Spacey, Mendes, Richard III

Aneb má divadelní úchylka pokračuje.

Můj nejoblíbenější film? Americká krása.
Má nejoblíbenější divadelní hra? Richard III od Williama Shakespeara.

Jak jde tohle dohromady? Celkem snadno. Britský divadelník Sam Mendes, který režíroval Americkou krásu, totiž pro londýnské Old Vic Theatre připravuje adaptaci Richarda III od Williama Shakespeara. A v hlavní roli se neobjeví nikdo jiný než umělecký ředitel tohoto divadla a zároveň představitel hlavní role z Americké krásy Kevin Spacey.
Ti, co mě znají, asi dokáží odhadnout, že sotva jsem informaci o představení na twitteru zachytila, už jsem uvažovala, jak se na něj jít podívat. Trochu problematicky totiž poběží pouze v Londýně a ještě navíc během léta, které já hodlám strávit mimo Británii. Rapidně ubývající lístky mě nicméně donutily jednat rychle, a tak už mám jeden za £20.00 také objednaný. Cesta se holt bude muset řešit později.

Snad se tahle moje posedlost divadlem a ochota letět kvůli představením do jiného města nebude s lety ještě stupňovat (v říjnu se pořád chystám do divadla v Belfastu), jinak nakonec skončím tak, že budu sledovat ceny letenek do New Yorku a program Broadwaye.

Now is the winter of our discontent
Made glorious summer by this sun of York

Těším se! Velmi!

- - -
Dodatek: Má recenze oné divadelní hry se objevila zde.

15 komentářů:

  1. Určitě to za to bude stát! Kevin Spacey jako Richard III. - to zní hodně dobře...

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá více než zajímavě. Náhodou v Británii se asi z divadelních představeních nedělá příliš záznamů, jako tady v Česku což? Docela bych to chtěl vidět, ale cestu do Londýna a lístek si jako chudý student prostě nemůžu dovolit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Haroldand: A kdyz se k tomu pripocte jeste Mendesova rezie, neni proste mozne, aby to dopadlo spatne :-)

    Trpis: Bohuzel ne. Sama bych si takhle prala treba zaznam Krale Leara, ktereho jsem pred tremi mesici videla, stejne jako rady dalsich her, ktere se odehraly pred lety. (Theba Coriolanus z roku 1992 s Kennethem Branaghem a Judi Dench.) Ale mam(e) asi smulu.

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda. Mimochodem, co se Coriolana týče, jsem dost zvědavý na ten Fiennesův film. Mohlo by to být velmi zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevedel jsem, ze Spacey je reditelem cehokoliv, RIII s Mendesovou rezii zni jak sen. Krapet zavidim :)

    OdpovědětVymazat
  6. Trpis: Ja se toho Fiennesova pocinu trochu bojim. Nedokazu si moc predstavit kombinaci realii antickeho Rima, Shakespearovske anglictiny a filmu, ktery se odehrava v 21. stoleti. Navic mam podle soucasnych informaci pocit, ze Coriolanus speje k jakemusi akce-valecnemu filmu, a ono je to z podstaty spise politicke drama.

    Nehlede na to, ze ve spojeni se Shakespearem nemam snad nikoho radsi nez Kennetha, takze bych tu hru chtela videt i z ryze subjektivnich duvodu :-)

    rushid: Spacey je tam reditelem od roku 2003 a zjevne ma to divadlo velmi rad (nebo je proste dobry obchodnik), protoze ho propaguje pres twitter, pomerne casto na jeho jevisti vystupuje (zatimco videt ho hrat nekde jinde je prakticky nemozne) a dokonce pro nej hry i reziruje. Co vim, bude Richard III uz devatou hrou od roku 2004, kterou bude Spacey pro tohle divadlo rezirovat nebo v ni hrat hlavni roli. Coz rozhodne neni malo. Celkem rada bych v jeho pojeti videla taky Philadelphia Story, ve ktere si zahral C. K. Dextera Havena. (Ten film mam velmi rada v muzikalove podobe s Bingem Crosbym ve stejne roli.)

    Btw taky si zavidim :-))

    OdpovědětVymazat
  7. To já zase naopak myslím, že správně uchopeno by to vůbec nemuselo dopadnout špatně. Plus že ty dvě ukázky, které pustili v souvislosti s premiérou filmu na Berlinale vůbec nevypadaly zle.
    Nicméně, nebudu ti spamovat komentáře, dokázal bych se o podobných tématech bavit hodiny :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ja mam komentare rada, i proto, ze na tohle tema bych se taky dokazala bavit hodiny :-) Ukazky jsem prave nevidela, protoze se jednak snazim chodit na filmy bez toho, abych z nich nektere sceny znala predem (i trailerum se casto vyhybam), jednak jsem na Berlinale ani nebyla :-)

    Soudim tedy jen podle toho, co jsem cetla v obsahu na CSFD a tam to lehce vyznivalo stylem, ze z Coriolanova posledniho dejstvi udelali stezejni bod pribehu. (V originalni hre je totiz jeho touha po pomste skutecne jen vyvrcholenim pribehu a stezejni bod je spise rozpor mezi pravicovym a levicovym vnimanim politiky. Alespon tak jsem tu hru vzdy vnimala ja a prave pro jeji znazorneni problemu demokracie ji mam rada.) Ale to je mozna chybou toho, kdo ho daval dohromady. Uvidim, co se z toho nakonec vyvrbi, protoze ujit si ten film rozhodne nenecham.

    OdpovědětVymazat
  9. Já tu hru znám :) A ujít si to rozhodně také nenechám. Stejně tak jsem zvědavý na tu novou Bouři od Julie Taymor, i když trochu méně, než na Fiennesův režisérský debut. Mám slabost pro povedené revizualizace a adaptace obecně :) Šmarjá, už se zase rozkecávám...raději toho nechám.

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhodne se nerozkecavas tolik jako ja :-) O te adaptaci Boure jsem neslysela, tak si ji pripisuji na seznam filmu, ktere chci v budoucnu videt. Doposud mam tu hru spojenou hlavne s prijemnym predstavenim z Letnich Shakespearovskych slavnosti a Janem Triskou v roli Calibana.

    OdpovědětVymazat
  11. Tady bude hrát Calibana Helen Mirren. Obsazení je vůbec docela zajímavé (namátkou Cooper, Molina, Whishaw...) a vizuály typicky taymorovské, alespoň, co je k vidění v traileru.

    OdpovědětVymazat
  12. Hm, zajimave to zni :-) Podle IMDb mela byt britska premiera v breznu 2011, bohuzel u toho stoji limited, takze Glasgow se to zjevne vyhlo. Neceho podobnyho bych urcite v programu kina neprehledla. Skoda.

    OdpovědětVymazat
  13. Tady to taky nešlo a nejspíš ani nepůjde, nechytí-li se toho náhodou Aerofilms nebo nějaký podobný artovější distributor. Holt smůla.

    OdpovědětVymazat
  14. Všechny informace o New Yorku najdeš pohromadě třeba na http://newyorkcity.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Zatim informace o New Yorku nepotrebuju ;-)

    OdpovědětVymazat