Derek Jacobi si zahraje Krále Leara

Aneb důvod navíc, proč se těšit na březen.

Když jsem si před nějakým půl rokem poprvé přečetla, že Derek Jacobi bude na počátku roku 2011 vystupovat v londýnských divadlech v roli Krále Leara, měla jsem obrovskou chuť koupit si zpáteční letenku Glasgow-Londýn a jet se na něj podívat i za cenu toho, že další měsíc budu jíst jen ten odpornej britskej chleba. Štěstí však tentokrát stálo při mně, a tak jsem při své včerejší procházce po centru města náhodou narazila na Theatre Royal a s ním i na plakáty, že Derek v březnu odehraje ve čtyřech dnech pět představení i v Glasgow.

Po návratu domů jsem dlouho neváhala; megalomanské divadlo už mělo téměř vyprodáno a rozhodnutí udělat vše proto, abych tuto hru viděla, jsem učinila už stejně dávno před odjezdem do Glasgow. Lístky už jsou tedy zaplacené a zítra si je dojdu do divadla vyzvednout.

Mám teď šílenou radost a přepadla mě děsivá myšlenka nakreslit Derekovi nějaký mega portrét a následně si ho od něj nechat podepsat. (Jen nevím, kam bych ho dala během představení.)

Těm z vás, kteří se z nějakého důvodu dostali až sem, ačkoliv vůbec netuší, o kom mluvím (nedělám si iluze o tom, že to nebudete zrovna i vy), bych možná mohla alespoň říct, že se jedná o velmi známého a velmi uznávaného Shakespearovského herce. Nicméně obrázek je mocnější než tisíce slov a video je mocnější než tisíce obrázků, tak se prostě podívejte na tyto dva klipy. První pochází z Jindřicha V. a Derek v něm víceméně jen přeříkává Shakespearem napsaný prolog ke hře, ale i tak je na jeho podání cosi úchvatného... Druhé video naopak ukazuje Derekův úžasný smysl pro sebeparodii, když v jedné epizodní roli v sitcomu Frasier výborně ztvárnil stárnoucího Shakespearovského herce vracejícího se na divadlení prkna a předvádějícího část Hamleta (doporučuju hlavně část od 1.30 dál).



Zkrátka a dobře tento článek nemá naprosto žádný smysl, jen jsem se musela pochlubit. Tohle bude divadelní událost roku.
_____
Dodatek 11. března 2011: Recenze této divadelní hry, kterou jsem napsala, se objevila tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat