nicméně poohlédnete sami, podaří se vám pravděpodobně získat nejen něco "vizuálně" přívětivějšího a prostorově většího, ale i o nějakých sto liber na měsíc levnějšího. Zkuste hledat třeba na gumtree.com.

Jídlo v supermarketech je přibližně stejně drahé až 1.5x dražší než v ČR. Knihy, nebudete-li spoléhat na knihovnu, mohou stát až £100 na semestr.

A těď pár pozitivních částí. Oblečení vás bude stát o něco málo méně, stejně tak elektronika. (Můj MacBook Pro mě vyšel asi o 8.000 Kč levněji, než kdybych si ho pořizovala v ČR, a zrcadlovka od Canonu byla také o nějaké 3.000 Kč levnější.) Nehledě na to, že mobilní operátoři tady za 10 liber měsíčně nabízejí tarify s neomezeným počtem SMS a třeba 300 minutami zdarma.

Tak počítejte sami.


Q: Je lepší bydlet na koleji, nebo si najít něco vlastního?

A: Chcete-li do většího města, kde máte šanci najít snadno volný byt, a toužíte-li po vlastním klidu, přikláněla bych se k druhé možnosti. Nicméně každý člověk je jiný, takže máte-li zájem, přečtěte si můj seznam kladů a záporů obou možností tady.


Q: Jaký jazykový certifikát budu potřebovat k přijetí?

A: Záleží na univerzitě. Určitě to budou mít někde na stránkách.


Q: Jaké skóre u TOEFL / IELTS / CAE budu potřebovat, aby mě přijali?

A: Podívejte se na stránky vámi vybraných univerzit. Každá škola má požadavky jiné a často se liší i kurz od kurzu.


Q: Musím mít výsledky z TOEFL / IELTS / CAE už při podání přihlášky?

A: Ne, podobně jako maturitu, ani jazykový certifikát v době odesílání přihlášky mít nemusíte. Univerzita vám, v případě zájmu, nabídne 'conditional offer' i bez něj. Moje uni si při prohlížení mé přihlášky třeba myslela, že zkoušky z jazyka nemám; tak mi prostě mezi podmínky přijetí dala i bod o požadovaném výsledku u TOEFL / IELTS / CAE.


Q: Musím SAAS po ukončení studia splácet školné?

A: Ne.


Q: Platí SAAS i magisterské studium?

A: Ne. Pokud chcete studovat postgraduál, musíte si školné hradit buď sami, nebo získat nějaké jiné stipendium.


Q: Můžu od SAAS, které se zabývá proplácením školného, získat ještě nějaký další příspěvek na studium?

A: Ano i ne. K řadě fondů nebudete mít jako studenti ze zahraničí přístup, protože slouží výhradně k podpoře domácích studentů, o nějaké půjčky (například příspěvek v nouzi) se ale ucházet můžete. Sama s nimi nemám žádné zkušenosti, nicméně pokud napíšete na studijní oddělení univerzity, případně studijnímu poradci (ten vám bude přidělen ještě před nástupem na univerzitu), určitě vám dají více informací.


Q: Jak mám v přihlášce vyplnit kolonku X?

A: Nevím. Sama jsem celou přihlášku vyplnila za hodinu a poznámky o tom, co kam píšu, jsem si tehdy nedělala, protože mě ani nenapadlo, že by se mě na ni někdo někdy v budoucnu mohl ptát. Pokud si tedy nejste jistí, co kam napsat, použijte nápovědu nebo napište / zavolejte na UCAS. Jejich zaměstnanci budou určitě vědět mnohem více než já.


Q: Nesplnil jsem některý z požadavků pro přijetí. Je možné, že mě stejně přijmou?

Možné to je, ale asi jen v případě, že o vás budou mít opravdu velký zájem. Jedna má kamarádka prošla skvělým pohovorem na Cambridge a pochvalovala si, kolik si toho vzájemně měli o oboru jejího studia s tamním vyučujícím říct. Vše vypadalo nadějně až do té doby, než těsně nezískala požadovaný výsledek u zkoušek. Trvalo to docela dlouho, odhadem dva měsíce, než jí dali vědět, jestli ji i tak vezmou, ale nakonec se na Cambridge dostala.


Q: Univerzita píše, že chce X, znamená to Y?
případně také: Q: Univerzita požaduje X, bude jim stačit, když doložím Y?

Nejlepší bude, když napíšete přímo jim. Nejsem odborníkem na to, co univerzity požadují. Nehledě na to, že každá může mít podmínky nastavené jinak.


Q: Dá se časově během studia stíhat práce?

A: Part-time job ano. Horší je ale něco sehnat, hlavně nemáte-li předchozí zkušenosti. Mezi největší zaměstnavatele studentů patří bary, fast foody, kavárny, restaurace. Pokud jste v něčem podobném už pracovali, máte bod k dobru.


Q: Co potřebuju k tomu, abych mohl ve Skotsku pracovat?

A: National Insurance Number, známé také jako NIN. Jeho získání je poměrně snadné: Přes telefon si domluvíte schůzku (volné termíny bývají většinou tak za dva týdny) s pracovníkem lokálního job centre a s tím následně během půlhodinového sezení vyplníte potřebné dokumenty. Vaše NIN vám přijde tak do měsíce dopisem na vámi uvedenou britskou adresu - už během pohovoru nicméně získáte "dočasné" NIN, se kterým máte právo přijmout nabízenou práci.


Q: Co když nemám české občanství?

A: Pro všechny občany EU (s výjimkou těch z Anglie, Walesu a Severního Irska) platí stejné podmínky. Nepocházíte-li ze země EU, pak se řadíte mezi "international students" a některé informace zmíněné v tomto článku pro vás bohužel neplatí - očekávejte například, že budete muset platit školné.


Q: Co když už mám diplom z vysoké školy v ČR?

A: Je možné, že vám SAAS bakalářské studium neproplatí. Znám člověka, kterému ho platí, i takového, kterému ho platit odmítlo. Podle čeho se rozhodovali těžko říct.


Q: Jak je to se zdravotním pojištěním ve Skotsku?

A: Jako full-time student se o nic moc starat nemusíte. Až budete Ve Skotsku, vezmete si potvrzení o bydlišti na území Velké Británie, pas nebo řidičák a univerzitní kartičku k nějakému praktikovi, tam vyplníte formulář (jaké máte zdravotní problémy, jaké berete léky, jste-li na něco alergický atp.) a on si vás během pěti minut zaregistruje. That's all.


Q: Jak je to se zdravotním pojištěním v ČR, zatímco jsem ve Skotsku?

A: Mnohem složitější. Pokud se nepletu, u své zdravotní pojišťovny si vyzvednete tiskopis o tom, že budete studovat v zahraničí, vyplníte ho a společně s ověřeným překladem přijímacího dopisu vše odešlete na Ministerstvo školství. To se vám do měsíce pošle potvrzení, že univerzita, kterou budete studovat, má minimálně srovnatelnou kvalitu s českými VŠ a že jste tedy nadále student. Toto potvrzení zase poctivě odnesete na svou zdravotní pojišťovnu.

Vše chce zkrátka trochu trpělivosti. Moje pojišťovna například nejprve uznala, že jsem student, a následně mi (o půl roku později) poslala výhružný dopis, že neplatím pojištění. Když jsem zareagovala, že jsem v Glasgow a mají o tom potvrzení, uznali, že mám pravdu, nicméně o dva týdny později mi přišel další dopis se stejným textem, jen tentokrát z právního hlediska mnohem nebezpečnější. (Takové to: Pokud neodpovíte do dvou týdnů, budete automaticky zařazen do seznamu dlužníků.) Po dalším okamžitém telefonátu si vše zjevně opravili a půl roku už se nikdo neozval. Má lehce negativní zkušenost je asi výjimečná, ale už jsem tak nějak připravena, že se časem ozvou znovu. ;-)


Pokud máte nějaké otázky, zkuste si prosím předtím, než se přes e-mail, facebook anebo komentáře obrátíte na mě, pročíst nápovědu UCASu, kde je postup vyplnění přihlášky celkem jasně vysvětlen. Snažím se sice odpovídat všem, ale když se na vás kvůli jednomu článku obrátí za rok tak padesát až sto lidí, kteří potřebují něco vysvětlit nebo s něčím pomoci, začne vám to pomalu přerůstat přes hlavu.

_______
Poznámka: Pokud chcete vědět o studiu ve Skotsku víc nebo máte z nějakého důvodu chuť zjistit, jak se mi na University of Glasgow daří, podívejte se do záložky univerzita.

203 komentářů:

  1. Velmi hezky napsané.Stručné,obsáhle a jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Doufám, že tento článek aspoň někomu pomůže. A už mám rozepsaný druhý na stejné téma, jen je tam místo Velké Británie USA.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kristýno. Je mi 20 let a právě se rozhoduji, co dál. Tvůj článek mi dal spoustu užitečných rad a informací a mockrát ti děkuji. Přeju ti, ať se ti ve Skotsku daří a velmi tě obdivuju :) Těším se na další články, Nikol.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, díky za návštěvu. Jestli ti článek alespoň trochu pomohl, jsem jen ráda. Nahoře v záložce "Univerzita" se objevují další na podobné téma a něco tam určitě napíšu i po příjezdu do Glasgow. Jsem si vědoma toho, že podobných článků na českém internetu moc není, tak se snažím tuto mezeru trochu zaplnit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé, šikulka =) Já vyrážím v září do Londýna, kde bych chtěla studovat angličtinu v jazykové škole, co se týče univerzity, asi nejsem dostatečně odvážná, jako jsi ty ;) tak ještě jednou HODNĚ ŠTĚSTÍ!!! =)
    Nikol

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, promiň za zpoždění odpovědi, byla jsem teď pořád někde mimo a málem jsem na tvůj vzkaz úplně zapomněla :-)

    Co se mě týče, myslím, že mezi jazykovkou a univerzitou už není zas takový rozdíl. Obojí člověk studuje v zahraničí a to může být snad jedinou překážkou. Pokud zvládáš jazyk, o ničem jiném studium v zahraničí fakt není. Chce to jen více trpělivosti při zařizování a více financí, ale jinak se to tolik od studia na české vysoké škole neliší. Možná jen tím přístupem ke studentům, o kterém jsem četla tolik pochvalných komentářů. Ale ten zatím hodnotit nebudu, uvidím, až budu žít v Glasgow.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Kristýno! Chci k tvému článku přidat své. Se vším, co jsi napsala 100% souhlasím. Letos jsem maturovala a přihlásila jsem se na 3 univerzity - Napier Edinburgh, Aberdeen a Dundee. Bohužel, protože jsem přihlášky podala po termínu, nebyla jsem přijata. Bylo mi však nabídnuto jiné místo na jiných univerzitách ve Skotsku. Jsem ale paličák a chci studovat na Napieru a proto jsem se rozhodla jet do Edinburghu na rok pracovat a pak se přihlásit znovu. Vše už mám zařízené. Jedu tam i s podobně "postiženým" kolegou. Řeším to tak i z důvodů zlepšení angličtiny. Tvůj článek mě jen utvrdil v tom, že mé rozhodnutí je správné. Už se moc těším. Díky. Bára Baboo

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Báro,

    Děkuju za komentář. Je srandovní vidět, že zrovna tenhle článek, který jsem napsala jaksi "mimo" obor tohoto blogu přilákal už tolik lidí.

    O Napieru jsem slyšela, nikdy jsem nad ním ale neuvažovala. Co tě na něm zaujalo, jestli se můžu zeptat?

    Mou osobní úchylkou bylo vždy St. Andrews a doteď mě trochu mrzí, že mě nepřijali kvůli podobné kravině.

    Hodně štěstí v Edinburghu.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    ani nevím, možná, že je to stejná úchylka jako u tebe. Edinburgh se mi podle fotek i vyprávění jiných lidí moc líbí. Hodně jsem o něm četla a univerzita? Má dobrou pověst a je podle průzkumu asi 65. na světě. To není špatné, že. Jsem ráda, že jsi mi napsala. Můj mail je halkahb@gmail.com. Ozvi se mi. Ahoj. Bára Baboo

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,

    Prosím te jsem ted ve fazi rozhodovani jestli jit na univerzitu v UK. Mohl bych se te zeptat jakej certifikat bych potreboval ziskat a jak si na tom byla s Aj ty kdy jsi odjíždela. dík Dan

    OdpovědětVymazat
  11. Druhý odstavec čtvrté části ;-) Jinak TOEFL, IELTS, CAE. Konkrétní požadavky zjišťovat u konkrétní uni, výše napsané jsou pouze orientační. Myslím, že existují i online testy, kde bys zjistil, jak na tom jsi orientačně ty.

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj,velmi dekuji za tvuj clanek,jelikoz chci jit studovat do anglie tvuj clanek mi pomohl ujasnit si spoustu veci:o) rada bych se zeptala kdy se asi delaji ty testy ohledne znalosti anglictiny? a taky jak se ti zdaly tezke?( jestli je to nekdy v unoru,dubnu ci tak...?) a jeste jednou moc dekuji a preju hodne uspechu na univerzite

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,tenhle článek mi opravdu pomohl,protože chci studovat na univerzitě v UK :) takže děkuji a ať se ti daří.:)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, díky za oba komentáře.

    K těm testům... Termíny jsou třeba u TOEFLu prakticky kdykoliv, myslím, že jich mají klidně osm měsíčně (viz http://www.ets.org/toefl/), skládají se převážně v Praze. Na vyhodnocení počítej tak s měsícem až dvěma (myslím, že u mě to trvalo tři týdny, ale je lepší mít rezervu). Já ho skládala v listopadu, v každým případě univerzity ho chtějí někdy do léta (červenec?) před nástupem na univerzitu.

    Ale to už si skutečně domýšlím. Být tebou bych na něj ale šla určitě do března / dubna, radši i dřív.

    Obtížnost je subjektivní, osobně mi to nijak děsivé nepřišlo (až na některé biologické články, které se naprosto minuly s mým zaměřením). Je ale pravda, že tenhle test (TOEFL) je na body, takže ho uděláš vždy; univerzitám záleží jen na tom, kolik jsi těch bodů získala.

    OdpovědětVymazat
  15. ahoj,moc dekuji za odpoved,jeste bych se rada zeptala na nektere veci...takze pokud musim podat prihlasku do 15.ledna nemusim k ni prikladat vysledky testu z anglictiny,pokud je jeste nebudu mit,ty jim poslu dodatecen je to tak?? a taky sem se divala na stranky ucas.com,tam se muzu zaregistrovat kdykoli?? a jeste bych se chtela zeptat,nasla jsem na strankach skoro vsech univerzit ze k prijeti potrebuju mit teda znalost te anglictiny ale taky este nejake ucas points a ja vubec nevik co to znamena???!!!...jeste jednou moc diky a promin ze tak otravuju:o)

    OdpovědětVymazat
  16. K přihlášce ještě test z angličtiny nepotřebuješ. (Minimálně mě univerzity přijaly, i když si myslely, že ho nemám.) Jen se ti objeví, že's byla přijata "conditional", tedy podmíněně. (Což by se ti ostatně stalo asi i jinak, protože v době přijetí nebudeš mít maturitu.)

    Zaregistrovat na UCAS by mělo jít fakt kdykoliv, ale zase hodnotím jen dle svých zkušeností. O UCAS points jsem nikdy neslyšela. Zkus mi poslat konkrétní link na uni, podívám se na to :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak jsem se teď dívala na google a našlo mi to tenhle hezký odkaz na Yahoo answers:
    http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20080708225146AAJ5c3f

    Předpokládám ale, že anglické testy typu A-level skládat nebudeš, takže by ti univerzita měla nahradit tuto podmínku přijetí něčím adekvátním; pravděpodobně známkami u maturity.

    OdpovědětVymazat
  18. diky,moc..no ja uz maturu mam a z angliny sem mela za dva,ale dala sem si po mature rok volno abych zlepsila anglinu,ale popravde sem z toho docela nervozni,docela se tech testu z angliny bojim:o(..ja bych chtela jit na university of worcester konkretni forenzni psychologie a je tam napsany ze na prijeti musis mit 280 ucas points..ale tak uvidime...

    OdpovědětVymazat
  19. jooo jeste sem se chtela optat...kdyz se budu registrovat na ucas budou tam uz po me chtit ten motivacni dopis a doporuceni a ty dalsi veci o kterych jsi psala?nebo to taky dodam az pozdeji??

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, že každá univerzita v UK má zkušenosti i se zahraničními studenty, takže ti ty UCAS body s velkou pravděpodobností jako podmínku přijetí dávat nebude.

    Esej a doporučení musíš dodat rovnou; přece jen je to jediné měřítko, na základě kterého se rozhodují.

    OdpovědětVymazat
  21. aha takze jestli to dobre chapu tak esej a doporuceni dodam kdyz se budu registrovat na ucas ano??

    OdpovědětVymazat
  22. ahoj,rad bych se zeptal na vec ohledne toho doporucujiciho dopisu - co vsechno by mel asi obsahovat?diky

    OdpovědětVymazat
  23. Nějaké to vychvalování ze strany učitelů o tom, že jsi výborný, nadaný student, který to dotáhne daleko :-) To, jak se chováš ve třídě, co si o tobě myslí, jaké máš osobní kvality. Zkus si přečíst několik ukázkových dopisů (stačí zadat do googlu něco jako: sample letter of recommendation).

    OdpovědětVymazat
  24. A k předchozímu dotazu; esej a doporučení se dodává na UCAS před odesláním přihlášek na univerzity. Nemusí to být hned při registraci; profil si jde založit a pak klidně měsíc modifikovat (přepisovat esej, vybírat školy), než to člověk definitivně odešle.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, díky za článek, taky bych chtěla zkusit Británii, tak už se tím nějakou dobu zabývám a teď pomalu začínám vyplňovat přihlášku na UCASu... Jak píšeš o těch předpokládaných známkách u maturity, mám je vyplnit rovnou v tý části education u jednotlivých předmětů, i když jsem uvedla, že tu zkoušku skládám až 2011? A u IELTS bych si měla taky napsat předpokládaný počet bodů? Taky jsem si všimla, že u reference je kolonka predicted grades, ale tam můžu napsat leda tak průměr z maturity, na všechny známky tam není místo...
    A ještě - jak moc jsou podle tebe v tý přihlášce důležitý pracovní zkušenosti? Můžu si tam napsat tak akorát pár brigád :(
    Díky moc za odpověď :)
    M.

    OdpovědětVymazat
  26. Já už výsledky z jazyka měla, takže jak je tomu s IELTS nevím. Ty známky bych dala asi do predicted, ale už si to pořádně nepamatuju a hlavně já je tam neměla, tak těžko říct, kde je vlastně St. Andrews vidět chtělo :-)

    K pracovním zkušenostem klidně napiš brigády. Já jsem tam nic geniálního taky neměla. (Už si nepamatuju, jestli jsem tam hodila, že jsem doučovala angličtinu a španělštinu, nebo jsem to nechala úplně prázdný.)

    OdpovědětVymazat
  27. Mam dotaz - kdyz zadavate "Education" na UCAS davate tam Czech Republic - maturita ?

    OdpovědětVymazat
  28. Tak děkuju, zjistila jsem, že to ani jinam než do predicted grades u Reference napsat nejde - když jsem to zkoušela v sekci Education, tak mi to neprošlo právě kvůli tomu, že tam mám budoucí datum :)

    jj, já tam dala "Czech Republic - Maturita"... taky tam ještě je "Czech Republic - Vysvedceni o Maturitni Zkousce", ale myslim, že je to jedno ;)

    OdpovědětVymazat
  29. Ale ještě mám vlastně jeden dotaz - jaký všechny kvalifikace a vzdělání jsi v tý sekci Education vyplňovala? Kromě maturity a IELTS... :)
    M.

    OdpovědětVymazat
  30. Sakra, ted se citim strasne nepovolane, protoze ja uz si svy odpovedi z velke casti nepamatuju. Nemam vubec poneti, co dalsiho jsem tam mohla psat, ale mam pocit, ze asi nic. Myslim, ze je to spis pro ty, co uz nejaky titul maji nebo studovali na college.

    OdpovědětVymazat
  31. ahoj,prave si zrizuju ucet na UCAS a kdyz sem si precetl dizkusi nahore mam nekolik otazek...mluvili jste tu o predictec grades - me to jaksi nejde otevrit, tak nevim co tam napsat kdyz tam nic napsat nejde a v te sekci education kam ste psali ze mate maturitu,me to tam nabizi jenom tri moznosti a prakticky jenom anglicky vzdelani,a kam napsat znamky z matury a vysledky IELTS?? jo a jeste kam mam pak vlozit reference ktere mi nekde napise,dival sem se na sekci reference a tam neni zadny odkaz na vlozit soubor nebo tak...dik za odpovedi

    OdpovědětVymazat
  32. Co si pamatuju, referenci (jednu) jsem tam musela primo zkopirovat do nejakeho okna, soubor prilozit neslo (jak tomu byva u Common App). Na TOEFL jsem tam myslim mela specialni kolonku, takze myslim, ze by cosi podobneho melo jit i pro IELTS. Se zbytkem neporadim, uz si to nepamatuju; ja tu prihlasku vicemene skutecne vyplnila behem dvou dnu a vic jsem se s tim nezabyvala. Kdybych vedela, ze se na tenhle clanek ozve tolik lidi, udelam si nejaky pracovni postup :-)

    OdpovědětVymazat
  33. ahojky,to je skoda ze uz si spoustu veci nepamatujes ale snad si vzpomenes aspon a tohle:kdyz jsem zadala v sekci education ze mam maturitu tak mi tam naskocila stranka s vyplnenim znamek a tak,ale nad tim je napsany qualificaion date coz sem pochopila ze tam mam napsat mesic a rok kdy sem maturu delala a pod tim je jedno okynko na Grade ale vubec nevim co tam napsat,jelikoz az pod tim se nachazi modul/unit kam budu vypisovat predmety a znamky,a pokud to okynko nevyplnim tak me to nepusti dal,tak nevim co tam napsat??akorat mi to tam este pise:Grade is mandatory for completed examinations...tak netusim..to tam mam napsat 4 - jakoze muzes dostat u matury max 4 aby jsi prosel??nebo jak to mam pochopit?? diky moc

    OdpovědětVymazat
  34. Ja tam tohle myslim vubec nemela, protoze jsem v te dobe porad studovala. V kazdym pripade nekam (a ted nevim, jestli to byl UCAS nebo Common App) jsem rozmezi znamek v ceskem skolstvi psala (jako 1-5). Ale mam dojem, ze to bylo u americkych univerzit.

    V tvym pripade bych doporucila zkusit google, ten bude spolehlivejsi.

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj,

    předem bych chtěl vyzdvihnout všechny tvé články o univerzitě, kterými jsem proletěl před chvílí a vážně jsi mi nasadila brouka do hlavy. Jsou čtivé a plné podstatných informací. Vážně myslím, že máš na svědomí kolonii českých studentů v zahraničí :)
    K tomu Ti musím vážně pogratulovat.

    Dále bych se Tě chtěl zeptat, jak je to dále s podmínkami - pominuli angličtinu, kterou bych snad dokázal obhájit pomocí jednoho s certifikátů.

    Maturitu mám, ale vyznamenání to není - jak říkáš, u nás v ČR se hraje na dal/nedal.
    Navíc je to ekonomická škola, gymnázium by znělo určitě lépe.

    Proto bych chtěl znát Tvůj osobní názor - jaká je pravděpodobnost se dostat třeba na Tvou univerzitu ?

    Musí být člověk na gymplu, s vyznamenáním?
    Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj, ze vseho nejdriv chci podekovat za pochvalu; skutecne si toho cenim :-)

    Co se tyce dotazu... Pokud se zamerim na prvni cast a tedy to, ze se jedna o ekonomku, sanci urcite mas. Britove nase skoly nerozeznavaji. Ano, kdyz se k nim hlasi domaci, vidi rozdil mezi A-levels, Highers, IB a dalsimi. Pokud se ale zamerime na CR, pochopili podle me zatim jen tu koncepci, ze existuje neco jako maturitni zkouska, a na tom, odkud ji clovek ma, dle meho vubec nezalezi. (Rada univerzit mozna i veri, ze uz mame uz davno zavedeny koncept statnich maturit jako jinde ve svete.)

    Druhou cast tvori znamky... Z toho, co's napsal, tezko odhadovat, jestli jsi mel 4 dvojky nebo 4 ctyrky. A taky z jakych predmetu jsi maturoval a na co se chces hlasit, takze... tezko rict. Kdyz vezmu Glasgow, tak po mne pozadovali nejhure vyznamenani, jedna moje spolubydlici ale rikala, ze po ni chteli vse na A. A jina Ceska mi zas tvrdila, ze ji povolili maximalne jednu dvojku.

    Ted nechci, aby to znelo jako vychloubani, ale je mozny, ze kdyz je zaujmes dostatecne uz eseji, stanovi ti nizsi pozadavky. Podobny priklad je pro me Aberdeen; vsichni, kteri se tam hlasili a se kterymi jsem se dostala do reci (asi tri lidi), mi tvrdili, ze po nich chtela univerzita prumer 1.5, me ale pritom prijala nepodminene a dokonce si jako pozadavek pro nastup nestanovila ani maturitu :-)

    Chovani univerit je v tomhle pripade zkratka nevyzpytatelne. V kazdem pripade zkusit to muzes, niceho horsiho nez odmitnuti se stejne nedockas.

    OdpovědětVymazat
  37. Děkuji za odpověď.

    Na jednu stranu mě potěšil ten jejich pohled na naši maturitu :)
    Ale na druhou s těmi známkami je to složitější, maturitu jsem vážně nezvládl (za 10), proto bych se tě chtěl zeptat jestli je nějaká alternativa ve formě "předstudia" na univerzitu. Nebo nějaká jiná cesta.

    Chtěl bych studovat nějaký ekonomický obor, sám jsem se ještě nerozhodl, protože nevím, jestli mám vůbec šanci se tam dostat. Proto prosím o radu.

    Díky

    OdpovědětVymazat
  38. Ahoj,

    tak rozhodne se muzes zkusit prihlasit. Nebo zkus napsat na studijni a vse jim vysvetli, tezko rict, jak to vidi oni.

    V kazdem setkala jsem se tu s lidmi, kteri sli po stredni na college, aby nejak splnili pozadavky skoly. Ale ti vsichni byli obcany Velke Britanie, proto tezko rict, jake pozadavky maji pro cizince.

    Myslim, ze nejjednodussi bude jim napsat.

    Mej se a kdyztak se ozvi, jak jsi dopadl ;-)

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj,
    Tvůj článek je pravdu úžasný, inspirující a poskytl mi mnoho důležitých informací, protože bych chtěla studovat na Glasgow University.
    Píšu ti, protože bych se chtěla zeptat jak to přesně je s tím financování skotské vlády a jestli se o to musí zažádat a nebo to je automatické.
    Moc děkuji a těším se na odpověď Jana

    OdpovědětVymazat
  40. Diky za pochvalny komentar :-) O stipendium u SAAS si musis zazadat a to kazdorocne. Idealne by to melo byt tesne po tom, co te prijme univerzita, na kterou hodlas nastoupit; pocitej tak s mesicem, nez tvou zadost vyridi. Ja si o proplaceni zadala na v prvni polovine cervence a dopis o kladnem vyrizeni me zadosti (ktery jsem musela donest k registraci na univerzite) jsem dostala na pocatku srpna.

    Jinak je hezke, ze chces jit k nam, treba se tu pristi rok uvidime zive ;-)

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj Krystýno, chystal jsem se na univerzitu do Anglie a tvoje stránky mi velice přiblížili jak to chodí na tamních univerzitách, takže děkuju za tvůj čas a moc si těchto informací vážím. Jelikož však vláda se chystá zavést školné až 9,000 liber za rok a já bych při čtyřletém studiu tedy vyšel školu s dluhem cca 1 milion Kč, tak jsem velice vážně začal uvažovat o studium ve Skotsku. I díky Tvým stránkám zvažuji právě i Glasgow. To čeho se ve Skotsku ale nejvíce bojím je angličtina a proto jsem se Tě chtěl zeptat jak jsi to zvládla ty a jestli je skotská Aj nějak výrazně odlišná jak se říká? Pokud budeš mít čas reagovat na můj příspěvek budu velmi rád, ale vím že toho máš asi hodně. Přesto ještě jednou díky za všechny informace poskytnuté na blogu a hodně štěstí ve škole i v životě. Tomáš

    OdpovědětVymazat
  42. Ahoj Tome,

    diky za komentar :-) Skotska anglictina se od nam zname (anglicka, americka) celkem lisi, ale zas na univerzite neni tolik lidi, kteri by skotsky prizvuk meli. Ucitele pochazeji doslova z celeho sveta. Jen pro predstavu: Ucilo me doposud osm profesoru a jen jeden z nich byl Skot. Tri byli puvodem z Anglie, dva z Recka, jedna z Jizni Ameriky, jeden z USA.

    Navic pokud je to ucitel, clovek si celkem rychle zvykne. A na ulici se da vzdy preptat, co po tobe vlastne chteli; lide jsou tu pomerne ochotni :-)

    Jinak pro lidi jako jsi i ty jsem publikovala dnesni clanek, kde jsou ukazky prednasek, ktere tu mam: http://www.strike-it-down.cz/2010/11/ukazka-prednasek.html Prvni je od Americana, druha od Skota, treti od Anglicana. Pokud mas zajem, muzes si to zkusit pustit a uvidis, jak tomu budes rozumet.

    Mej se a kdyztak se ozvi, jak jsi dopadl a kam pujdes,

    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  43. Ahoj Tino,
    tvuj web je fakt skvely a dokonce jsem ti uz jsednou psala. Ted jsem se ale dostala do faze, kdy jsem totalne zmatena.
    Chtela bych studovat Nursing bud na University of Glasgow nebo na Caledonian university. Bohuzel vsak nerozumim tem pozadavkum - treba jestli ty essential subjects jsou predmety, ze kteryh mam mit maturitu nebo ne.

    Diky za odpoved Jana

    OdpovědětVymazat
  44. Ahoj,

    bohuzel ti asi neporadim...Zadne essential subjects si nepamatuju. Pokud ti k tvemu oboru nicmene vypsali neco oni a nazvali to jako essential, tipnula bych si, ze to budou s velkou pravdepodobnosti predmety, ktere po tobe budou chtit dolozit jako slozene u maturity.

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj, mohla bych se zeptat jak to máš s financováním životních nákladů, jako je ubytování, jídlo apod.? Máš nějakou brigádu? Dík ze odpověď Bára

    OdpovědětVymazat
  46. Ahoj, je mi teprve 13, ale strasne rada bych chtela jednou studovat na oxfordu. Rikala jsem si,ze je to nesplnitelny sen, ale kdyz jsem cetla tvuj clanek, zjistila jsem, ze to uplne nemozny neni. Chtela jsem se zeptat, jestli bych nemohla udelat neco, po cem bych mela vetsi sanci na prijeti, kdyz mam jeste pet a pul roku.

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoj, myslim, ze ve 13 mas jeste dost casu, ale pokud uz vis, jaky obor chces studovat, nikdy neni dost brzo zacit se o nej zajimat vice do hloubky. Na Oxbridge probiha prijimaci rizeni formou pohovoru, takze teoreticky jakakoliv vynalozena aktivita (soutez ci cokoliv podobneho), kterou tam pozdeji budes moci zminit, prijde k dobru. Hodne stesti!

    OdpovědětVymazat
  48. Ahoj, moc děkuju za tyto stránky, přesně tohle jsem hledala! :) Chtěla jsem už dlouho studovat v zahraničí, USA kvuli penezům nepřipadá v úvahu, tak myslím, že Skotsko je ideální. Rodiče říkali, že nemám velkou šanci, ale mě to tak nemožné nepřipadá. Můžu se zeptat, vyhrala jsi nejakou soutez nebo jsi delalanejake mimoradne mimoskolní aktivity, ze o tebe melo tolik skol zajem?

    OdpovědětVymazat
  49. Ahoj,

    diky za komentar! :-)

    Co se tyka otazky, egoisticky musim rict, ze jsem mimoskolni profil mela, myslim, pomerne silnej. Treba ve Stredoskolsky odborny cinnosti (SOC) jsem skoncila prvni v republikovem kole a ziskala mezioborovou cenu Talent roku, ucastnila jsem se modelu OSN, NATO a EU a ruznych celonarodnich politickych soutezi (take s celkem dobrymi vysledky pohybujicimi se do desateho mista), reprezentovala jsem skolu v zemepisu, anglictine a dalsich predmetech, jsem clenem Mensy, kde jsem byla jednim z organizacniho tymu posledniho celosvetoveho setkani... A naslo by se toho asi vic.

    Jinak v USA muzes zkusit najit skoly, ktere jsou stedrejsi, co se stipendii tyka; pokud jsi sportovne zalozena a hrajes treba uspesne v nejakym tymu, myslim, ze muzes mit sanci nejake ziskat.

    OdpovědětVymazat
  50. Aha, tak už to chápu, podle mě si mimoškolní profil měla velice silnej :-) To potom asi nebylo tezke psat tu prijimaci esej... Já nějaké olympiády dělám, ale takhle dobrá tedy nejsem. Doufám, že když to zkusím na více školách, tak to někde vyjde... Ale moc díky za odpoved, aspoň mám představu a budu se víc snažit, letos ještě nematuruju.

    OdpovědětVymazat
  51. Ahoj Kristýno, moc děkuju za tvůj příspěvek o studiu ve Skotsku

    měl bych na tebe dotaz ohledně školného, říkáš, že to platí za nás Skotská vláda, na SAAS jsem se prolouskal k podmínkám a chci se jen ujistit, že tomu rozumím

    http://www.student-support-saas.gov.uk/student_support/eu_students/2001_or_later/eligibility.htm

    splňujeme tedy EU tuition fees only award, a ten Full-support je jen pro lidi co už nějakou dobu ve skotsku žijí,že?

    Takže, když se vydám do Skotska na magisterské studium, nemusím si se školným lámat hlavu? To by byla pecka! Nebo jsou nějaké skryté zádrheli?

    díky Áron

    OdpovědětVymazat
  52. Ahoj,

    jako student z EU budes mit proplaceno jen skolne. Tedy se to skutecne tyka jen tuition fees, zadnou dalsi financni pomoc nedostanes. (Nebo o takove moznosti minimalne nevim.)

    Magisterske studium uz SAAS neproplaci. Ty financni stipendia se tykaji jen bakalarskeho studia; ostatne v Britanii neni zrovna zvykem, aby vetsina tech, co maji bakalare, pokracovala i na magistra.

    OdpovědětVymazat
  53. Ahojík,
    přihlásila jsem se na univerzity do Skotska a zatím jsem na něco podmínečně přijatá. Chtěla jsem se ale zeptat na výdaje, přeci jenom v Čr si člověk nevydělá tolik, aby si vše zaplatil. Chtěla jsem se zeptat, jak to děláš ty. Ráda bych tam jela studovat, ale tolik peněz, mno nevím...Taky jsem se chtěla zeptat na vlastně tu půjčku od SAAS - žádali jsi o ni zvlášť, nebo ti něco rovnou přišlo domů? A opravdu se splácí zpět? Děkuji, moc moc

    Prosimtě, když tak mi napiš na e-mail: Wykretova@gmail.com = docela spěchá :-)

    OdpovědětVymazat
  54. Posilala jsem odpoved na mail, ale prislo mi, ze nebyla dorucena. Takze jen kratce k SAAS: skolne ve Skotsku se narozdil od toho v Anglii zpetne nesplaci, takze pokud si nevezmes pujcku na ubytovani nebo neco podobneho (zivotni naklady), vlastne se nezadluzujes. A musis si o ni zazadat zvlast.

    OdpovědětVymazat
  55. Ahojík,
    tvoje odpověď mi velice pomohla :-) děkuji :-)
    E-mail jsem napsala špatně, omlouvám se, chybí tam K, takže to bude WykretovaK@gmail.com

    Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se dá někde půjčit na ty životní náklady, protože většinou to je podmínečné, že tm musíš minimálně tři roky žít.

    A ještě něco...Co si myslíš o University of Dundee?

    OdpovědětVymazat
  56. Ahoj Kristýno. Děkuji moc za skvělý článek, pomohl mi v období vyplňování UCASu :)

    Chtěla jsem se zeptat na dotování studia Skotskou vládou - nevíš zda pokud mě třeba vyrazí po dvou letech, budu muset školné proplatit zpětně? Zatím se mi o tom nepodařilo nic najít..

    A ještě jsem se chtěla zeptat... moc jsem nepochopila kam jim mám posílat uvědomění o tom, že jsem jejich podmínky splnila..i když je na to ještě brzo a všechny je vyplnim samozřejmě až po maturitě, takže možná objevim tu možnost až pak :)

    A vážně moc děkuju za příspěvky, které píšeš z univerzitního prostředí. Zajímavé a plno užitečných informací :))

    Péťa

    OdpovědětVymazat
  57. Ahoj, tvoje stránka mi velice pomohla při vyplnování mé přihlášky na UK univerzitu.

    Nedávno mě podmínečně přijali na Glasgow a Dundee a těd bych rád vyřešil finance

    Měl bych jenom pár dotazů ohledně SAAS. Chtěl bych se zeptet jestli jim musím po skončení studia začít splácet zpět vše, co oni za mě zaplatili v době studia a dále ohledně podávání přihlášky na SAAS. Closing date je 21 března, ale já ještě nemusím mít odpovědi ze všech univerzit. Je možné potom dodatečně změnit jméno univerzity na přihlášce?

    Mohla by jsi mi napsat na e-mail svec.daniel@seznam.cz Moc ti děkuji za všech no tu děláš

    Dan

    OdpovědětVymazat
  58. Ahoj Peto,

    Vzhledem k tomu, ze jsem o podobnym pripadu nikdy neslysela, tak nemuzu mluvit s jistotou, ale SAAS podle me ty penize chtit zpatky nebude. Maximalne by ti to mohlo zkomplikovat zivot v situaci, kdy bys chtela studovat na skotske univerzite nekdy v budoucnu, protoze myslim, ze druhe zapocate studium by ti uz nehradili.

    Jinak nevim presne, jake podminky mas, ale skotske univerzity jsou vetsinou hodne neformalni... Takze maturitni vysvedceni jsem jim treba naskenovala a poslala e-mailem i s mym osobnim prekladem vysvetlujicim, co na nem je vlastne napsano. Nerikam, ze podobne na tom budou vsechny skoly, ale na nejakych notarsky overenych kopiich si tu nikdo moc nezaklada, alespon co jsem slysela od znamych na jinych univerzitach. Vetsinou v kazdym pripade staci napsat mail na studijni a oni uz te nasmeruji s tim co a jak ;-)

    Mej se!

    Kristyna

    P.S. Moc diky za pochvalu blogu ;-)

    OdpovědětVymazat
  59. Ahoj,

    chtěl bych poděkovat za vynikající článek, za méně než rok mě už čeká odeslání přihlášek a chci právě do Skotska a tady je kvantum informací, které se bude hodit, díky moc:)

    OdpovědětVymazat
  60. Ahoj, vďaka za super článok, chcel by som sa ťa spýtať , že na základe čoho sa príjma an univerzity v GB. Je to len na základe maturitného vysvedčenia resp. jeho priemeru alebo sa tam berú aj známky zo strednej školy. Bol by som rád keby si mi mohla odspísať na mai, kedže mám viac otázokl : kyslo92@gmail.com :)))) vopred ďakujem

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj,diky za oba predchozi komentare. Znamky z prubehu studia potrebne nejsou, univerzita je vubec nechce, ani se podle nich neridi.

    OdpovědětVymazat
  62. Dekuju mockrat za to co tu delas.

    Mohl bych se zeptat co si myslíš o University of Dundee. je srovnatelna s Glasgow?

    Díky moc

    OdpovědětVymazat
  63. Nikdy jsem tam nestudovala, tak nevim. Prestiz ma rozhodne mensi (za 4 nejlepsi univerzity ve Skosku se vseobecne povazuje St. Andrews, Edinburgh, Glasgow a Aberdeen), ale je klidne mozne, ze treba vybavenim nebo v nejakem urcitem oboru Glasgow prekonava. Ale jak rikam, nemuzu soudit.

    OdpovědětVymazat
  64. Ahoj.
    V první řadě ti musím říct, že jsem opravdu moc ráda za to, že jsem narazila na tvé stránky. Je skvělé, že se chceš podělit o své zkušenosti a určitě to mnohým lidem pomůže, ostatně tak jako mně :)
    Ale zpátky k mému dotazu, chtěla jsem se tě zeptat, jak jsi to vlastně měla na začátku s angličtinou. Co jsi dělala za certifikát a jestli jsi měla na začátku trošku problémy. Hodlám totiž v příštím roce absolvovat IELTS a to jen z toho důvodu, že se chystám na vysokou do Skotska. Mám docela obavy z toho, že jakmile přijdu do školy, budu s prominutím hledět jak tele s otevřenou pusou.
    Přemýšlela jsem nad tím, jestli by nebylo lepší ten rok obětovat a ve Skotsku se první zabydlet, získat zkušenosti s angličtinou a teprve potom podat přihlášku. Nedokážu si totiž představit, že bych vletěla hned do víru učení a vysokoškolského života.
    Mockrát děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů.
    S pozdravem Lucka

    OdpovědětVymazat
  65. Ahoj Krystýno, tak včera jsem 'odfirmoval' nabídku od Glasgow, konkrétně kurz Psychologie a chtěl bych se zeptat jestli by bylo možno se s tebou spojit přes mail. Nebudu otravovat, vím že máš napilno, ale jen pro upřesnění nějakých věcí a pak případně bysme se mohli i sejít v září v Glasgow ;) , takže pokud by se ti chtělo a máš čas, můžeš mi prosím nějakým způsobem dát mail?(můj je tomasso89@centrum.cz) Moc děkuju, Tomáš
    btw. měla jsi tu pěkný článek, kde jsi porovnávala MA Msc BSc, ale nějak se k němu nemůžu doklikat, asi jsem slepej :), mohla bys mi prosím na něj poslat odkaz, děkuju

    OdpovědětVymazat
  66. Ahoj Lucko,

    S anglictinou jsem problem nemela, snad krom te skotske. Pokud das jazykove zkousky na nejakou slusnou uroven, pripadne dokazes sledovat filmy bez titulku, je podle me rok straveny zabydlovanim zbytecny :-) Beznym lidem se silnym prizvukem mozna vzdy vse rozumet nebudes, ale profesori se snazi mluvit na prednaskach srozumitelne.

    Jak jsem psala, ja jsem mela problem jen s jednim mym skotskym profesorem, ale pak jsem nasla prednaskovy sal s lepsi akustikou (meli jsme na vyber mezi dvema casy prednasek) a za tyden jsem si na nej naprosto zvykla. 90% profesoru navic pouziva powerpoint, takze aspon toho se vzdy da drzet. Mimochodem kdyz zabrousis do kategorie univerzita (mezi hornimi zalozkami), urcite tam najdes par ukazek prednasek, ktere jsem na blog hazela :-)

    Mej se!

    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  67. Ahoj Tome,

    Trochu me desi, ze se vsichni tech chystaji do Glasgow (pritom tech univerzit je v Britanii tolik), ale budiz :-) Jinak odpoved mas na mailu.

    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  68. Ahoj ahoj,

    mám malý dotaz: kdy jsi si vybírala ostatní dva předměty, které ještě studuješ?
    Až po definitivním přijetí, nebo ještě před? Předpokládám, že co se týče zkoušek, jsou všechny tři stejně důležité, nebo ne?
    Jak byl výber omezený? Jak se vůbec zajistí, že se tam "vejdou" všichni? Vždyť do toho běží ještě extras a clearing?

    Děkuju a měj se pěkne:)

    OdpovědětVymazat
  69. Az po prijeti. Mne konkretne prisel domu takovy manual, kde bylo popsano, jak se na ne v intranetu prihlasit. Vyber je vetsinou neomezeny; muzes jit skutecne na cokoliv, co univerzita nabizi.

    Jinak ano, vsechny jsou stejne dulezite. Je to ostatne i proto, ze mas pravo u jakehokoliv z nich nakonec zustat a fakticky dokoncit jiny obor, nez jaky jsi mela na prihlasce :-)

    A s tou omezenou kapacitou... Proste to chce vybrat si co nejdriv. Na zacatku skolniho roku (prvni polovina zari) jsou jeste mista prakticky vsude a jen nektere obory jako psychologie si nemohou dovolit vzit nikoho, kdo si je nedal jako prvni volbu na prihlasce. Horsi je to, kdyz se treba po dvou tydnech rozhodnes, ze ti nejaky obor nesedi a chces ho menit; ja takhle mela vybranych nahradnich, potencionalnich sest oboru a z toho tri uz byly plne.

    OdpovědětVymazat
  70. Díky:)
    Tak to jsem ráda, že rozmýšlení můžu nechat až na později.
    Bohužel musím Glasgow "rejectnout", podmínka samých jedníček je kritická. Takže volím Edinburgh(1122), což byla od začátkou moje priorita, a Aberdeen (2222).
    Ale stejně to bolí:)

    OdpovědětVymazat
  71. Srandovni, jak se zkusenosti s univerzitami clovek od cloveka lisi. Ja treba mela pozadavky od Edinburghu a Glasgow naprosto totozne (1122), jedna znama zas byla prijata do Glasgow (1111) a do Edinburghu ne. Ale alespon je videt, ze kazda skola vse posuzuje trochu jinak :-)

    Hodne stesti pri maturite a nasledne i studiu ;-)

    OdpovědětVymazat
  72. Ahoj, rád bych se ucházel o studium medicíny v Londýně (přihlášky jsou do 15.října a můžu žádat maximálně na 4 školy). Potřeboval bych vědět, jak velkou mám šanci se na medicínu dostat (jak velká je zde rivalita) a jak zmaximalizovat svoji šanci. V komentářích si zmínila, že jseš členem Mensy a účastnila ses několika soutěží. Můj prospěch je, řekl bych, dostačující( mám samí jedničky na gymnáziu), ale neúčastnil jsem se moc nějakých soutěží, případně jsem nepostoupil někam dál. Přemýšlím, že bych taky podstoupil test Mensy, byť se toho trochu bojím(strach z neúspěchu a zjištění, že to se mnou není zas tak horký :D)..A ještě bych se rád zeptal, zda ty zkoušky typu IELTS nejsou opravdu nezbytné, když vyplňují přednášku (stačí když je složím až po odeslání přihlášky(dodatečně)?). Díky moc za odpověď a za pěkně napsaný a ucelený článek, který pomůže nemálo studentům.

    Adam

    OdpovědětVymazat
  73. O medicine toho bohuzel moc nevim. Sance dostat se tam bys nicmene mit urcite mel a mozna i vetsi nez v CR, kde je na medicinu naval a vse se posuzuje podle vstupnich testu.

    Uprimne nevim, jestli by ti v prijimackach zrovna na tento obor nejak pomohla Mensa, i ja jsem ji v te eseji vicemene jen trosku sebeironicky zminila v jedne casti :-) Spis bych vsadila na neco, co ma co docineni s biologii, chemii, fyzikou. Urcite mas nejaky duvod, proc chces jit zrovna na medicinu, mozna mas nejake zkusenosti (absolvovani kurzu prvni pomoci nebo neceho podobneho?), mozna ses ucastnil nejakych soutezi (a pokud jsi nevyhral, psat jim to nemusis :-).

    At uz tomu je jakkoliv, rozhodne bych se v te eseji zamerila prave na tu medicinu, a ne uspechy nekde jinde.

    A IELTS staci dolozit pozdeji (az ti univerzita potvrdi prijeti). Alespon tak to bylo u me. (Glasgow me prijalo a jako pozadavek mi dalo IELTS; kdyz jsem se jim ozvala, ze mam TOEFL, pozadavek zmizel.)

    OdpovědětVymazat
  74. Díky za odpověď. No, co se týče té šance, tak nevím. Všude píšou, že je zde rivalita velká a že i Angličan se musí dost připravovat.(Jsou zde UKCAT, případně jiný podobnýho druhu..jestli ti to něco říká).

    Co se týče nějakých školních a mimoškolních úspěchů..teď jsem si trochu se štěstím domluvil spolupráci s místní nemocnicí. Tady v ČR to není totiž moc obvyklé a trochu se divili, nicméně v Anglii to přímo vyžadujou a uchazeče bez praxe prý ihned zamítají. Pak nějakou tu chemickou a matematickou olympiádu na krajské úrovni a menší spolupráci s jistou firmou s biotechnologickým zaměřením.

    Přemýším, zda si TOEFL(příp. IELTS) neudělat ještě před tím, než tam budu odesílat přihlášku. Abych jim dokázal, že už nějaký znalosti v angličtině mám a nemyslili si, že spolíhám na to, že později to s jazykem vyřeším. Aby mě zkrátka nezamítli hned jen proto, že nemám žádný certifikát. Ale jestli říkáš, že to ty školy přímo nevyžadujou, tak by to snad neměl být problém.

    Teď o prázdninách do Anglie jedu a pokusím se školu ve Dni otevřených dveří navštívit. No snad se dozvím víc. Je to momentálně docela chaos a nevím do čeho mám dřív ,,šťouchnout´´ (mít co nejlepší vysvědčení, učení angličtiny, praxe v nemocnici, olympiáda, pak ještě ty aptitude testy...docela mazec...

    ještě mě napadlo, že kdyby to nevyšlo tento rok, tak bych asi podnikl gap year. Není s tím nějaký problém? Akceptujou to školy v UK. Samozŕejmé bych se asi nějakým způsobem snažil zaměřit na praxi v nemocnici, případně jinou healt care...

    Díky za odpověď

    Adam

    OdpovědětVymazat
  75. Ahoj,

    Nevedela jsem, ze je potreba praxe uz pri nastupu. Slysela jsem od zname, ktera tu medicinu studuje, ze musis mit praxi v lete mezi nekterymi rocniky studia, aby te vubec pustili do dalsiho semestru. Ze chteji praxi i pred nastupem jsem nevedela.

    S gap year by urcite problem nebyl, znam tu spoustu lidi, kteri ho absolvovali. Ale bude je urcite zajimat, co's behem nej delal. Tudiz pokud tvuj gap year bude spocivat v tom, ze budes hrat hry na playstationu, asi je to neohromi, pokud ten rok ale venujes nejak svemu rozvoji v oblasti, kterou chces studovat, nemel by to byt problem...

    Mej se ;-)

    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  76. No, pokusil bych se zaměřit na něco, co bych mohl uvést v přihlášce. Třeba ne hry na playstationu, ale tře čtení povinné četby etc. ;D JJ, díky za rady. Budu se muset do toho pořádně ponořit. Kdyby byl nějaký problém, rád bych se na tebe obrátil.

    Měj se též a užívej studia ve VB!

    OdpovědětVymazat
  77. Adam: Certifikat je v klidu mozny udelat az po odeslani prihlasky, jediny rozdil je ze clovek pak nemuze dostat unconditional offer, teda aspon na Glasgow Uni ne. Ja dostal conditional offer s tim ze jsem musel do konce srpna slozit IELTS, tusim ze pozadavek byl overall 7 nebo vic a soucasne v zadny casti nesmelo byt min nez 6.5. Ale nejlepsi je opravdu podivat se na stranky Uni na kterou se hlasis, moje draha polovicka sla na Caledonian University a tam jim stacilo ze slozila za 1 maturitu z anglictiny v Cechach, dokonce kdyz jim tam volala na studijni tak sotva co rekla ze je z Czech Republic tak se ji zeptali jestli ma ''maturita'' :)

    Mara

    OdpovědětVymazat
  78. Ahoj,

    Mohl bych se zeptat jaké máš zkušenosti s ubytováním a jestli by jsi my mohla poradit jak na to? Jestli je lepsi najit ubytovani pres univerzitu a nebo najit neco privatne a jestli je lepsi sharovat nebo single room? Díky moc Dan

    OdpovědětVymazat
  79. Ahoj,

    Asi takhle... Ubytovani pres univerzitu je vetsinou drazsi, ale zas to ma tu vyhodu, ze se prakticky o nic nemusis starat. Mas v tom zahrnuty vsechny ucty (elektrina a spol.) a nemusis se bat toho, jake problemy s ubytovanim pozdeji budes mit, protoze mas vicemene jistotu, ze se univerzita pripadne poruchy bude snazit nejak resit. (Zatimco u bytu hodne zalezi na tom, kdo je tvuj landlord; pratelum se treba uprostred zimy porouchalo topeni a museli cekat asi tyden, nez to nekdo zacal resit.)

    Ale zas, jak rikam, je univerzitni ubytovani drazsi (vlastni byt i s ostatnimi vydaji s velkou pravdepodobnosti vyjde levneji) a take na nem nemas takove soukromi. Klidne se ti nekolikrat mesicne stane, ze nekoho ze zamestnancu potkas ve 'spolecnych prostorach bytu' (kuchyn a spol.), mas pravidla, co na vlastnim pokoji delat nemuzes (treba kour by spustil alarm), a jednou za semestr nam na pokoj dokonce prisla nejaka kontrola, aby zjistili, jestli jsme nic nerozbili.

    Zalezi tedy na tobe. Osobne fandim vlastnim bytum, i kdyz je kolem toho vic prace; hlavne v pocatku se shanenim.

    Jinak osobne bych sla do vlastniho pokoje; zas o tolik drazsi nebyva, a i kdyz si s pripadnym druhym obyvatelem sednete, vetsinou si stejne po nejake dobe zacnete lezt na nervy. (Alespon takove poznatky jsem ziskala od lidi, kteri pokoj sdileli jeste s nekym.)

    Mej se!

    OdpovědětVymazat
  80. Ahoj,

    Právě jsem byl přijat na Glasgow a chtěl bych se zeptat na pár věcí.

    Mohla by jsi mi prosí tě říct něco o ubytování na koleji? Velikost pokojů, která kolej je nejlepší, sociální zařízení, kuchyně, kvalita internetu apod.

    Dále jestli něco nevíš o společnosti UNITE co také nabízí ubytování. Nebím zda jít na kolej nebo přes UNITE.

    A dále jestli by jsi my mohla říci přibližný odhad měsíčních výdajů, jako jídlo, učební pomůcky, sport, zábava atd. (snažím se dát dohromady rozpočet a moc mi to nejde, jelikož neznám místní ceny zvyklosti)

    Děkuji mockrát Danny

    OdpovědětVymazat
  81. Mara: Díky za informaci. No, testy se mi blíží (UKCAT> 25.8.2011) a tak se čím dál víc dostávám k podstatě věci. Teď jsem momentálně na 2 měsíce v Londýně, tak jestli někdo budete shodou náhodou ve stejný čas na stejném místě, dejte mi vědět a mohli bychom zaranžovat néjaký appointment. Jinak pro studium medicíny je praxe ještě před podáním přihlášky téměř obligátorní. Je zde sice jistá šance, ale velmi malá. Já osobně jsem podstoupil praxi v nemocnici, poté u svého GP a absolvoval kurz 1.pomoci. Momentálně se chystám sesmolit Personal statement ,ale moc nevím, jak mám začít, zda to napsat v češtině a dát to někomu přeložit (abych se vyvaroval jakýchkoliv gram. chyb, které se středoškol. studiem nejsem schopný korigovat), anebo být honest a napsat to anglicky podle sebe. Byl bych rád za nějaké zkušenosti od kohokoliv z vás. Pak mi ještě vrtá hlavou, jakou školu přesně si mám vybrat. Můžu, jakožto že žádám o medicínu, zvolit pouze 4 medikální školy a 1 non-medikální. Trochu dilema, prvně jsem smýšlel o 4 školách tady přímo v Londýně, ale po zjištění, že pouze 1 z oněch 4 vyžaduje ,,pouzeˇˇ jedny testy (UKCAT) a zbylé 3 školy ještě 1 testy jako nadstandart (BMAT), tak jsem od plánu polevil. Budu žádat na 3 mimo Londýn a jednu v Londýně(King´s). Kdybyste náhodou měli někdo nějakou informaci, jaká škola je ,,the easiest to get into´´, byl bych velice rád. jinak držím palce budoucím applicantům a i těm, kteří se na školu dostali :)

    OdpovědětVymazat
  82. ahoj, Prosím tě je potřeba vízum, když chci studovat ve VB. Díky Martin

    OdpovědětVymazat
  83. Ahoj, za prvé ti chci poděkovat, tohle je nejužitečnější článek o této problematice, který jsem četla. Chtěla bych si v Česku dodělat bakaláře, jsem v prváku, a pak bych zkusila nějakou univerzitu ve Skotsku. Mám ale známky z maturity 1,1,3,3. Hodil by se mi tvůj zasvěcený názor, bude to problém? :) I pokud bych dala hodně dobře CAE, případně CPE? Díky moc. Bára

    OdpovědětVymazat
  84. Zdravim vsechny,

    Za posledni dobu se tu nakupilo hodne komentaru, tak zkusim nejak odpovedet.


    ... pro Dannyho:

    Koleje porovnavat nemuzu, mam zkusenosti jen s jednou. Vetsinou mas ale vse napsane na strankach uni, plus tam jsou nejake fotky. Internet na pokoji mas vetsinou pres kabel, funguje ale bez problemu. Kuchyne budou nejspis podobne, zalezi jen, kolik lidi je vyuziva.

    O UNITE nic nevim, podobne jako nic nevim o dalsich kolejich.

    Jidlo v supermarketech je o neco malo drazsi nez v CR, ne ale nijak extremne. V barech a restauracich pocitej tak s dvojnasobnou cenou oproti CR. Pro sport doporucuju stat se clenem GUSA; za £40 rocne muzes vyuzivat vsechny jejich prostory a byt clenem nejruznejsich sportovnich tymu. Za knihy muzes dat klidne £20-£50 na predmet za semestr. Doporucuju zkusit second hand bookshopy (jeden ma treba SRC); ja tam treba knihu na politologii, ktera stoji normalne £25, koupila za £3 (a to byla temer nepouzita). Amazon ma vetsinou take dobre ceny, pripadne si muzes knihy jen pujcovat pres knihovnu.


    ... pro Martina:

    Predpokladam, ze jsi obcan Ceske republiky, takze ne, vizum nepotrebujes.


    ... pro Baru:

    Ted moc nevim, jestli chces jit do UK na magistra nebo znovu na bakalare. Pokud magistra, maturitu po tobe uz nejspis chtit nebudou a spis se budou zajimat o znamky behem studia.

    Pokud jde o bakalare: Co se znamek u maturity tyka, zalezi na skole od skoly. Nekterym to mozna vadit nebude, nekterych mozna ano. CAE nebo CPE v jejich rozhodovani nehraji roli; jde jim jen o splneni limitu a nejake extremne dobre vykony ti studium nezaruci. (Kdyby jim slo o kvalitu anglictiny, budou brat z 99% jen rodile mluvci.) To uz spis esej / doporuceni by ti mohly v mnohem pomoci.

    Jinak si moc nejsem jista, jestli vsechny skoly uznavaji CAE a CPE. Vetsina lidi spis delala TOEFL nebo IELTS. Ale to uz take zalezi na skole od skoly.

    OdpovědětVymazat
  85. Ahoj, děkuju za přehledný článek! V mnohém jsi mi pomohla. Výběr řeším také.

    Chtěla jsem se zeptat: oni už opravdu, co se znalostí daného jedince týče, nic jiného, než doporučení a esej (a dejme tomu jazykové zkoušky) nepožadují? Přijde mi to zvláštní - co když si někdo nechá napsat esej a dobrý posudek?

    děkuju předem za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  86. Opravdu nic jineho nez to (a znamky u maturity) nechteji. Zkratka predpokladaji, ze je maturita vypovidajici. Ale zas zalezi na oboru (medicina, myslim, zkousky ma), stejne jako skole: Oxbridge pozaduje pohovor.

    OdpovědětVymazat
  87. Ahoj, super článek, inspiroval mě. Plánuju se přihlásit na skotské univerzity v Edinburghu, Glasgow a St. Andrews. Mám ještě několik doplňujících otázek...

    To financování od skotské vlády platí na všechny obory (undergraduate) na výše uvedených univerzitách? Přihlásit se na SAAS stačí až po přijetí na danou univerzitu? Co se týče známek u maturity, asi je potřeba nějaký přepis maturitního vysvědčení do angličtiny, co? Je důležitě, z jakých předmětů jsem maturoval? Kdo by měl napsat doporučení? Moje učitelka angličtiny na střední škole? Co by mělo doporučení obsahovat?

    Tento rok ještě plánuji studium na jazykové škole v ČR, abych si zlepšil angličtinu a následně chci absolvovat CAE. Slyšel jsem, že známky od maturity a doklad od jazykové zkoušky stačí dodat později. Ale kdy je nejzažší termín? Z toho plyne otázka, kdy nejpozději bych se měl přihlásit na absolvování CAE?

    Omlouvám se, že je toho tolik, ale jedná se pro mě o zásadní informace.

    Díky moc za odpovědi, jinak parádní blog :-)

    OdpovědětVymazat
  88. Ahoj,
    velmi pekny clanok som zo Slovenska a uvazujem o studiu na University of Glasgow alebo na MET of Glasgow. Chcel by som sa spytat ci pre mna ako Slovakak platia rovnake pravidla a ci mozem vyuzit rovnaky postup ako ty a este ci musim mat jazykovu skusku vopred urobenu lebo som pocul nieco take ze cudzinci maju nieco take ako predpripravku kde sa vlastne cely rok sustredujes na studium AJ. A ake bolo tvoje skore z testu z AJ ?
    Dakujem za skoru odpoved
    P.S.: Inak velmi ti zavidim ze si v Glasgowe bol som tam uz 2-krat za krsnou a je tam nadherne

    OdpovědětVymazat
  89. Predchadzajuci prispevok je od Tomasa
    Eśte som sa chcel spytat ci mi skotska vlada preplaca studiium aj keby som studoval postgraduate lebo pocas studia by som chcel pracovat kedze rodiciam ma zrejme nebudu moct plne financovat Dakujem Tomas

    OdpovědětVymazat
  90. Ahoj, chci se zeptat .. letos jdu do 9. třídy a chtěla bych na střední do Londýna... nikde nemůžu najít žádnou střední v Londýně , která by mi vyhovovala.. Myslíte , že můžu na střední takhle hned po dokončení 9.?

    OdpovědětVymazat
  91. Pro Tomase:

    Pro vsechny obcany EU plati stejna pravidla. Ano, pripravny rok existuje, ale osobne ho tak trochu povazuji za ztratu casu. Prece jen tim ztratis rok a nejake ty penize. (Pochybuji, ze by ho SAAS proplacelo.)

    Na zkousku jsem se nijak nepripravovala, vlatne jsem ani nevedela, jak bude vypadat :-) Moje skore z TOEFLu iBT bylo kolem stovky.

    Na postgradual si budes muset sehnat jine stipendium, SAAS ho obcanum EU nedava. S praci neni problem, privydelek tu ma rada studentu.


    Anonymni:

    Jit na stredni v Londyne se urcite jit da, ale moc o tom nevim. Tipovala bych, ze jit tam hned prvni rok v ramci nejakeho vymenneho pobytu nejde, ze by se clovek na dane skole musel nechat zapsat. S cim by zas mohl byt mensi problem, protoze bych se nedivila, kdyby verejne skoly braly jen studenty s pobytem na uzemi, ktere spada do jejich regionu.

    Vycestovat behem stredni (pokud nepocitame straveni druhaku a tretaku na nejakem vymennem pobytu) neni zrovna typicke. Mozna by ale minimalne soukrome boarding schools s necim podobnym nemely problem; pokud tedy clovek splni podminky prijeti.

    OdpovědětVymazat
  92. Ahoj Kristýno, moc pěkně jsi to tady napsala a já ti mnohokrát děkuji, že jsi mi to objasnila, protože můj sen je jít studovat na univerzitu v Británii, nejraději bych šel studovat na University of Oxford ekonomiku, managment, něco v tomto oboru, a proto se tě chci zeptat, co obnáší ten osobní pohovor na Oxfordské univerzitě, pokud tě přijmou přes ten UCAS podmíněně? Je to muj sen od mala, tak se o to zajímám už teď v 15 letech :). Děkuji ještě jednou za to, že jsi mi to objasnila.

    OdpovědětVymazat
  93. Ahojky,
    předem bych ti chtěla poděkovat. Našla jsem tu neuvěřitelné množství užitečných informací a celkově i zajímavých článků.
    A taky bych se tě chtěla zeptat, zdali je možné přihlásit se na univerzitu i přes to, že mám maturitní vysvědčení za sedm (tzn.: tři dvojky a jednu jedničku). Má to smysl? Jestli by to byl problém šlo by se s nimi nějak domluvit? Nebo tak? A nebo co by šlo udělat, proto aby se zvýšily šance na přijetí? Ačkoli jsem totiž udělala všechny předměty z normálních maturit na jedna, tak státní mi to trošku zavařily, přesto bych byla moc ráda, kdyby to bylo možné. Sice i tak určitě půjdu do Británie pracovat, ale říkala jsem si, že za zeptání nic nedám. Co si o tom myslíš?
    Předem moc děkuji za odpověď. Hanka

    OdpovědětVymazat
  94. Ahoj, děkuju za skvělý článek. Taky se budu hlásit do Británie.
    Co se týče těch známek u maturity, o kterých jsi psala, že je máme vyplnit předem - to je výborná připomínka. asi tam připíšu slovně něco jako "expecting". Jen jsem se chtěl zeptat - je to taková drobnost, nicméně mám teď trochu hrůzu ze špatného vyplnění přihlášky přes ucas - co se v Británii vyrovná 1(známce)? Mám to napsat po našem, nebo to převést, dejme tomu na A?
    Díky moc.

    OdpovědětVymazat
  95. Ahoj, děkuju za skvělý článek. Určitě pomohl ... jediný dotaz, mám, nejsem si jistý jakou jazykovou zkoušku dělat i když vim, jakou potřebujou ... jakou jsi dělali ty, jaký jsi potřebovala cerfitikát, protože bych chtěl studovat něco podobnýho

    Dík za odpověď :-)) :-))

    OdpovědětVymazat
  96. Ahoj, chceme se s kamarádkou přihlásit na univerzity do Skotska. Vlastně jediné, co nám už zbývá je napsat esej. Chtěla jsem se zeptat, jestli se univerzity o přijetí rozhodují spíše na základě té eseje nebo vysvědčení, protože jsem měla 3 dvojky. Hlásím se i na Uni of Aberdeen a Uni of Dundee, je tam třeba větší šance oproti Glasgow a Edinburghu? Děkuji za odpověď.
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  97. Cas odpovedi:

    -> Anonymni, co chce na Oxford

    Tezko rict, jaky pohovor bude, ja se na Oxford nehlasila. Nicmene muzou se te zeptat, proc se na dany obor hlasis, muzou se zajimat o tve znalosti, muzou ti dat treba modelovy priklad a chtit po tobe, abys jim vysvetlil, jak bys ho resil. To ale jen tipuju. Nicmene pokud budes hledat na anglickem internetu, urcite najdes nekoho, kdo sve zkusenosti s podobnym pohovorem uz popsal.

    -> Hanka

    Zkusit to rozhodne muzes, ostatne vzdy zalezi na univerzite samotne. Pokud budes mit dost silny osobni profil, je mozne, ze se po znamkach tolik ohlizet nebudou. Minimalne na Aberdeen by te meli vzit bez problemu. A mozna by se te mohlo rozhodnout prijmout i Glasgow, Edinburgh nebo St. Andrews, pokud bys je zaujala necim, co pises v eseji.

    -> p.

    Osobne to vzdy v podobnych dokumentech prevadim na anglicky system, tedy A-F. Jednicka by tedy byla A, dvojka B atd.

    -> Anonymni

    Zalezi na pozadavcich univerzity. Kazda je ma jine. Takze nejlepsi je podivat se na stranky univerzit, kam se hodlas hlasit, a vybrat si nejaky certifikat, ktery akceptuji vsechny. S velkou pravdepodobnosti to bude TOEFL, IELTS nebo CAE / CPE.

    -> Kamila

    Aberdeen a Dundee jsou, co se prijimaciho rizeni tyka, rozhodne tolerantnejsi nez Glasgow nebo Edinburgh. Mne treba Aberdeen prijal nepodminene (tedy bez ohledu na to, jake znamky budu mit), po kamaradce chtel celkovy prumer 2,0.

    Jinak esej je podle me mnohem dulezitejsi nez znamky a odviji se podle ni, jaka kriteria si univerzita na tve prijeti stanovi.

    OdpovědětVymazat
  98. Ahoj,
    v prvom rade Ti chcem veľmi pekne poďakovať, pretože tento článok mi zo vsšetkých, čo som na internete našla, pomohol jednoznačne najviac.

    A teraz moje otázky:

    Chcela by som sa Ťa spýtať z akých predmetov si maturovala, pretože na stránkach univerzít v požiadavkách píše aj "Mathematics or Approved Science" čo ma v celku zaráža. Je naozaj nutné maturovať z týchto predmetov?

    Ďalšia z mojich otázok sa týka eseje. Aký rozsah by mala mať?

    Myslíš si, že sa dá v Škótsku vyžiť aj s minimálnou finančnou podporou od rodičov? Je náročné pracovať popri škole?

    Budem rada, ak si nájdeš čas a odpovieš na moje otázky, veľmi by mi to pomohlo. Ďakujem :)

    Monika

    OdpovědětVymazat
  99. Ahoj,

    Ano, pravdepodobne budes muset maturovat z matematiky :-)

    Rozsah eseje presne nevim, myslim, ze vic jak stranka textu to nebyla. Nejjednodussi je rovnou ji psat do formulare na UCAS, kde se ti ukazuje, kolik radku ti jeste zbyva.

    Otazka je, co myslis minimalni financni podporou. Teoreticky se da vyzit s cimkoliv, protoze nejake prispevky v pripade nouze rozdavaji. Vice viz F.A.Q., kterym jsem ted doplnila clanek nahore ;-)

    OdpovědětVymazat
  100. Ahoj chcela by som sa spytat ci k prihlaske pridat i certifikat o znalosti anglictiny? Teda ci by som to nemohla zaslat az potom dodatocne...lebo tie certifikaty nie su lacna zalezitost. Jeden chalan povedal ze mu univerzita oznamila ze ho prijmu na univerzitu ak teda splni tu uroven anglictiny co sa od neho pozadovala....

    OdpovědětVymazat
  101. Viz F.A.Q.
    (Jinak ne, certifikat z jazyka v dobe odeslani prihlasky mit nepotrebujes.)

    OdpovědětVymazat
  102. Ahoj,
    moc moc děkuju za článek! Je bezvadnej! Měl bych otázku - dá se takhle v Anglii (Skotsku) vyžít úplně samostatně, bez finanční pomoci někoho dalšího? Studovat univerzitu a k tomu chodit někam na part-time job, abych si vydělal na kolej, jídlo, knihy apod? :D Protože mi přijde, že z nějakého fast-foodu asi moc velký plat nebude. Kde se dají jinak / jinde sehnat peníze na zaplacení všeho potřebného? :) Díky moc a ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  103. Ahoj,
    vyborny clanok vela som sa z neho dozvedela. chcela by som sa este spytat, ci si pred nastupenim na skolu studovala jazyk niekde inde, chodila na nejaky kurz, doucovanie, alebo si sla rovno zo strednej skoly a jazyk si ovladala tak perfektne? ja dost vazne uvazujem o studiu vo VB ale bojim sa hlavne jazyka. Pocula som aj o niecom takom ako nulty rocnik, kde sa cely rok vyucuje len anglictina. Nestretla si sa s niecim takym? Velmi pekne dakujem za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
  104. Anonymni 1:

    Pokud nemas nasetrene zadne penize dopredu, vyziti asi nebude jednoduche. Netvrdim, ze je to nemozne, ale uprimne neznam moc lidi, kteri by vse utahli z part-time jobu.

    Anonymni 2:

    Do nejakych sestnacti let jsem chodila na jazykovku na anglictinu. Jinak ano, nulty rocnik existuje, ale neznam nikoho, kdo by se do nej poustel. Asi hodne zalezi na individualnich schopnostech cloveka a tomu, jak dobre mu jde anglictina jeste pred odjezdem, ale osobne bych radsi sla rovnou do prvaku nez do nulteho rocniku. (Tak trochu ho povazuju za zbytecnou ztratu roku.) Ostatne to, jak dobre ovladas anglictinu a zda-li na to mas, by ti mely ukazat uz testy z anglictiny.

    OdpovědětVymazat
  105. Ahoj Kristýno, taktéž bych ti chtěla moc poděkovat za tento skvělý portál. Minulý rok jsem byla přes léto se svými kamarády v Edinburghu,kde mimo jiné i kamarád studuje na univerzitě,zamilovala jsem si to tam a ted se tam vracím zpátky za prací s tím,že bych chtěla zlepšit svoji angličtinu. Minulý rok jsem měla velké problémy,skotština mi přijde strašně těžká. Odjíždím nyní za prací,což je takové uklízení ubytoven "bohatších" studentů. Takže si tam moc nevydělám,ale hlásím se nyní i na collage Stevenson, general english, ale právě nemám taky žádné finanční úspory,slyšela jsem ale,že ač jde o nultý ročník,je možné po době min. 3 měsíců trvalého pobytu ve skotsku požádat nějakou organizaci (právě nevím jakou) o proplacení i tohoto ročníku. Nevíš o tom prosím nějaké podrobnosti? Pořád si čtu webovky ale s tím nepřesným překladem googlu je to takové zapeklité. A ještě jsem se tě chtěla zeptat zda jsi neslyšela něco o nějaké měsíční podpoře pro cizince (bydlící v UK) mělo by to být kolem 300 sk. liber za měsíc..vím,že to dostával můj bývalý spolubydlící ze Španělska,bohužel ale na něj nemám kontakt. Díky za odpověď Alena :))

    OdpovědětVymazat
  106. Promin, ale s timhle ti nepomuzu, protoze o studium na college jsem se nikdy nezajimala a o podporu pro cizince take ne. Na facebooku nicmene existuje skupina Slovak and Czech Community in Scotland: https://www.facebook.com/groups/88830990646/ a myslim, ze tam by se urcite nasel nekdo, kdo ma s necim podobnym zkusenosti.

    OdpovědětVymazat
  107. Ahoj, mohla bych se tě zeptat, jak si myslíš, že jsou školy těžké? strašně bych chtěla ve skotsku studovat, ale v angličtině ještě.. Bojím se, že bych to nezvládala. A můžu se zeptat jaký máš měsíční výdaje celkové? a jestli se na školu dá vydělat, nebo jestli ti pomáhají rodiče?
    moc děkuji

    OdpovědětVymazat
  108. Ahoj, díky moc za skvělý článek. I já mám prosbu.Jsem přijatá na University of Glasgow na anglický jazyk.Počítám, že vedle studia budu i pracovat...Nemám ale vůbec představu ohledně rozvrhu, kolik času mi škola zabere /počet dní v týdnu/, aby to nakonec bylo vše vůbec reálné...Můžu se zeptat na tvé zkušenosti? /přijatá jsem i na méně prestižní školy a nechci udělat v konečném rozhodnutí chybu/. Moc moc děkuji za názor. Lenka.

    OdpovědětVymazat
  109. ahoj, děkuju za spoustu užitečných informací, měla bych dotaz, právě se snažím zažádat saas o zaplacení mého školného, ale nechce mě to pustit ani přes registraci, jelikož se jim nepozdává moje směrovací číslo, které není v britském formátu. nevíte někdo prosím, co se s tím dá dělat?

    OdpovědětVymazat
  110. ahoj chtěla jsem se zeptat, v článku si psala, že Tě vzali i na vysoké školy v USA, má i USA stejný postup ne přijetí jako v Anglii, nebo je to jiné? Předem díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  111. Nejsem si konrketne jista, co myslis terminem 'postup neprijeti'. Jedna-li se o oznameni prijeti, pak univerzity ve Spojenych statech, vzpominam-li si dobre, o (ne)prijeti a (ne)udelenem stipendiu rozesilaji dopisy, pripadne e-maily. (Na zadnem portalu to tedy nenajdes.)

    Pokud mas na mysli podminky prijeti, tak i tady USA funguje trochu jinak. Skladas totiz standardizovane testy zvane SAT, vyplnujes vicero informaci o sve osobe, odesilas sva stredoskolska vysvedceni za posledni ctyri roky, pises na kazdou skolu nekolik specifickych eseji ve stylu 'Proc zrovna univerzita Y?', musis dodat tak tri reference od ucitelu / zamestnavatelu, prokazujes i vypis z bankovniho uctu. Oproti jednoduchemu systemu v Britanii zabere vyrizeni vsech nalezitosti tydny a je to tak trochu 'pain in the ass'.

    OdpovědětVymazat
  112. Dobrý den, děkuji moc za Váš článek, ani nevíte, jak moc si toho vážím. Obdivuji vaši ochotu všem odepisovat. Dlouho jsem hledala člověka, jako jste Vy, který někam publikuje, jak to tedy vlastně chodí. Je mi teprve 17 let a do maturity mi zbývají ještě tři roky studia na gymnáziu, ale i tak už přemýšlím a to rychle, co dál. Chtěla bych moc studovat ve VB univerzitu a jsem odhodlaná pro to udělat vše. Píšete, že ve většině případů jsou požadovány samé jedničky u maturity, ale četla jsem u jiného zdroje, že musíte mít samé jedničky nejen u maturity, ale i po celou dobu studia na střední škole a dokonce musíte mít samé jedničky i od 8. třídy základní školy a měli byste mít nějaká dobrá umístění v různých zájmových soutěžích, např. sportovních, jinak nemáte šanci, jedná se o stipendium nebo to platí i se školným, ale vy píšete, že stačí jen jedničky u maturity. Děkuji mockrát za odpověď. Nesmírně si toho vážím. Laura

    OdpovědětVymazat
  113. Ahoj, nevím, jak jinak se tě zeptat, tak to napíšu sem :) S jakou úrovní angličtiny jsi šla na tuto univerzitu? A odkud? To by mě zajímalo, protože mám pocit, že všeobecně angličtina z gymnázia je mnohem lepší než z odborných škol, kam jsem šla a udělala OBROVSKOU díru ve svých plánech :) Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  114. Ahoj, chci se zeptat ohledně part-time job, když teda budu studovat skotskou uni a v čr budu mít uznané to studium pro zdravotní a sociální pojištění, musím si vyřizovat ve skotsku national insurance number, které je tam obvykle potřeba pro práci ať už je to part-time nebo full? Bylo mi tady v čr řečeno, že když se tam k tam to číslo zařídim, tak bych se u nás měla odhlásit... jsem z toho všeho vyřizovaní už trochu mimo a bojim se, abych něco nezanedbala... dík za odpověď =)

    OdpovědětVymazat
  115. @Laura Tusla

    Neni treba mi vykat. ;-) Jinak o pozadavku samych jednicek jsem nikdy nic neslysela. Je tedy potreba vzit v uvahu, ze stipendium a prijeti na skolu jsou casto dve zcela odlisne veci: Studenta muzou prijmout na skolu bez stipendia nebo mu nejaka organizace muze dat stipendium, ale na skolu ho nevezmou.

    Prijeti na skolu, a to ani u tech nejlepsich univerzit jako je Oxford a Cambridge, by vysledky v prubehu studia byt ovlivneno nemelo. (Mam nejake zname na obou skolach a o tom, ze by museli prekladat vysvedceni, jsem neslysela. Nehlede na to, ze pochybuji, ze by behem studia meli same jednicky.) Co si stanovi stipendijni komise, uz je hure odhadnutelne, protoze jich jsou desitky (stovky) a kazda muze mit sve (jine) pozadavky. Mozna tedy budou chtit vysvedceni za posledni roky videt; tomu, ze ale budou striktne trvat na samych jednickach, neverim.

    Ve Skotsku je zatim otazka proplaceni skolneho resena pres skotkou vladu a tu studijni vysledky nezajimaji.

    Jedine instituce, kam jsem kdy posilala sva vysvedceni (za posledni ctyri roky), byly americke univerzity, kam jsem se take hlasila. Ale to uz je jiny pribeh.

    - - -

    @TePa

    Mozna tak C1. (Studovala jsem na gymnaziu.) Ale tezko rict, nikdy jsem se nijak extremne nezabyvala tim, jake urovne dosahuju; stacilo mi vzdy vedet, ze filmy sleduju bez titulku, knizky dokazu cist bez slovniku a bavit se plynule s cizinci mi nedela problem. :-)

    - - -

    @Terynka

    Ja osobne jsem NIN nepotrebovala, ale kdo vi, jestli ho pro full time potrebovat nebudes. Jestli mas facebook, zkus si najit skupiny jako 'Glasgow Slovak & Czech Society' nebo 'Slovak and Czech Community in Scotland (and their friends)'; tam se urcite najde nekdo, kdo bude mit s timhle problemem vice zkusenosti.

    OdpovědětVymazat
  116. Ahoj, konečně jsem narazila na tak super článek :) celé hodiny jsem se snažila najít nějaké info. o studiu v Glasgow.
    Ještě bych se chtěla zeptat kde si ty kurzy jake je ten TOEFL můžu udělat ?

    OdpovědětVymazat
  117. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali je kromě maturitního vysvědčení vyžadováno a klasické z oktávy. Mockrát děkuji

    OdpovědětVymazat
  118. Britske univerzity klasicka vysvedceni nevyzaduji. (Nebo minimalne nevim o univerzitach, ktere by ho vyzadovaly.) Americke ano.

    OdpovědětVymazat
  119. Děkuji moc za článek. Strašně mi pomohl! :)

    OdpovědětVymazat
  120. Ahoj, ve FAQ jsi se už rozepisovala s brigádou při uni, ale mohla bys mi prosím ještě víc přiblížit, jak se to s obtížností získání part-time jobu a jaký by mohl být plat takové servírky, pokojské,... Můj známý studoval na Napier University a životní náklady mu vyšly zhruba na 20 tisíc. Je to reálné? Nepřepočítal se? Mamka mi dokáže maximálně poslat 10 tisíc, tak jestli je reálné, abych si na zbytek peněz vydělala. A ještě - studuju na gymplu, ale během studia jsem se moc nezapojovala do olympiád, ale v devítce na ZŠ jsem několikrát vyhrála krajské kolo v dějepisu a dostala se do republiky. Myslíš, že je to vhodné napsat do eseje, když to bylo na základce? Díky moc, nejužitečnější článek o uni v UK, který jsem kdy viděla! :-)

    OdpovědětVymazat
  121. Podle me je ziskani prace ve Skotsku obtiznejsi nez ziskani prace v CR.

    Minimalni mzda se pohybuje v techto kategoriich:
    The main Adult rate (for workers aged 21 and over) is currently set at £6.19 an hour.
    The development rate for 18-20 year olds is currently set at £4.98 an hour.
    The development rate for 16-17 years olds is £3.68 an hour.

    10,000 bude malo uz jen proto, ze za ubytovani zaplatis treba 9,000. (A to jeste jen, pokud si ho sezenes sama; od univerzity bude stat treba 12,000 mesicne.) A kdyz k tomu tedy pripoctes ostatni naklady, treba na 15,000 se dostanes naprosto realne.

    Jinak pokud se hodlas hlasit na dejepis nebo obory nejak mu pribuzne, tak to podle me klidne zminit muzes. ;-)

    OdpovědětVymazat
  122. Díky moc za odpověď. Ještě - těch 15 000 myslíš jako celkovou částku nebo 9 - 12 000 za ubytování + 15 000 na zbytek? Doufám, že se pletu a celkově by to bylo cca s jídlem, dopravou, oblečením,... cca 15 tisíc? :-) Můj známý právě dělal pokojskou dvakrát - třikrát v týdnu a to mu pokrylo ubytování a trochu pěněz na jídlo... Jak to máš s časovým vytížením? Jseš ve škole pořád?
    No, dějepis rozhodně studovat nechci, to jenom že mě učitel naverboval... Jinak já chci studovat žurnalistiku :-). A třeba na Napier Uni musím kromě přihlášky jít na pohovor - nemáš náhodou s tím zkušenosti? Jak velké množství článků - sample of your work - je potřeba? Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  123. Se zurnalistikou zadne zkusenosti nemam a u nas na skole se, myslim, ani studovat neda, takze skutecne nevim. Navic vytizeni se bude urcite lisit obor od oboru, skolu od skoly. Ale vetsinou je to tak, ze prvni rok mas celkem volno a s pribyvajicimi roky ve skole toho musis zvladat vic a vic.

    Jinak 15,000 jsem myslela dohromady, tedy vcetne ubytovani. Nemuzu tvrdit, ze ti to bude stacit (na to je tu rada faktoru), ale vyjit by se s tim dat melo. ;-)

    OdpovědětVymazat
  124. Ahoj,

    nejprve bych ti chtěl moc poděkovat za tento článek. Stejně jako většina tady jsem v poslendím ročníku gymnázia a rád bych se dostal do UK na univerzitu. Vím, že v článku jsi už většinu problematiky popsala, ale mohla bys mi prosím ještě pomoci?

    Při registraci na UCAS je po mně vyžadováno "buzzword", víš čeho se to týká? Dále je nutné zasílat cover letter + nějaké mé certifikáty z různých věcí přímo univezitě nebo pouze stačí napsat esej na UCAS, kde zároveň uvedu, že jsem prošel těmito zkouškami atd. ?

    Pokud by sis našla chvilinku čas, moc bych ocenil, kdybys mi mohla napsat na mail Pcaldr@seznam.cz. Studium v UK je pro mě asi jediná možnost, protože studium jako takové je pro mě (mladý a věčně prokrastinující) dost nezáživné. Naopak UK mě vždy fascinovalo.

    Děkuju moc za případnou odpověď,

    Pavel

    OdpovědětVymazat
  125. [Odpoved poslana na mail. Pokud ti nedorazila, dej vedet.]

    OdpovědětVymazat
  126. Ahoj,

    děkuji za to, co jsi sem napsala. Letos se také hlásím do Skotska a je to pomoc.

    Asi tě už nebaví tady všem odpovídat, ale mám ještě jednu otázku :-) Když jsi se hlásila, jela jsi sama nebo s někým blízkým z Česka? Plánovaly jsme s kamarádkou, ale ona si to rozmyslela a já se trochu děsím, jestli bych to sama v jiné zemi přežila :-) Jak místní přijímají cizince? Nekoukají se na Čechy skrz prsty, jako že jsme z východu?

    Díky,

    Kačka

    OdpovědětVymazat
  127. Ahoj,

    Diky za originalni otazku, ktera se tu snad jeste neobjevila. ;-)

    Do Glasgow jsem jela sama. Nikdy predtim jsem ve Skotsku nebyla a neznala jsem nikoho, kdo by v okruhu stovek kilometru zil. A ano, samozrejme jsou takovi, kteri na univerzitu nastoupi s tlupou pratel, ale i kdyz jsi sama, prezijes. Ackoliv to tedy asi zalezi i na tom, nakolik samostatna a schopna zacit uplne novy zivot jsi.

    Z moji zkusenosti a zkusenosti mych pratel musim rict, ze prvni mesice jsou samozrejme nejtezsi, ale postupne se to zlepsuje. Treba ted, po vice nez dvou letech, me uz mrzi, ze tohle misto a nektere lidi budu muset casem opustit.

    Skotove (minimalne v Glasgow) jsou perfektni. Za celou dobu, co jsem tady, mi ani jeden clovek nerekl, ze tu nemam co delat, ani mi nedal nejakou nevrazivost vuci cizincum najevo. Rada z nich naopak vypadala potesene, ze se clovek rozhodl prestehovat prave k nim, a par Britu me v prvnim roce pozvalo i k sobe domu na veceri. ;-)

    Jinak na podobne tema jsem psala tenhle clanek:
    http://www.strike-it-down.cz/2012/06/glasgow.html

    Mej se!

    OdpovědětVymazat
  128. Zdravím Kristýno,

    právě vyplňuji svou přihlášku přes UCAS a mám tam drobnou nejasnost. Vyplňuji své dosažené a vzdělání a uvádím maturitu, jejíž výsledky budu logicky znát až někdy v květnu/červnu. Zmiňuješ predicted grades, které bych měl vyplnit. Jak to tedy mám udělat? Přes UCAS jsem si navolil Czech Republic - Vysvedceni o Maturitni Zkousce do sveho vzdelani a navolil jsem si předměty, ze kterých maturuji a zapsal jsem data, kdy bych měl výsledky znát. Mám tam tedy do sekce grades napsat ty známky, které čekám? Jak tam mám vysvětlit, že jsou predicted? Mám tam něco psát do závorky k tomu? To samé IELTS, ty dělám v lednu, výsledky znát do deadline nebudu, navolil jsem si to zatím do vzdělání, tam to mám tedy nechat prázdné? Děkuji za tvůj čas!

    David

    OdpovědětVymazat
  129. Supr info, děkuji moc.
    Jen se chci zeptat, jak jsou ty testy IELTS těžké. Zkoušela jsem si vzorové testy, na které jsem našla odkaz zde http://www.lochneska.cz/vzorovy-test-pet-fce-cae-cpe-zkouska-na-necisto-zdarma-online-nacvik avšak přišlo mi to poměrně obtížné. Proto se chci optat, zda je realita obdobná těm cvičným testům, nebo jsou ty testy ve skutečnosti jednodušší? ;)

    OdpovědětVymazat
  130. @ David

    Jak pisu, mela jsem to spatne, takze ze me neni dobre si brat priklad. Jak to tam ma byt uvedeno, aby k tomu nemeli vyhrady, nevim, protoze jsem po tom nepatrala.

    Jinak vysledky z IELTS muzes dolozit pozdeji.

    - - -

    @ Anonymni

    IELTS jsem neskladala, ale pokud si otevres ielts.org, maji vpravo odkaz 'sample test questions' a celkem dost ukazek.

    (Ted jsem si otevrela ty stranky, na ktere jsi sem hodila odkaz, a vidim, ze oni odkazuji na oficialni web IELTSu taky. Takze ty testy, ktere jsi zkousela, budou asi obtiznosti srovnatelne s temi, se kterymi se setkas v realite. Ja jsem skladala TOEFL a mela jsem tam treba clanky tykajici se zivotniho cyklu termitu nebo nitrogenazy. Pro cloveka, ktery chce jako ja studovat filosofii a politiku, to nebylo zrovna idealni. :-)

    OdpovědětVymazat
  131. Ahoj, píšu esej na UCAS a za boha nevím, co mám napsat do ní napsat. Nikdy jsem to nepsala, tak nevím, jak má vypadat struktura, vhodné informace atak. Neposlala bys mi prosím tvojí esej, pokud to pro tebe není moc osobní. Opravdu by mi to pomohlo. Děkuji moc.
    email: jocas@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  132. Ahoj, právě si píšu esej na přihlášku a opravdu nevím, jak by měla vypadat. Neposlal bys mi prosím tvojí, abych měla nějakou představu. Doufám, že to není moc osobní... Mockrát děkuju!
    email: jocas@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  133. Omlouvam se, ale personal statement neposkytuju.

    OdpovědětVymazat
  134. Ahojky :) moc hezký a hlavně poučný blog :) Chtěla jsem se jen zeptat, jak je to s případným financováním školného od SAAS, pokud bych chtěla jeden rok studium přerušit (třeba kvůli gap yearu) :) Předem díky :)

    OdpovědětVymazat
  135. Ahoj.
    Je někde napsáno z jakých předmětů musím maturovat? Už jsem to hledala asi u pěti univerzit, ale marně. Chystám se na filosofii.
    S.

    OdpovědětVymazat
  136. Dobrý den, děkuji za velmi hezký článek. Pouze bych se chtěl dále zeptat, zdali se v aplikační fázi jakkoli zohledňují známky z normálního vysvědčeni, resp. jestli je nutno je zasílatDíky za odpověď.
    Richard

    OdpovědětVymazat
  137. @ Martula

    V tomhle ti bohuzel neporadim, protoze nikoho, kdo by studium prerusoval, neznam.

    - - -

    @ Anonymni

    Je mozne, ze na filosofii zadne urcene predmety nejsou. Nicmene jistotu budes mit jen, pokud zkusis kontaktovat univerzitu nebo si pockas, co se ti jako podminka prijeti objevi na UCASu.

    - - -

    @ Richard

    Nevim o zadne britske univerzite, ktera by znamky z vysvedceni zohlednovala.

    OdpovědětVymazat
  138. @ Richard

    Některé ano, některé ne. Mě teda letos odmítla University of Aberdeen s tím, že jsem v přihlášce neposkytl dostatek informací. Když jsem z nich pak páčil cože bylo špatně, řekli mi že chtěli známky ze všech vysvědčení (ačkoli o nich nikde na UCASu ani na jejich stránkách zmínka nebyla).

    Jinak se připojuju k díku užitečný a čtivý blog :) na University of Glasgow mám conditional offer, tak jsem si rád přečetl, jak se tam žije někomu z česka :)
    přeju autorce článku hodně štěstí v dalším studiu :)

    OdpovědětVymazat
  139. Edwise International (ed-wise.com) již řadu let studentům a profesionálům poskytuje příležitost ke studiu na britských vysokých školách a univerzitách. Nabízíme širokou škálu studijních programů na akreditovaných školách a univerzitách ve Spojeném království. Narozdíl od ostatních firem se zaměřujeme zejména na britské univerzity a jsme skutečnými specialisty v otázce pomoci studentům k získání patřičného vzdělání v UK.

    Naše služby představují asistenci ve všech otázkách týkajících se přijímacího procesu na instituce vyššího vzdělání ve Velké Británii:

    • Poradenství a asistence ohledně volby vhodné univerzity

    • Vyplnění přihlášek na univerzitu a UCAS

    • Vyhotovení „personalizovaného stanoviska“ k přihlášce

    • Překlad dokumentů

    • Sledování výsledků přijímacího procesu a komunikace s univerzitami

    • Zastupování studenta při žádosti o studentskou půjčku

    • Zajištění ubytování ve Velké Británii

    • Zajištění bezplatného kurzu anglického jazyka v případě, že jej student potřebuje

    Stačí pouze dodat potřebné dokumenty týkající se studia a my se postaráme o zbytek!

    www.ed-wise.com

    OdpovědětVymazat
  140. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné mít mezinárodní maturitu (IB) pro přijetí na univerzitu v UK.

    OdpovědětVymazat
  141. Ne, staci normalni (ceska) maturita.

    OdpovědětVymazat
  142. Ahoj, odmaturoval jsem, dva roky jsem byl v Anglii a pracoval, teď bych chtěl jít studovat na univerzitu ve Skotsku, certifikát mám, na referenci mám taky člověka, který mi ji napíše ale odmaturoval jsem na střední škole - známky 1,2,3,3,3, to znamená, že nemám šanci se dostat na nějaké lepší školy. V hledáčku mám konkrétně na prvním místě Glasgow, pak Edinburgh, Saint Andrews a nakonec Aberdeen. Strašně bych se chtěl dostat na Glasgow- obor Computer science, díval jsem se a mají tam A-level: AAB (jeden z těch předmětů musí být matematika za B nebo líp - dva science předměty), na Edinburgu AAA a Saint Andrews to samé co Glasgow. Mám ale 2 trojky z matematiky, trojku z chemie, jedničku z biologie a dvojku z češtiny, tedˇse rozhoduji, jestli mám dělat A-levels ze tří předmětů nebo znovu celou maturitu. Sice je tam ještě SQA ale tam musím mít čtyři známky. Co se týče přihlášky - je tam A-levels a pod tím asi kolonky na vyplnění známek, myslíte, že by stačilo tam zadat z té maturity tu jedničku z biologie a dvojku z češtiny nebo jen tu jedničku a dodatečně si dodělat A-levels z matematiky plus ještě jeden předmět? Napsal bych tam pouze jednu nebo dvě známky co mám z maturity a do té jedné nebo dvou kolonek napsal předpokládané známky, co bych asi dostal z těch A-levels, samozřejmě, jestli to takto jde udělat, že bych tam napsal pouze jednu nebo dvě známky z vysvědčení a pak ty známky co bych dostal z A-levels. To bych měl tři AAA a znamenalo by to nepodmínečné přijetí, tedy, pokud by to tak šlo. Co myslíte, co by bylo lepší? Děkuji za každou radu

    OdpovědětVymazat
  143. Ahoj, za rok bych chtěl pokusit štěstí na Cambridge, jaké se dělají přijímací testy? Pokud jsem pochopil dělají se jen na Oxford a Cambridge.

    OdpovědětVymazat
  144. Ahoj Kristýno,

    děkuji za skvělý článek, tento druh informací je na internetu opravdu velmi vzácný. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli nemáš náhodou zkušenost s nadací Zdeňka Bakaly či jinými stipendijními programy. Psala jsi, že kolejné je ve srovnání z Českou republikou poměrně vysoké a mě by zajímalo, jestli je možné dostat finanční podporu i na ubytování.

    Děkuji,
    Karolína

    OdpovědětVymazat
  145. @anonymni

    O cizincich, kteri by si dodelavali A-levels, jsem neslysela, tudiz nemuzu byt napomocna. Vlastne ani netusim, zda to jde a jak by to pripadne fungovalo. Znam jen lidi, kteri - kdyz u maturity neziskali idealni znamky - sli na college a po ni pokracovali se studiem na uni.

    - - -

    @anonymni

    Testy na Oxbridge jsem nedelala, od pratel jsem ale slysela, ze jsou specializovane a pomerne narocne. Jdou za hranice beznych stredoskolskych znalosti a u predmetu, ve kterych maji otazky jen jednu spravnou odpoved (matematika, fyzika), se neocekava, ze spravne zodpovis vse.

    Otazky jsou 'otevrenejsi'; nebudou se te tedy treba ptat na datum nejake bitvy. Spis chteji videt proces mysleni daneho cloveka.

    Tady je treba sample admission test z filosofie na Cambridge: http://www.phil.cam.ac.uk/pros_students/admissions_test.pdf

    Taky je mozne, ze si te po testu pozvou na pohovor, kde s tebou budou tve odpovedi rozebirat.

    - - -

    @Karolina

    S zadnymi stipejdijnimi programy zkusenosti nemam, nicmene pokud budes nejakou nadaci zadat o financni podporu, rada uslysim tve zkusenosti.

    OdpovědětVymazat
  146. Také se připojuji ke gratulacím a poděkováním za skvělý článek. Přesto jsem v něm jednu věc nenašla a chtěla bych se tedy zeptat - projíždím si předměty vyučované na St. Andrews a pořád jsem nepochopila, co je to SQA Highers, GCE-A levels a z jakých předmětů jsou vyžadovány známku u toho uvedené. Tedy, doufám že to AABB, AAB atd. jsou známky.
    Pak bych se ještě chtěla zeptat, mám šanci na podmínečné přijetí i za situace, že jedinou mou "významnější" mimoškolní aktivitou je workcamp a v rámci školy jsem nikdy na soutěžích nebyla? Jsem na hotelovce, takže předměty jako třeba biologie, fyzika, chemie a podobné (ty, co jsi uváděla v jednou komentáři ty) vůbec nemám, tudíž nemám šanci účastnit se olympiád.
    Za odpověď předem děkuju a pokud bys ji mohla poslat na mail, bylo by to super (ElaineVanyarin@gmail.com).
    Díky, Ellie

    OdpovědětVymazat
  147. Ahoj Kristýno,

    také Ti děkuji za informace, ale měl bych na Tebe dotaz, jak je to v případě studentů starších. Např. já a kolega máme 29 a 32 a oba bychom chtěli v UK studovat VŠ. Nevíš náhodou o nějakých omezeních starších studentů? Jak by to bylo při Full-time studiu s pojištěním apod. Vztahuje se na nás již nějaké omezení. Díky za info.

    Milan

    OdpovědětVymazat
  148. Ahoj,

    Myslim, ze zadne omezeni tu nebude. Skotove jsou pomerne egalitarsky zamereny stat, takze na univerzitach je tu mnohem vice starsich studentu nez treba v CR. Jednomu memu kamaradovi je pres tricet, nepochazi z Britanie a myslim, ze se na nej vztahuji uplne stejne podminky jako na me.

    Protoze ale nejsem odbornik, bude se urcite lepsi informovat se u nekoho povolanejsiho. Treba na studijnim oddeleni univerzity, na kterou se chcete hlasit.

    OdpovědětVymazat
  149. Ahoj,

    jeste jednou moc diky. Jeste bych se pouze pozeptal, zda-li se ve Velke Britanii uznavaji nase ceske VS diplomy. S kolegou mame oba techniku- stavarinu Ing. a radi bychom tam nabrali nejake zkusenosti ci studovali PhD nebo alespon Master degree. At nemusime delat ve ihned od zacatku. Problem a to dost vazny je nase anglictina. Jak jsi se ty pripravovala na IELTS? Nejakou publikaci ci material, ktery by jsi nam doporucila?

    A jeste jednu otazku bych na Tebe mel, nevis, jak je to se skolnym pri Master ci PhD? Je mozne si zadat o priznani stipendia? Resp. jak je to obecne s vysi skolneho? Cetl jsem, ze drive se skolne ve Skotsku neplatilo pro EU studenty, az nyni, odhadem.

    Za odpoved na vsechny poskytnute informace predem dekuji.

    Jeste jednou diky a mas muj obdiv. Tak se vydat za svym snem a uspesne studovat. Preji Ti, at se dari.

    OdpovědětVymazat
  150. Ahoj Kristýn,
    chápu to dobře, že musím napsat dobrou esey a teprve potom po mně škola bude chtít jazykové potvrzení?
    Děkuju Káťa

    OdpovědětVymazat
  151. Ahoj,
    zaujalo mě, jak jsi říkala, že se ve skotsku neplatí školné. Vím, že by mi rodiče školné cca 3300 liber (jestli se nemýlím) na rok nezapaltili. Ráda bych studovala obor podnikání, poradila by jsi mi prosím jaká škola by na to byla nejlepší?
    Děkuji moc Jana

    OdpovědětVymazat
  152. Omlouvam se za opozdenou reakci.

    Moznost studovat rovnou Masters nebo PhD byste samozrejme dostat meli. Jen je vysoce pravdepodobne, ze budou chtit vedet neco o vasem predchazejicim studiu. Jake predmety jste konkretne studovali, jakych jste dosahli vysledku atp.

    Studium se stale neplati. Ma to na svedomi EU, podle jejihoz narizeni nesmi zadna clenska zeme diskriminovat obcany jinych clenskych zemi. Tudiz jelikoz Skoti skolne neplati, nesmi ho platit ani lidi z jinych zemi EU.

    To ale plati jen pro undergraduate studium; Masters a PhD se plati.

    S knihami neporadim, protoze na zkousky jsem se nijak nepripravovala.

    - - -

    Kata: Presne tak. Na zaklade eseje se rozhoduji, zda te prijmou, zatimco jazykove zkousky muzes dodat pozdeji.

    - - -

    Ktera skola je nejlepsi, nevim. V ramci bakalarskeho studia bych se ale zamerila predevsim na hodnoceni univerzit. Teprve az budes delat Masters nebo PhD, ma podle me vetsi smysl zabyvat se tim, kdo presne na fakulte vyucuje.

    OdpovědětVymazat
  153. Ahoj Kristýn,
    hledala jsem business na St.Andrews na našla jsem General Degree (Arts) (3 roky) a Business Foundation Programme (International students) (1 rok). Když jsem International student znamená to, že se nesmím hlásit na General Degree? Přijde mi právě lepší studovat rovnou General Degree :/.

    Děkuju,
    Káťa

    OdpovědětVymazat
  154. Ahoj Kristýno,
    připojím se ke gratulantům, protože si myslím, že by se tenhle článek dal ohodnotit jako daleko užitečnější, než těch 90% stránek, které nás posílají na všemožné výšky po Česku. Navíc je fakt, že jsem se nesetkala s nějakým jiným návodem, jak se přihlásit do na uni do UK.
    Mám spíše takový mini-dotaz na tvůj osobní názor. Když chci poslat přihlášku na politologii a psychologii, je dobrá kombinace maturitních předmětů ZSV a dějin umění? Musím říct, že jsem tento článek našla docela pozdě a tak jsem zapinkala semináře a nějak zvláště jsem po oborech nešla. Docela se bojím, že mě s těmi dějinami vyhodí, ale na druhou stanu pevně doufám, že se k DU Skotové nestavějí tak moc výsměšně jako Češi.

    Předem děkuji za odpověď)))

    OdpovědětVymazat
  155. Kata: Podle skotskych stanov se radis mezi domaci studenty (v kolonkach je vetsinou uvedeno "home / EU"), takze se samozrejme muzes hlasit na general degree. Navic predpokladam, ze ten jednolety program bude jen nejaky kurz, ze ktereho titul neziskas.

    - - -

    Anonymni: Dekuju za pochvalu. :-) Kombinace DU a ZSV podle me zni naprosto v poradku; Britove z me vlastni zkusenosti nemaji tak "elitarsky" postoj ke vzdelani, aby humanitni predmety zatracovali.

    Nicmene neodpustim si takovou malou poznamku k psychologii... V Glasgow je na ni takovy naval, ze ti, kteri ji neuvedli uz na prihlasce, prakticky nemaji sanci pozdeji si se na ni dostat. Mam treba kamaradku, ktera se hlasila na politologii s tim, ze si k ni v prvnim roce vezme jeste film a psychologii; ukazalo se ale, ze psychologie ma veskere kapacity vycerpane uz po prijimacim rizeni, a dotycna tak byla nucena zvolit si jiny obor.

    Je mozne, ze tomu na jinych univerzitach je tomu jinak, ale prislo mi vhodne to zminit.

    OdpovědětVymazat
  156. Ach, děkuji za tak rychlou odpověď! Jsem moc ráda.
    O tom návalu na psychologii jsem četla někde tady v komentářích, určitě bych ji uvedla jako hlavní obor na přihlášce, protože o ni mám skutečný zájem. Politologii nebo dějiny umění - vím, že je to celkem rozlehlý výběr předmětů, bych zařadila jako druhotné, nebo doplňující předměty.
    A ještě jeden dotaz, který jsem opomenula v předchozím komentáři - jak uvést české ZSV v přihlášce do UCASu? Většina univerzit má v požadavcích na přijetí filosofii, psychologii, sociologii a politologii rozdělenou po jednotlivých vědách, nikde to nemají jako celek, tak jsem tady docela v koncích. (Jestli je to v UCASu uvedené, tak se omlouvám, že zbytečně obtěžuju, ještě tam nemám účet.)

    OdpovědětVymazat
  157. Na skotskych univerzitach plati, ze si v prvnim roce vybiras tri obory, takze kombinace psychologie, politologie a dejiny umeni zni idealne. ;-)

    Kdyz jsem se hlasila pres UCAS ja, tak tam, myslim, byly kolonky, do kterych jsem vse sama vypisovala. A ZSV jsem tedy uvedla jako Social Sciences. Ale je mozne, ze od te doby uz se system zmenil, nebo ze si to pamatuju spatne.

    OdpovědětVymazat
  158. Ahoj, chci moc poděkovat za článek i za všechny odpovědi.
    Jedna věc, která mi vrtá hlavou - když si v prvním ročníku univerzity volím dva předměty dodatečně, mám výběr omezenej podle maturitních předmětů? Totiž, pokud jsem například nematuroval z francouzštiny, můžu si jí přibrat k joint honours?

    OdpovědětVymazat
  159. Omezeny vyber nijak nemas. Jen nektere predmety - jazyky nebo treba matematika - maji vice stupnu narocnosti; dalo by se to srovnat treba s ceskou nizsi a vyssi urovni maturity. Jednoduse muzes se setkat s tim, ze pobezi francouzstina pro zacatecniky i francouzstina pro pokrocile. Vzit si nizsi uroven by nemelo byt problemem pro nikoho; pokud chces ale tu vyssi, mel bys mit nejaky doklad, ze zaklady ovladas. Treba jazykovy certifikat nebo (v pripade matematiky) maturitu.

    OdpovědětVymazat
  160. Ahoj, nedávno som našla tvoj blog a tento článok je naozaj skvelý! veľmi mi pomohol :) Uvažujem o štúdiu v Škótsku konkrétne na univerzite v Glasgowe, chcela som sa ťa spýtať či by si mi nevedela poradiť ako to je na medicíne, našla som si informácie na ich stránke ale neviem čo by platilo pre mňa ako zahraničnú študentku a aj s vysvedčeniami a priemerom že ako to konkrétne na školách berú. Vopred ti ďakujem za odpoveď :)

    OdpovědětVymazat
  161. Tebe se jako studenta z EU vzdy tyka kolonka "home / EU". Za "international" jsou povazovani studenti pochazejici ze zemi, ktere nepatri do Evropske unie.

    Prumer vysvedceni univerzity neuvadi; stanovuje se totiz, podle mych informaci, taky podle toho, jak dobrou mas esej a doporuceni. Proste podle toho, jak moc te skola chce.

    OdpovědětVymazat
  162. Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak jsi vytvořila tuhle stránku ? Jedu studovat do Skotska a chtěl bych se přidat a psát taky nějaký zkušenosti :)

    OdpovědětVymazat
  163. Super!
    http://suninscotlandplease.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  164. Jaroslav: Stranka bezi pod blogspotem, jen mam vlastni domenu.

    Ber: Skvele, dalsi blog o Skotsku. :-)

    OdpovědětVymazat
  165. Ahoj, dobry clanek. Chtela jsem se zepat, je pravda ze se na UCAS museji sat znamky z 9. Tridy?? Na stredni skole ma mdobre znamky, jsem nejlepsi ze tridy, ale jelikkoz sem chodila na zakladku kde byli doslova kkomunisticky ucitele, tak s mym anglickym prijmenim mi zhorsovali znamky, takze ikdyz jsem toho dost umela, na konci roku sem moc dobre znamky nemela... A proto se zhrozuji, jestli je oravda o tom vypisovani znamek z devate tridy. Dekuji moc. Ann

    OdpovědětVymazat
  166. Znamky z devate tridy rozhodne nepotrebujes. ;-)

    OdpovědětVymazat
  167. Dekuju moc!! Cetla jsem prave jeden clanek na idnes... a tam jedna autorka, nevim zda si tim celym procesem prosla, ale psala, ze na UCAS se pisou i znamky z 9.tridy... Tak jsem se dost divila, tak jsem se radsi zeptala, abych se uklidnila :D :) hold by si autorka mela celym timhle procesem projit, nez neco napise. Jestou jednou dekuji moc. . Ann

    OdpovědětVymazat
  168. Ahoj, máš moc fajn blog:-) Chtěla bych se zeptat jak přibližně probíhají zkoušky na univerzitě? je to hlavně formou esejí nebo i něco jiného? V září jdu do prvního ročníku na univerzitu v Glasgow studovat politologii jako ty a mám hrozně moc otázek k různým tématům, akorát nemůžu nikde moc najít odpovědi:-) Taky bych se chtěla zeptat dá se na škole studovat samotný jazyk bez reálií? Děkuju moc za odpověď, opravdu mi tím pomůžeš:-) Klára

    OdpovědětVymazat
  169. Ahoj, vím, že toho máš jistě moc s odepisováním,ale i tak bych se chtěla zeptat, zda jsi musela k přihlášce připojovat i vysvědčení za celou dobu studia na střední škole, nebo pouze to maturitní? děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  170. Muzes mi na ten clanek hodit odkaz? To, ze by se na UCAS psali znamky z 9. tridy je naprosta blbost. Nevim, kde na to dotycna prisla. :-)

    - - -

    Zkousky... zalezi na oboru / predmetu. Nicmene politologie ma zasadne eseje. Dostanes treba pet otazek a z nich si vyberes dve, ktere za dve hodiny zodpovis. (Jak tvrdi, chteji te zkouset z toho, co umis, ne z toho, co neumis.) Ona esej by mela byt primou odpovedi na danou otazku, takze odbocovani od tematu, treba abys ukazala sve znalosti v jine oblasti, ti v hodnoceni jen ublizi. Taky se od tebe ocekava, ze budes schopna v eseji rict, jake nazory na danou problematiku zaujimaji nekteri autori, ktere jste probirali, a ze jejich myslenky budes schopna zakomponovat do sveho textu. Tedy bud vysvetlit, proc s nimi souhlasis, nebo zduvodnit, proc ne.

    Jinak myslim, ze jazyk bez realii se studovat neda. Pokud si ho tedy nevezmes jako vecerni dobrovolny kurz.

    - - -

    Skola po mne chtela jen maturitu.

    OdpovědětVymazat
  171. Ahoj, jen ti chci moc poděkovat za tento článek. Jen díky němu jsem zjistila, že studium ve Skotsku můžu mít hrazené a vlastně mě donutil přemýšlet o studiu v UK na reálné úrovni. Momentálně ti píšu z Aberdeenu, kde jsem právě v půlce freshers weeku :) Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  172. Ahoj,

    Zaprvé ti chci poděkovat za krásně zpracovaný článek. Zodpověděl mi doopravdy hodně otázek. Vlastně to bylo to nejužitečnější co jsem mohla najít.
    Jednu věc se chci ale zeptat. Kamarádka se hlásí do Dánska a tam musí mít doporučení od učitelů přeloženy officiálním překladatelem. Je to podmínka i tady nebo stačí když to sepíše profesor sám (pokud se jedna od angličtináře) nebo mu pomůžu s překladem (pokud se jedná o chemikáře) ?
    Dekuji moc
    Káča

    OdpovědětVymazat
  173. Ahoj. je možné se dostat , když už mám první rok vysoké za sebou a z maturity mám 1 2 2 3 ? Děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat
  174. Zalezi na tom, kam se chces dostat. Cim prestiznejsi skola, tim lepsi znamkovy prumer ocekavaji. Treba na Oxford to tedy urcite stacit nebude, na Abertay University asi jo. Urcite si muzes podat prihlasku do prvaku, prestup muze byt o neco slozitejsi.

    OdpovědětVymazat
  175. Ahoj, mam dotaz
    Doporučující dopisy učitelů stačí poslat jejich e-mailem, nebo je lepší je vytisknout, nechat je to podepsat, orazítkovat (razítko školy), a pak to naskenované poslat společně s přihláškou?
    Díky moc Hana

    OdpovědětVymazat
  176. Email by mel stacit. Nicmene idealni by samozrejme bylo, aby to v takovem pripade poslali ze sve skolni emailove adresy; ta tomu pak dodava jistou duveryhodnost ;-)

    OdpovědětVymazat
  177. Ahoj, ráda bych se tě zeptala, co by v doporučujícím dopise od učitele mělo být, zdali je to celkově nezbytné a popřípadně, jak se to tam podává? :) Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
  178. Ahoj,

    v první řadě bych Ti ráda poděkovala, bez Tvého blogu bych snad nikde nesehnala tolik informací. Upřímně Tě obdivuji, že zvládáš studovat, odepisovat a ještě psát články.

    Ráda bych se zeptala, jak dlouhý asi musí být personal statement, nikde jsem je to nedočetla.

    Děkuji moc:)

    OdpovědětVymazat
  179. Ahoj,
    ďakujem tvoj článok mi naozaj pomohol ale ešte by som sa chcela opýtať, či v Škótsku funguje študentská pôžička aj na "living costs" (v anglicku sa udeľuje uchádzačom s nízkym príjmom) a či je možnosť skombinovania všetkých tých pôžičiek a grantov etc. tak, aby som platila minimum. (Budem veľmi vďačná aj o nejakých info o financiách v anglicku. :)

    OdpovědětVymazat
  180. Ahoj,
    chtěla bych se zeptat, jestli jsou na Glasgow se známkami z maturitního vysvědčení opravdu tak přísní? Chtěla bych studovat psychologii nebo psychologii a drama, ale vážně se bojím, že z maturity 1,1,1,2 mít nebudu.
    Ještě by mě zajímalo, pokud do přihlášky napíšu jako předpokládaná známky třeba samé jedničky a univerzita by mě nepodmíněně přijala, znamená to, že ve skutečnosti můžu odmaturovat třeba se čtyřkama, ale stejně mě vezmou?

    OdpovědětVymazat
  181. Ahoj,
    když se budu hlásit na univerzitu na college of arts, kde potřebuji 2 Arts/Humanities subjects, budou mi stačit předměty jako je angličtina a např. španělština? Studuji totiž obchodní akademii, takže to mám trošku horší s předměty, jelikož zde nemám možnost maturovat z předmětů jako je dějepis atd.
    Také bych ti chtěla poděkovat za článek. Opravdu mě utvrdil v mém rozhodnutí jít studovat do Skotska a navíc jsem z něj získala neskutečné množství potřebných informací. Bez tvého blogu bych byla ztracená. Takže děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  182. Ahoj. Preji Ti hodne uspechu ve studiu! Jsi pro me velkym vzorem :-) . Taky mam zajem se hlasit na univerzitu do Skotska ( ale az za rok a pul) , obor politologie. Myslíš ze nevadi kdyz mam mimoskolni praxi jen co se tyce ekonomického smeru? V kanceláři apod.
    Chtela bych to totiz zahrnout do motivation letter. Diky za odpoved :-)

    OdpovědětVymazat
  183. Odpovidam tentokrat hodne pozde, takze predpokladam, ze rada veci uz neni aktualnich:

    Idealni doporuceni by melo komisi presvedcit, aby ti na skole nabidli misto. Nebude tedy na skodu pokusit se zodpovedet treba tyhle otazky:
    - Jak dlouho dotycneho studenta znam a co ho ucim.
    - Jake jsou studentovy silne stranky z akademickeho hlediska (inteligence? motivace? argumentace? kreativita?).
    - Jake ma dany student osobnosti kvality (pomaha jinym? je klidny? umi spolupracovat s ostatnimi?).
    - Proc se hodi na dany obor.

    A samozrejme muze zminit take cokoliv mimoradneho, co si podle nej zaslouzi zminit.

    - - -

    Delku personal statementu si nepamatuju: Bud byla dana poctem radku, nebo poctem znaku, nebo poctem slov. A at uz to bylo cokoliv, dane cislo si nepamatuju.

    Tudiz nejjednodussi je otevrit si UCAS a psat personal statement primo tam: clovek pak vidi, kolik 'prostoru' mu jeste zbyva. (A samozrejme se da personal statement prubezne ukladat, takze ho nemusis dat dohromady cely najednou.)

    - - -

    Mozna nejake jsou, ale jelikoz jsem zadnou nepobirala, tak o jejich existenci nevim.

    - - -

    Prumer 1.5 mi zas tak prisny neprijde. Vim o nekolika pratelich, kteri museli mit vse za jedna. Nicmene kdyby ti univerzita dala unconditional offer, tak ano, znamky je zajimat nebudou.

    - - -

    Myslim, ze dva cizi jazyky by projit mely. Bude ale lepsi zeptat se primo na univerzite; vetsinou odpovidaji rychle a narozdil ode me na danou otazku budou mit jasnou odpoved.

    - - -

    Myslim, ze to nevadi. A kdyz k tomu najdes nejake paralely mezi politologii a ekonomickou praxi (proc si myslis, ze je to relevantni k tomu, co chces studovat) a uvedes je v personal statementu, rozhodne to nebude na skodu.

    OdpovědětVymazat
  184. Ahoj, prosím, potřebovala bych poradit: mám conditional offer od Glasgow, s tím, že chtějí B u CAE. Zkoušku jsem už dělala, mám ale bohužel C. Myslíš, že se půjde s univerzitou nějak domluvit? J.

    OdpovědětVymazat
  185. Super článek! Přesně něco takového jsem hledala, je mi sice teprve 15, ale vehementně se snažím zjistit, jakou vysokou školu budu studovat. Teď jsem na osmiletém gymnáziu v kvartě a počítám i s variantou studia v cizině. Tento článek mi hodně pomohl udělat si obrázek o tom, jak to asi chodí. Moc ti za něj děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  186. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli jsi všude podávala stejnou esej, nebo jestli jsi psala několik různých..?

    OdpovědětVymazat
  187. Ahoj, když se hlasis pres UCAS do Velke Britanie, odesle se na vsechny skoly jedna a ta sama esej. Pokud by ses hlasila do USA, tak na kazdou skolu davas esej(e) zvlast, tudiz muzes psat nekolik ruznych eseji.

    OdpovědětVymazat
  188. Ahoj,chtěla bych se zeptat jestli si předpokládane známky vyplnis na UCASu sama a nebo to musí vyplnit třídní profesorka. Dekuji za odpoved :-)

    OdpovědětVymazat
  189. Ahoj, díky za super článek a ráda bych se na něco zeptala (snad nevadí, že tykám). V článku jsi se zmínila, že jsi se hlásila i na univerzity v USA a dostala jsi se. Mohla bych se zeptat, kam to bylo? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  190. Ahoj Krysty, super články a nejen ty o zkušenostech z univerzit, ale i o dění v Británii. Těším na každý tvůj příspěvek.
    Mám jeden dotaz. Už pár týdnů se snažím zjistit jak vypočítat ucas points pro přijetí na univerztu v uk. Vím, že A je 120b, B 100b atd...ale vzdy kdyz koukam na entry requirements jednotlivych univerzit, maji tam třeba AAA, coz je 360b. ABB atd...ale ja mam na maturitnim vysvědčení 5 známek, 2 ze společné části předmětů a 3 z profilové. Které z těch známek se používají pro výpočet ucas tarifu? Nebo jak ho prostě vypočítat? Promiň za tak stupidní otázku, ale nedaří se mi to rozluštit a už jsem z toho mírně řečeno...frustrovaná...
    Jinak ti přeji do Londýna co nejvíce slunnych dní(;

    OdpovědětVymazat
  191. Ahoj, pokud muzu radit, tak bych UCAS points brala pouze orientacne a nezabyvala se znamkami, dokud nedostanes offer. Z vlastni zkusenosti vim, ze mne a jedne me zname, ktera se v tom samem roce jako ja hlasila na ten samy obor jako ja, dala univerzita rozdilne pozadavky u maturity: po mne chteli 1122, po ni 1111. A od Aberdeenu mi v unoru prisla unconditional offer navzdory tomu, ze normalne vyzaduji, a ted tipuji, minimalne 1222 nebo 2222.

    Co z toho vyplyva? Mam-li hadat, pak to, ze jasne stanovena kriteria neexistuji. Pokud o tebe budou mit zajem, muze se stat, ze ti nastavi lepsi podminky, nez jake maji oficialne uvedeny. Pokud si je uplne nezaujala motivacnim dopisem a doporucenim, ale nenaplnili jeste kapacitu oboru, muzou po tobe chtit 1122 navzdory tomu, ze normalne by si vystacili s 2222.

    Takze pokud maji uvedeno ABB, brala bych to orientacne jako 11222 s tim, ze to ale teoreticky muze byt cokoliv od 11111 po unconditional. A predpokladam, ze nebudou rozlisovat mezi tim, jake znamky jsi ziskala v jake casti zkousky.

    OdpovědětVymazat
  192. A jeste odpoved na predchozi dotaz: Tech skol bylo asi pet a uz si je presne vsechny nevybavuju. Vzpominam-li si dobre, byl tam Brown, St Lawrence a nejake dalsi, ktere nejsou v CR moc zname.

    OdpovědětVymazat
  193. Skvělý článek, neskutečné nápomocný, jen bych se chtěla zeptat (a jestli už se někdo ptal, tak se omlouvám, že se ptám znovu), jestli jsi se hlásila s pomocí nějaké české agentury, která studium v Británii zprostředkovává, nebo jsi šla na vlastní pěst. Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  194. Žádné agentury jsem nevyužívala. :-) A zpětně musím říct, že by mi jejich pomoc přišla docela zbytečná. Vybrat si školu dovedu sama a vyplnit přihlášku taky.

    OdpovědětVymazat
  195. Ahoj, moc děkuji za článek, pročetla jsem ho už několikrát a strašně mi pomohl! Mám ale ještě dotaz. Když jsem si podávala přihlášku přes UCAS asi jsem si špatně přečetla sekci "Finance" a teď jsem trochu ztracená.. Jako firm choice jsem si zvolila univerzitu ve Skotsku a pokud jsem to pochopila správně, školné bych tam jako EU student platit neměla, ale musím se stále registrovat přes SAAS, je to pravda? A ještě bych se ráda zepatala, jak mám universitě poslat své výsledky z IELTS a maturity, stačí emailem? Předem děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  196. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  197. Ahoj, chcela by som sa opýtať, zohladňujú pri prijímaní na Cambridge aj polročné výpisy známok alebo zohrávajú prioritnú úlohu predovšetkým koncoročné známky + maturitné...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. V Británii se na průběžná vysvědčení nehledí, nicméně pokud by ses hlásila do Spojených států, zajímat je v přijímacím řízení budou.

      Vymazat
  198. Ahoj,
    moc bych Ti chtěla poděkovat za Tvůj článek, je to zatím nejpřehlednější zdroj informací, jaký jsem po dlouhých hodinách hledání našla. Mám jenom jednu otázku, možná už jsi na ni odpovídala před tím a mně se ji jen nepodařilo dohledat v komentářích nebo jsem ji prostě přehlídla, ale mají nějakou váhu Tvoje známky ze střední školy popř. z gymnázia nebo jde jenom o známky na maturitním vysvědčení?
    Předem děkuju za odpověď

    OdpovědětVymazat