Týden s Charliem: část první

Aneb záznam z posledních sedmi dnů před rektorskými volbami, jejichž vítěz bude známý v úterý 22. února 2011.


Středa, 16. února 2011
"I'm sitting next to an honest politician, which is hard to sustain in the environment down there."
- A. L. Kennedy

Dopolední univerzitní demonstrace proti rozhodnutí managementu zrušit kurzy moderních jazyků se účastní asi 3,000 studentů, takže ji nejde ani přehlédnout, ani přeslechnout. Po campusu pobíhají kameramani od BBC dokumentující vše pro večerní zprávy i fotografové předních britských deníků.

Večer jdu v tradičním zeleném úboru podpořit Charlese na jeho volební diskuzi se studenty, kde se má objevit také jeho "konkurentka" na zvolení do funkce A. L. Kennedy. K mému překvapení si oba kandidáti nejen velmi přitakávají v názorech (nějaké silné rozepře se skutečně nekonají), ale Alison dle svých vyjádření nijak nepochybuje o tom, že Charles svou pozici obhájí. Místo aby jeho osobu napadala, jak je ve volbách (zvlášť na české politické scéně) obvyklé, ho tedy několikrát, zdánlivě mezi řečí, podpoří; například když prohlásí, že ho vždy považovala za nesmírně čestného a zásadového politika, nebo když řekne, že podle ní zastává funkci rektora výborně.

Vše znovu natáčí BBC. Podle dostupných informací by se sestřih měl objevit v jednom z jejích nedělních politických pořadů.


Čtvrtek, 17. února 2011
Na univerzitě trávím prakticky celý den; dorazím v deset ráno na speciální 150 minut dlouhý trénink pro class reps a s jednou půlhodinovou a dvěma hodinovými přestávkami se mezi přednáškovými sály pohybuju až do devíti večer, kdy si vyslechnu devadesátiminutovou přednášku Charlese Kennedyho o alternative vote (volební systém, o jehož přijetí tu bude v květnu referendum).

Po-přednášková diskuze nad skleničkami vína se navíc ukáže být tou nejzajímavější, kterou jsem měla za poslední týdny, ne-li měsíce. Charles s cigaretou v ruce, bývalá profesorka filosofie z naší univerzity, já a sem tam nějaký bývalý Charlesův profesor, který se na pět minut staví, aby prohodil pár vět.

Za hodinu získávám tolik příběhů, že bych jimi mohla kompromitovat nejenom Charlese Kennedyho samotného, ale i několik současných a bývalých poslanců z Westminsteru (Tonym Blairem počínaje) a pár svých současných profesorů filosofie.


Pátek, 18. února 2011
"We know each other; we met at my lecture last night."
- Charles poté, co mě chtěl Chris představit

Před přednáškou z filosofie skočím za Chrisem, abych se zeptala na něco týkající se mé víkendové směny na kampani, a nenazím u něj na nikoho jiného než Charlese. Je asi dobré, že jsem členem jeho kampaně, jinak by to, že na něj narážím na každém kroku, mohlo působit divně.

Žádné komentáře:

Okomentovat