Divadlo, divadlo a zas to divadlo

Aneb Kenneth Branagh bude na přelomu září a října vystupovat v two-men-show zvané The Painkiller.

Občas mám pocit, že se Británie stala mou kulturní mekkou. Ještě pořád u mě nepominulo nadšení z toho, že uvidím v divadle Dereka Jacobiho (ono představení navíc schytává ve všech recenzích obrovskou chválu a někteří kritici ho nazývají nejlepším Králem Learem, kterého kdy viděli), že jsem včera byla znovu v kině na King's Speech (tentokrát i s hodinovou závěrečnou sekcí Q&A, kde Colin Firth, Helena Bonham Carter a Tom Hooper odpovídali na otázky publika) nebo že na podiu konečně uvidím Roba Williamse (který je mým nejoblíbenějším žijícím zpěvákem asi od 12 let)... K tomu všemu před 24 hodinami došlo ještě k jedné události, která si zaslouží zmínění.

Kenneth Branagh oznámil, že bude na podzim vystupovat v komedii zvané The Painkiller.



Už jen to samotné by mě donutilo zajistit si v kalendáři volno, abych tu hru mohla vidět, ale tentokrát je má ochota zajet si jen tak na otočku do nedalekého Belfastu, kde se bude hrát, ještě mnohem silnější. Kenneth nám totiž ono rozhodnutí vrátit se po třech letech na divadelní prkna oznámil osobně.

Nebudu tady zabíhat do podrobností, řekněme pouze, že znám několik lidi, kteří k němu mají celkem blízko a už nějakou dobu podporují jeho kariérní i nekariérní projekty. Do druhé kategorie patřil i jeden minuloroční týkající se rekonstrukce jednoho divadla, a jak se dalo čekat, tito lidé se do něj zapojili také. Díky všemožným konspiračním hrám (do kterých byla zapojena i Kenova agentka) se před hlavním propagátorem dané akce vše dařilo držet v tajnosti až do jeho 50. narozenin. Od těch uplynul už měsíc, když se nám včera zničehonic Kenneth sám v takovém dlouhém e-mailu ozval. Velmi zkráceně v něm psal, že za vše děkuje a že si na svou reakci vzal tak dlouhou pauzu proto, aby nám mohl jako prvním v řadě (ještě před vydáním oficiální tiskové zprávy) oznámit podepsání smlouvy s belfastským Lyric Theatre a tedy to, že bude na jeho jevišti tři týdny na přelomu září a října vystupovat. A pokud si prý najdeme čas zajít se na něj podívat, rád nám poděkuje i osobně.

Ano, ten samý chlap, který má Oscarové nominace za režii, herectví, scénáristiku i produkci a o kterém jsem psala už dříve psala v tomhle článku, se vrací na podium. Na jeho nejnovější hru si pečlivě blokuju ve svém kalendáři prostor a už teď se těším. Stejně jako teď vyhlížím i třetí řadu Wallandera, k jejímuž natočení by dle Kenova mailu mělo dojít ještě tento rok.

- - -
Dodatek: O Painkillerovi a mém setkání s Kenem si můžete přečíst zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat