Den s Kennethem Branaghem (Londýn)

Aneb sotva uplynul měsíc  už jsem se znovu ocitla v Kenově přítomnosti. 

Tentokrát za to mohla BAFTA (Britská akademie filmových a televizních umění), která si pro něj v Londýně připravila devadesátiminutovou akci oslavující jeho kariéru. Ne, že by mu v padesáti přichystali cenu za celoživotní dílo, na to by přece jen bylo poněkud brzy, nicméně tento malý ceremoniál, kterým chtěli vzdát holt jeho kariéře, taky není na britské poměry úplně zanedbatelný.
Vidět ho před natáčením a následně hodinu a půl poslouchat jeho vyprávění o nejrůznějších projektech rozhodně stálo i za těch 14 hodin, které jsem tento víkend strávila v autobusu mezi Glasgow a Londýnem. Záznam se nicméně zanedlouho objeví v televizi / na internetu, takže žádné dlouhé proslovy vysvětlující, o co se jednalo a co říkal, potřeba nejsou.

Neodpustím si snad jen jednu osobní, nedůležitou historku, která, jak by se řeklo anglicky, 'made my day.' Vlastně to není ani historka. Je to jen úplně bezvýznamná situace, kdy zahlédnete, jak váš oblíbený herec a režisér v jedné osobě spěchá s novináři natočit krátký rozhovor a míří přitom přibližně vaším směrem. A zatímco vy se snažíte ho nezdržovat, nezastupovat mu cestu a vlastně pomalu předstírat, že ho ani nevidíte, on vám, sotva vás zahlédne, daruje široký úsměv, a když se ještě více přiblíží, neodpustí si alespoň tu nejběžnější, nejobyčejnější a nejprovařenější anglickou frázi:

'Hi, how are you doing?'

4 komentáře:

  1. Ahoj,
    ani nevím jak začít, ale snad jenom tak, že jsem opravdu náhodně projížděla internet a narazila jsem na tvůj blog. Jsem taková, že u ničeho nevydržím dlouho, ale opravdu, tvé články mi tak trochu vyrazily dech. Už pár hodin tu sedím a čtu si tvé příspěvky, které se týkají(velkou náhodou) opravdu věcí, které mě zajímají skoro ze všeho nejvíce.
    Ani jsem nevěděla kam ti napsat, protože žádný kontakt jsem tu nenašla - což chápu - a tak píši k Branaghovi, jakožto k mému nejoblíbenějšímu herci. Opravdu.
    Je mi teprve 13 a zajímám se o Británii, Shakespeara, historii, filosofii - ikdyž všechna tato témata působí spíše naivitou, protože jsem tak malá a všechno tohle mě bere. Dokonce bych chtěla odcestovat, spíše do Anglie, někam k Londýnu, protože mě celá Anglie, její historie, její tradice a její lidé opravdu lákají.
    (dovolím si sem dát pro mě smutnou vsuvku, že jsem měla opravdu dlouhý komentář, který se mi smazal, takže začínám znovu- naštěstí jsem předtím kus měla uložený,achjo)

    Vždycky na lidech obdivuji jejich sebevědomí a jejich vůli. A ještě více na lidech obdivuji vůli odjet pryč z Česka do nějaké „lepší“ země. Ať je to tak či tak, přiznejme si, že na Česko se docela hodně zapomíná, což jsem si bohužel vícekrát ověřila.
    A také všichni víme, že angličtina je v dnešní době opravdu velice nezbytná. Já nevím jak jsi se dostala tam, kde teď jsi a možná to tu je i napsané, možná také ne, ale kdyby ano, tak se k tomu stejně dopracuji. Ano, mé plány jak jsem podotkla, směřují k Anglii. Ach ty sny. Vůbec nevím po čem bych se měla poohlédnout..

    Ale vlastně jsem se chtěla vrátit k článku, který komentuji.
    Řekla jsem, že Branagh je v podstatě úžasný, jeho herecké schopnosti jsou tak veliké, že jen málo herců dokáže to co on. Asi je divné posuzovat někoho – když je mi tak málo - a říkat o někom, že je skvělý, talentovaný, když jsem sama neměla ani moc s kým Kennetha porovnávat, ale člověku tak nějak samo dojde, že herec by měl mít něco společného s rolí a že by ji herec měl umět zahrát, což tento herec umí.

    Chtěla jsem se zeptat, jestlipak je kniha Beginning i v jiných jazycích, než v angličtině a jestli se prodává i v Česku?

    Uf, je toho opravdu hodně na co bych se chtěla zeptat, protože mě tvůj blog - internetová stránka opravdu zaujala. Hlavně její plný obsah!

    Je to divné, když člověk najednou někde vidí někoho naživo, koho vidí jenom na obrázkách či ve filmech. Také jsem to párkrát zažila a je to takový podivný pocit, ale čistě z důvodu, že většinou jsou tváře oněch osob vídány až často, ale nikdy naživo. A tak poblouzněné fanynky kdejakých podivínů někoho jen trochu známějšího vidí a hned se k němu hrnou s propiskou, aniž by toho člověka znali po té druhé stránce, než po té „časopisové“. Upřímně řečeno, také neznám Kennetha Branagha jinak než ze článků, z fotek a z filmů a vždycky jsem pátrala více a tak tedy děkuji za tak bohaté informace. Koneckonců, kdybych někde byla a přišel by ke mně někdo, ke komu mám opravdu respekt, jako k němu, tak bych se asi také zachovala jako poblázněná fanynka.

    Znovu Uf, trošku jsem se rozepsala.. často potkávám inteligentní lidi, ale jen zřídkakdy lidi, kteří by psali o svých názorech a kteří by opravdu psali o něčem, co by mě zajímalo.

    Měj se pěkně! :)
    Žofka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravim,

    Ze vseho nejdriv diky za povzbudivy komentar, u ktereho se mi nechce verit, ze ho (kvuli vyspelosti po strance slohove a nazorove) mohl psat nekdo, komu je trinact let :-)

    O tom, jak jsem se dostala do Britanie tady na blogu neco najdes, ale kratce by snad stacilo rict, ze jsem si podala prihlasku na vysokou skolu a oni me prijali. Taky musim rict, ze bych, kdyby vsude byli stejne podminky, asi volila spise Anglii nez Skotsko, nicmene financni stranka v mem pripade porad docela rozhoduje. Ostatne kdyby pemize nehraly zadnou roli, jsem ted mozna misto v Glasgow nekde na vychodnim pobrezi USA.

    Co jsi vlastne s Kenem videla? :-) Dodnes jsem si myslela, ze jsem pomalu jediny clovek v Ceske republice, ktery zna jeho jmeno, protoze dvakrat slavny u nas zrovna neni. Je to takovy zvlastni kulturni paradox: britsti novinari ho nenavidi a verejnost ho casto povazuje za arogantniho, Americane ho povazuji za intelektuala a podle jeho filmu vyucuji na strednich skolach Shakespeara a stredni Evropa ho nezna ;-)

    Pochybuju, ze by Beginning vyslo v cestine. I proto, ze u nas prakticky neni znamy, se neda predpokladat, ze by tu knihu nekdo vydal. Pokud ale umis anglicky, vrele do toho! :-)

    Poblazneni fanousci jsou podle me jeste fajn, osobne mi spis vadi ti, kteri se k nekomu hrnou jen proto, ze je slavny, aniz by pritom k dane osobe meli jakykoliv vztah. (Dokonalym prikladem budiz 'cerveny koberec' na vetsine filmovych festivalu.) Osobne musim rict, ze Ken mozna neni mym c. 1 mezi herci (tu pozici porad zastava Al Pacino) nebo rezisery, rozhodne ale patri do nejoblibenejsich peti a kvuli svemu vystupovani je po strance charakterove asi mou nejoblibenejsi slavnou osobnosti. (Z tech, ktere jsem doposud potkala.) Tudiz me tesi, ze jsem ho pred nekolika dny v Londyne nejspis nevidela naposledy.

    Btw jestli mas facebook, muzes me kontaktovat pres zpravu i tam ;-)

    Mej se!

    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, mám facebook, ale nevím jak se tam jmenuješ přesně. Jo, psala jsem to sama, ..řekněme že mě baví sloh.hehe:)..

    S tímhle hercem to mám tak, že jsem ho viděla poprvé, jako asi skoro každé dítě v Harrym Potterovi a pak jsem se na všechno dívala v angličtině a zjistila jsem, že český dabing je vlastně strašně zkreslující. A když jsem Branagha viděla i v jiných filmech, tak mi došlo, že jeho role Lockharta vůbec není....zkrátka že to není vůbec role, která by měla nějaké podobnosti s jeho dalšími.

    Viděla jsem ho např. ve Frankensteinovi, Peter's friends, Marná lásky snaha - to je skvělý film!, Wild Wild West a v dalších moc filmech:). A Hamlet, samozřejmě, suprsupr!
    Myslím, že je určitě známý i v Česku, ale ne jako herec, jako on sám, ale spíše jako ta role - třeba ten Lockhart, ale pramálo lidí ví, že je to "ten" Kenneth Branagh.

    A to s fanoušky, jak se ke všem hrnou jen aby měli fotku s někým slavným, mě také trošku štve, ale zase je to asi trochu povzbudí, když mají tu "čest".

    A ta knížka, ikdyž v angličtině, mají jí vůbec v Česku? To se podívám

    A co se týče studií v zahraničí, už jsem to párkrát nakousla s mamkou, ale říká, že je mi teprve 13 a že je brzo, ale nevím kde se mám poohlédnout, protože školné je opravdu velice drahé, ale chtěla bych jet, alespoň na rok, nebo na půl, třeba za dva roky, za tři. A do Ameriky se asi těžko někdy teď dostanu. Nevíš o něčem,náhodou?
    Co jsem slyšela, že Angličani jsou spíš namyšlení, ne?

    (můj facebook je: Žofi Holečková)

    :):)
    Žofka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si te na fb nasla :-)

    Harry Potter se skutecne celkem lisi od toho, co Ken bezne dela. A vubec bych se nedivila, kdyby si tehdy, pred deseti lety, vsichni klepali na celo, koho to J. K. Rowling jako Lockharta chce obsadit. Stejne to ostatne vypadalo, i kdyz se pred dvema lety provalilo, ze bude Ken rezirovat Thora. A nejspise uplne stejne pochyby se objevovaly, kdyz chtel jako divadelni herec napsat, zrezirovat a zahrat filmovou verzi Jindricha V.

    Ale prave ta odvaha delat jine veci me na nem bavi. Britsti novinari sice to, ze se venuje velkemu platnu, televizi, divadlu i radiu, ze reziruje, pise, hraje i produkuje, povazuji za znak egocentrismu, ale ja mam podobne 'renesancni' osobnosti rada. A ackoliv si mnoho Britu kvuli clankum v mediich mysli, ze ma Ken v realnem svete asi s Lockhartem mnoho spolecneho, ze zkusenosti svoji a svych pratel musim rict, ze je spis jeho pravy opak.

    Beginning jsem v CR nikdy nevidela; sama jsem si kdysi poridila na eBay 2nd hand copy asi za 3 dolary (vcetne postovneho). Ale mozna ji nekde maji, tezko rict.

    Ohledne studia v zahranici... Behem stredni muzes na vymenny pobyt do USA a co jsem se pred lety divala, tak pul rok stal kolem 100,000 a rok kolem 150,000 Kc. Pokud budes chtit jit do zahranici na VS, tak zatim to vypada tak, ze na univerzitach ve Skotsku nemusis jako obcan EU platit behem bakalarskeho studia skolne.

    Osobne zadnou namyslenost necitim. Skoti jsou sympaticti a ochotnejsi nez Cesi (cizi clovek mi na ulici zavola ze sveho telefonu taxi jen proto, ze vidi, ze nemuzu zadne 'odchytit') a z Anglicanu mam uplne stejny pocit. I kdyz jsem v Anglii nikdy, narozdil od Skotka, nikdy nezila, takze nemuzu soudit.

    OdpovědětVymazat