Ukázka přednášek

Aneb tři (relativně) krátké audio soubory, které dokáží lépe než já popsat, jak tu vypadá výuka a jakou úroveň angličtiny pro porozumění potřebujete.

Srandovní, kolik lidí přilákal tento blog od té doby, co jsem tu uveřejnila článek o přijímacím řízení na britské univerzity. V posledních týdnech mi začalo ozývat hodně lidí (ať už přes komentáře, mail či facebook) s různě záludnými otázkami, všimla jsem si ale, že se často opakují dotazy týkající se jakési "úrovně angličtiny" nutné pro prezenční studium v Británii.

Upřímně, sama nevím, na jakém pomyslném stupni je moje angličtina. Skutečně nemám ponětí, neumím se nijak ohodnotit. Odpověď na to, zda umíte anglicky dostatečně dobře, vám dají jen testy.

Jediné, co vám můžu nabídnout já, je malá ukázka přednášek. Pokud tedy máte zájem poslechnout si některé místní profesory, stačí si pustit vybranou audio nahrávku.

Ukázka č. 1: Politologie (americký přízvuk)

O přednášejícím: Tom. Koordinátor prvního semestru politologie, Minnesoťan s norským příjmením po matce, který vykazuje zvláštní (a pro mě nepochopitelnou) vášeň pro skotský parlament a (což už chápu více) pro politický vývoj Švédska, Nového Zélandu a Španělska. Na Američana má obrovský talent na jazyky; téměř bez přízvuku mluví španělsky (posouzeno mnou) i švédsky (posouzeno Švédkou). Pro své liberální názory se navíc těšil oblibě u naprosté většiny studentů, což potvrzuje i standing ovation, kterého se v závěru své poslední přednášky dočkal.


O přednášce: Tom má tu nejsrozumitelnější angličtinu, s jakou se tu setkáte, a tento úryvek pochází z jedné z prvních přednášek, kde mluvil ještě velmi obecně. Tudíž s ničím lehčím po stránce obsahové a řečnické se tu asi nesetkáte :-) Pokud chcete slyšet něco málo o Political Compassu a rozmístěním britských stran v tomto spektru pravice / levice, autoritářství / libertarianismus, můžete si tuto část pustit.

Ukázka č. 2: Filosofie (skotský přízvuk)

O přednášejícím: Chris. Dle univerzitních stránek vedoucí bakalářského programu filosofie na univerzitě, dle zlatého prstýnku na ruce ženatý a dle láhve s coca colou, bez které doposud nepřišel na jedinou hodinu, stoupenec tohoto amerického nápoje. Dle mě nesmírně hodný chlap s naprosto typickým skotským přízvukem, byť slabším než uslyšíte na ulici. Každou hodinou se mi více zamlouvá jeho smysl pro humor plný filosofických odkazů a narážek na britskou politickou a kulturní scénu.


O přednášce: Složitější přízvuk a (možná) složitější téma. Klidně se přiznám, že když jsem slyšela Chrise poprvé, trochu jsem se bála, jak tento předmět dokončím, pak jsem ale zjistila, že odpolední hodiny v menším sále mají lepší akustiku a pak už jsem s jeho výslovností neměla (minimálně v těchto odpoledních prostorách) problémy, naopak mi v některých slovech přišla naprosto úchvatná :-) Nicméně pokud si chcete poslechnout něco o ontologickém důkazu boží existence u Descarta, zkuste si to schválně spustit. Málokdo dokáže podat filosofii v tak user-friendly koncepci (aneb filosofie pro blbce) jako tento pán.

Ukázka č. 3: Filosofie (anglický přízvuk)

O přednášejícím: David. Profesor, který studoval a dříve také učil na Oxfordu, a dnes se také živí jako komentátor pro BBC či Guardian. Stejně jako v případě u pánů o něco výše, i u něj jsem se setkala s vysokým levelem "přístupnosti"; po středeční přednášce jsem ho ještě s pěti dalšími studenty zdržela na dvě další hodiny diskusemi o identitě člověka a zjevně mu to nijak nevadilo. Naopak to vypadalo, že mu tenhle přátelský přístup naprosto vyhovuje; způsob, jakým jsme se s ním tehdy bavili (vzájemné utahování si z druhého plné ironických narážek) bych si ani za osm let nedovolila téměř k nikomu, kdo mě učil na gymnáziu.

O přednášce: Davidova třetí přednáška týkající se identity člověka a část, kde se vracel k dotazům na Lockovo pojetí koncepce identity, které mu studenti pokládali po přednášce o den dříve.

15 komentářů:

  1. jé, ten skotskej přízvuk je dobrej! :) dík žes to sem dala, já sem ho nikdy pořádně neslyšela... :) myslíš, že udeš mluvit podobně, až tam budeš dýl, nebo se buseš snažit ten přízvuk nepochytit? ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Diky za komentar. Mne ten prizvuk prijde pomerne roztomilej (mozna je to i kvuli osobe Chrise, ktery je proste takove zlaticko :-), ale primarne bych jim asi mluvit nechtela. Uz jen proto, ze mu prece jen kdokoliv, kdo nepochazi ze Skotska, rozumi hur nez anglickymu nebo americkymu prizvuku.

    Na druhou stranu je zabava zkusit ho pouzivat a docasne jim mluvit. Obcas se s nekolika lidmi ze zahranici bavime tim, ze se ho snazime napodobovat ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, mně taky přijde roztomilej... :) ale taky bych tim trvale mluvit nechtěla... tak to je ale dobrý, že vás tam neučej jenom skoti... já když sem si trochu hrála s myšlenkou studování tam, tak sem se toho přízvuku právě bála... :) já mam štěstí, že tady u nás v ČR mam na dva předměty američany a oba sou uplně super... je to fakt jinej přístup, je to sranda... vlastně skoro jediný hodiny, který mě bavěj.. :)) a docela mě potěšilo že i když si psala, že to byly jednoduchý přednášky, tak že se tomu dalo rozumět... i když bych pak z toho byla strašně unavená, jak se člověk musí soustředit na ten cizí jazyk... i když po čase si asi zvykne a splyne mu to s rodným... ;) těšim se na tvoje další "články" nebo jak to nazvat... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, chtěla bych se jenom zeptat, jestli na přednáškách rozumíš úplně všemu nebo jestli si musíš něco domýšlet a tak. Prostě by mě to zajímalo. Předem dík za odpověď.
    P.S. Taky se chystám studovat v zahraničí, ale mám zatím dost času :).

    OdpovědětVymazat
  5. Georgie:
    Prave v tom pristupu je to fajn. Na prednaskach se clovek i pobavi a hlavne me fascinuje, ze nikoho nikdy nijak neobtezuje, kdyz se mu ozves a o neco ho chces poprosit. Nejaky priklady uz jsem sem psala a z dnesniho dne mam s Davidem dalsi podobnou pozitivni zkusenost do sbirky :-)

    (Pro vysvetleni: Nikdo doposud neprisel s fungujici verzi identity, tak me napadlo, jak upravit jednu z tech nejnovejsich teorii, aby prisla o sve hlavni diry a nemohla byt tak snadno napadena. Samozrejme nepredpokladam, ze bych vymyslela neco genialniho, ale proste me, podobne jako v pripadu s Chrisem o clanek drive, zajimalo, jestli to dava smysl a je to pouzitelne. Nekolik hodin jsem sama sebe presvedcovala, proc to Davidovi (ne)mam poslat, a rikala jsem si, ze budu zas vypadat jako totalni silenec, takze mi udelalo skutecnou radost uz jen to, ze se mi pul hodiny po odeslani mailu ozval s tim, ze ho tesi, ze mam o ten obor takovy zajem a ze tu teorii pres vikend velmi rad podrobne zkoukne. Sice ted na jeho nazor cekam tak trochu jako na ortel rozhodujici o mem zivote ci smrti, ale uz jen ta puvodni pozitivni odpoved me tesi.)

    Jinak co se anglictiny tyce, myslim, ze neni problem. Clovek si zvykne a Skotu tu moc neni; z mych osmi profesoru (nepocitaje tutorialy) byl doposud Skot jen jeden (zato dva pochazeli z Recka :-) A prave v Chrisove pripade mel ten prizvuk i jiste kouzlo; ted si rikam, ze jsem si mohla nahrat vic jak jednu prednasku, abych ve chvilich nudy mela material, na kterem tuto zvlastni vyslovnost zkoumat :-)

    Hezky vikend a diky za prizen i zajem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymni:
    Rozumim tak na 99.9%. Kdyz to vezmu podle ukazek vyse, tak Tomovi a Davidovi jsem rozumela snad vse a u Chrise mi obcas nejake to slovo vypadlo, kdyz zacal vtipkovat (viz treba cast 7.15 - 7.25 z druhe ukazky). Nicmene to, co chtel rict, jsem i v tomto pripade vzdy pochopila :-)

    OdpovědětVymazat
  7. jo, tak to je super... :) to se mi líbí, že tě předem neshoděj... což se na gymplu dělo pravidelně a možná i teď na VŠ, i když tady se moc ty studenti s profesorama nebavěj... kromě těch americkejch...

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, v první řadě bych ti chtěla poděkovat za skvělé články, něco takového jako je tenhle blog jsem dlouho hledala:)!
    Jestli se můžu zeptat, co by jsi po uni chtěla dělat? ( nemyslím to nijak zle- jen by mě zajímalo, co se pak s oborem který studuješ dá dělat:)Chtěla jsem na práva, ale bohužel by mi diplom z UK asi nikde neuznali..přemýšlím nad jinými obory,protože v Česku zůstat nechci, takže tím pro mě i odpadá Erasmus...ale nějak se nemůžu pro nic rozhodnout...:/
    Díky, a hezký zbytek dne ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, ze vseho nejdriv dekuju za komentar :-)

    Co chci delat? Sama si jeste 100% jista nejsem... Hlasila jsem se na politologii, ale zatim me vic bavi filosofie (je vice zamerena na premysleni), takze chci dokoncit oboji a pak z jednoho v nejlepsim pripade ziskat Ph.D. A to, kam se vydam a co budu delat, asi hodne zalezi na tom, pro jaky predmet se pak rozhodnu a jestli se na dotorantske studium vubec dostanu.

    Takze moznosti je nekolik... Kdyby vyhrala politologie, chtela bych delat poradce nebo pracovat pro mezinarodni organizaci. Velvyslanectvi by taky nemuselo byt spatne. V podstate by me bavila asi jakakoliv prave pro CR v zahranici, neco, kde neni clovek neustale pretrasan v novinach.

    Filosofie samozrejme pusobi dojmem jako by se hodila jen pro univerzitni karieru, ale nastesti uz to tak uplne neni pravda. Napriklad podle pruzkumu GRE (2008) maji studenti filosofie lepsi analyticke a verbalni schopnosti nez studenti jakehokoliv jineho univerzitniho oboru, v matematice jsou lepsi nez vsichni ostatni humanisti. Tudiz si tady (= v zapadni Evrope a USA) studenty filosofie zacinaji najimat agentury na analyticke reseni problemu a pozice, kde je potreba uplatnovat kriticke mysleni.

    Jinak Ph.D. jako takove cloveka samozrejme predurcuje hlavne k univerzitni kariere, nad cimz taky lehce zacinam uvazovat. Clovek muze (ci spise musi) publikovat, coz by me pravdepodobne bavilo, zvlast kdyz si tema vybira clovek sam dle sveho zajmu. Placene je to taky velmi dobre, coz usuzuju uz jen podle toho, ze treba David byl loni v prubehu roku na dovolene na Sri Lance, v Kanade, Italii a Svycarsku (minimalne; usuzuju dle fotek, co zverejnil na internetu). Bohuzel moje introvertni povaha se s mluvenim k desitkam ci stovkam lidi moc neshoduje.

    Mej se!

    OdpovědětVymazat
  10. Díky!:-) Jinak ještě jsem se chtěla zeptat -jaké jsou zhruba tvé měsíční výdaje? (strava+ubyt.+doprava..) a jakou jazykovou zkoušku jsi dělala? esol nebo jinou?...těším se na další článek! ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Mesicni vydaje tezko rict... Na strankach univerzity se daji najit poplatky za bydleni v univerzitnich halach (ja jsem na Muranu):
    http://www.gla.ac.uk/undergraduate/accommodation/fees/
    (Voda, elektrina a vse dalsi je v tom zahrnuto.)

    Jidlo je celkove drazsi, ale tezko rict, kolik za nej presne utratim. Musela bych pres vypis z banky nejak spocitat vsechny polozky dohromady, nakupuju totiz po mensich castech klidne obden, protoze nosit deset tasek pul hodiny, kdyz jdu pesky domu, by zrovna nejjednodussi nebylo.

    Dopravu temer nevyuzivam. Do skoly to mam do pul hodiny pesky, do centra tak 45 minut az hodinu. Celkove jsem za ty dva mesice asi 10x vyuzila metro a 2x jela autobusem. Ceny obojiho se pohybuji tak £1 - £1.5 za listek.

    Jinak skladala jsem TOEFL iBT ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jsou přednášky nějak nahrávány a potom dány k dispozici studentům? Nebo to jsi natáčela přímo ty? :))

    OdpovědětVymazat
  13. Tohle jsem nahravala primo ja. :-) Nektere predmety (treba politologie v druhem rocniku) nicmene nahravany jsou a vetsinou se jeste v den prednasky objevuji ve forme videa na internetu.

    OdpovědětVymazat
  14. Právě jsem projížděla tvůj web (hlavně proto, že bych ráda studovala v Anglii nebo Skotsku a tak hledám a hledám) a tak konečně píšu komentář. Musím říct, že všemu docela rozumím. :D Teda, rozumím slova, ale většinu z těch slov neznám v češtině, což mě trochu (dost) děsí. Ten skotský přízvuk mě vážně dostal, nikdy jsem ho déle než pět sekund neslyšela a je to opravdu... ehm, ostré. :D S tím americkým mám trochu problém, protože jsem celý život poslouchala jen britskou angličtinu a Američanům prostě nerozumím, ale určitě nebudu mít problém to někde naposlouchat. ^^

    OdpovědětVymazat
  15. Uprimne ja mam take problemy radu z tech slov prelozit nejak smysluplne do cestiny. Asi i proto jsou veskere me poznamky z hodin jakasi zvlastni smes cestiny a anglictiny. (V jedne vete dokazu klidne trikrat plynule prejit z jednoho jazyka plynule do druheho. )

    Chrisuv prizvuk mam rada. Je sice mene vyrazny nez prizvuk Skotu, kteri se s cizinci bezne nebavi, ale porad si zachovava vsechny atributy toho, jak ma spravna skotska anglictina znit. :-)

    OdpovědětVymazat