Proč vše nemůže být relativní

Aneb jednoduchá logická myšlenka, která již jistojistě byla vyřčena jinými lidmi přede mnou.

Vše je relativní.

Zkuste si toto slovní spojení zadat do googlu a uvidíte, kolik vám vyjede výsledků. Pravda je ovšem taková, že vše relativní není. Vše totiž ani být relativní nemůže.

Slovo relativní nám totiž říká, že určitá věc dosahuje za určitých podmínek nějaké vlastnosti, za jiných podmínek ji ale nemá. Můžeme tedy vytvořit krásnou dvojici:

A je B
A není B

kde obě věty jsou (byť třeba za odlišným podmínek) pravdivé.

Je-li relativní vše, znamená to, že je relativní i ona věta, že je vše relativní. Premisa “vše je relativní” tedy vede k závěru “vše je relativní” a “vše není relativní”.

P) Vše je relativní.
C1) Vše je relativní.
C2) Vše není relativní.

Což je samozřejmě závěr, který jasně odporuje první (a jediné) premise a taktéž výchozímu bodu celé úvahy.

Vše tedy být relativní rozhodně nemůže. I kdyby absolutní měla být už jen ona věta o relativnosti všeho ostatního.

14 komentářů:

  1. Bůch nám pomáhá vydržet až do konce našich dnů na této zemi.Proto si lidé,když si uvědomili svou existenci a svou konečnost tyto"berličky"vytváří a to jim myslím dává pocit,že jejich bytí má přeci nějaký smysl.Bohužel tyto ideologie lidé většinou zneužívají pro svou MOC ,BOHATSTVÍ a pomíjivou slávu.Zároveň náboženství pomáhá ovládat většinou polovzdělané nebo úplně hloupé davy lidí. Jaroslav Praha

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě dodatek k předchozí úvaze:Podle bible nám dal Bůch rozum,aby jsme jej používali a tedy mysleli.Mě zajímá jak ,nebo kdo stvořil všemocného Boha?Za toto myšlení bych byl jistě ve středověku jeho vyznavači upálen.Klasický příklad je osud Jordana Bruna.Myslím,že lidstvu nejvíce škodí "fanatici"ať vyznávají jakoukoliv ideologii.Jaroslav

    OdpovědětVymazat
  4. Moc nechápu, jak komentáře souvisí s obsahem článku :-)

    A co se týká boha, věřím, že stvořen byl jen v mysli některých lidí a reálně neexistuje, tudíž bych byla upálena ještě s větší pravděpodobností než ty / vy.

    OdpovědětVymazat
  5. Na to slovo "bůch" se nedá dívat...

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymni: Byt to na facebooku, kliknu u tveho komentare na "To se mi libi" :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Záleží v jakém kontextu je ten výrok řečen. Pokud se to týká lidského vnímání, tak je ten výrok pravdivý. Pro lidské vnímání je vše relativní. To, že ve výroku závěr odporuje premise ještě nutně ve všech případech neznamená neplatnost výroku. To by to bylo moc jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  8. To vsak nijak neodporuje tomu, co jsem sama napsala. (Kdybych psala o lidskem vnimani bude prvni premisa 'Pro lidske vnimani je vse relativni,' ne 'Vse je relativni.')

    OdpovědětVymazat
  9. Myslíš, že má smysl bavit se o relativitě jinak než v kontextu lidského vnímání? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ano. Myslim, ze treba logika relativni neni. (Pokud jako Descartes nebudeme uvazovat nad tim, ze existuje demon, ktery nam mate usudek.) Ostatne ta vyse napsana veta stoji na logickem uvazovani, ne lidskem vnimani. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jinak. Co jiného je relativní než lidské vnímání?

    Logika může být relativní. Pouze "okem" lidského vnímání ovšem. Stejně jako cokoliv jiného. Nicméně logika je především hra s jazykem a sama naráží na řadu problémů. Smysluplnost celého systému záleží na definici a ty v mnohém pokulhávají, jednodušše proto, že běžný jazyk je příliš složitý a logika nedokáže počítat se všemi případy. Například se zameňuje rovnost s totožností, občas se dokonce rovnost skrze totožnost definuje. Což je nesmysl. Ale to jen tak naokraj.

    OdpovědětVymazat
  12. Definice, ktere ma k dispozici bezny jazyk (cestina, anglictina), samozrejme pokulhavaji. I proto se v logice ostatne tento jazyk nepouziva a misto toho se vytvoril umely jazyk, kde ma kazdy symbol svou presnou definici.

    OdpovědětVymazat
  13. Já ale mluvil o logice. I v logice se rovnost zaměňovala s totožností. Jakákoliv definice pokulhává, protože zpravidla vždycky existuje nějáká lepší definice, než kterou máme a o které jenom zatím nevíme. Logika není nic jiného než kus jazyka, kde máš výrazy pevně pod kontrolou. Je to jen jiná hra s přísnějšími pravidly, ale hřiště je stejné. Na jednu stranu máme výrazy pevně pod kontrolou, na druhou stranu je nemožné flexibilně reagovat na výroky, jejichž existenci definice nepředpokládala (což je zdrojem paradoxů a nesmyslů v logice).

    OdpovědětVymazat
  14. V tom pripade ja nicmene muzu tvrdit, ze jsem v naprostem pocatku cele diskuze tvrdila:
    'Vse je relativni,'
    coz je neco jineho nez:
    'Ve vnimani je vse relativni.' ;-)

    OdpovědětVymazat