Ukázka eseje z politologie

Aneb dva obrázky z univerzity.

Rozhodla jsem se sem hodit první a druhou stranu mé univerzitní eseje. Proč "jen" dvě a proč ji sem vůbec dávám? Na první otázku je jednoduchá odpověď; nemám scanner, nechce se mi fotit všechno a myslím, že ty dvě budou stačit jako malá ukázka úplně. Navíc nemám ráda, když si něktěří čtou věci určené jiným, všichni zkrátka nemusí mít přístup úplně ke všemu :-)

Proč ji tedy vůbec v této okleštěné formě na blogu publikuju?

Zaprvé proto, že jsem se o eseji zrovna nedávno s někým na tomto blogu v komentářích bavila, tak chci dotyčnému člověku dát příležitost, aby se na ni podíval.

Zadruhé proto, že i pro ostatní tato malá ukázka toho, co se tady píše a jak se to hodnotí, nemusí být špatná.

A zatřetí proto, že se projevila narcistická část mé duše a musím se prostě pochlubit známkou, na kterou dle našeho vyučujícího, nedosáhne ani 5% lidí. Na to, že se jednalo o esej z britské politiky, o které toho vím mnohem míň než mí britští spolužáci, myslím, že patřit do nejlepší (cca) dvacítky z těch 500 lidí není vůbec špatné :-)

12 komentářů:

  1. Tedy, skvela prace... gratuluji ;) a hodne stesti ve studiu!

    OdpovědětVymazat
  2. Diky moc, mam z toho radost :-) Navic ve filosofii jsem si vedla temer totozne, tudiz mam sanci dotahnout to z obou predmetu v tomto semestru na znamku A, coz by vubec nebylo k zahozeni :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda bych taky šla na univerzitu do VB a díky tvému blogu si mnohem líp dokážu představit, co všechno studium v zahraničí obnáší. :-) Díky moc za tento blog! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Diky za komentar a pripadne hodne stesti v prijimacim rizeni! ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Koukam, ze umis fakt dobre anglicky...muzu se te zeptat, jak si toho docilila (jazykovky, jazykove kurzy v zahranici,...)? diky

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, diky za pochvalu :-) Co se angliciny tyce, chodila jsem od zakladky do patnacti nebo sestnacti let do jazykovky, na jazykovym kurzu v zahranici jsem v ramci anglictiny nikdy nebyla... (Tohle je teprve muj ctvrty pobyt v anglicky mluvici zemi a prvni, ktery presahl dobu deseti dnu.)

    Jinak osobne myslim, ze mi hodne pomohly filmy, knihy, cteni zahranicniho tisku. Cely internet a vetsina 'vedomosti' je vlastne publikovana v anglictine, takze kdyz se clovek nechce oprit jen o to malo, co se prelozilo do cestiny, vlastne mu nic jineho nez sledovani zahranicnich medii nezbyde :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky gratuluji a opravdu oceňuji přínos tohoto blogu.

    Jestli můžu položit pár snadných otázek: Je ke studiu (a práci) potřeba vízum (Tier 4) nebo Home Office? Začal jsem se v tom nějak ztrácet... :)
    A co zdravotní pojištění? U nás odhlásit a v UK samostatně přihlásit?
    A finálově - k přijetí chtějí (kromě ENG zkoušek, doporučení a motivačního dopisu/eseje) "jenom známky" z maturity? A jak mam přijít na jejich požadavky (vzhledem k zcela rozdílnému školství)?
    Díky
    Jirka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,

    vizum potreba neni. Zdravotni pojistovani a odhlasovani v CR taky ne, proste se jen tady prihlasis u doktora (vetsinou jakysi centralni funguje na univerzite nebo pobliz) po prijezdu. (Takhle to tedy funguje ve Skotsku.)

    Co se maturitnich znamek tyka, pozadavky univerzity se dozvis pres UCAS, az se te rozhodnou prijmout (na zaklade eseje se mohou rozhodnout, jak 'tezke' podminky ti stanovi). Potrebne vysledky u zkousek z anglictiny maji na webovych strankach.

    OdpovědětVymazat
  9. Mě zejména zmátli ty stránky TIER, kde o nepotřebě víza pro státy Evr. Obch. zóny/EU nic není...
    A vystačím si tedy plně s CZE pojištěním (za předpokladu, že se nechci stát občanem UK a po nějákou dobu ani nemůžu, pokud správně tuším)?

    Díky moc za tvé rady

    OdpovědětVymazat
  10. Vizum skutecne potreba neni (aspon jsem se doposud nesetkala s nikym, kdo by pochazel z EU a mel ho) :-)

    S tim pojistenim je to podle me tak, ze jakozto student univerzity v Britanii (a puvodem ze statu EU) mas narok na bezplatnou peci nehlede na pojisteni v zemi puvodu. To se tyka takovych tech zakladnich prohlidek u bezneho, obvodoveho lekare, pripadne nejakeho urazu. Leky a specialisty (tedy treba ocniho lekare, ale i zubare) ale musis platit.

    Jinak tohle vsechno ti posle univerzita, kdyz te prijme :-) Nerucim za to, ze vse, co pisu, je presne takhle; v kazdym pripade jsem si pred odjezdem zadny pojisteni nevyrizovala.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj,
    chtěla bych se zeptat jaký jazykový certifikát máš a jaké známky jsi dosáhla, pokud to není soukromé. A taky by mě zajímalo, jak težká je odborná terminologie v tvém oboru. Dík za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, politologie dle meho na terminologii nijak tezka neni. Jinak naposledy jsem skladala TOEFL iBT se 'znamkou' 97 (pokud si to pamatuju spravne ;-).

    OdpovědětVymazat