Studentské volby

Aneb pár fotek ze studentských voleb na University of Glasgow, ve kterých jsem Jamesovi, současnému viceprezidentovi, pomáhala s prezidentskou kampaní.

Někdo tvrdí, že na Novém Zélandu můžete zažít čtyři roční období za jeden den. Nám se během voleb podařilo zkusit si je všechny během hodiny. Prošli jsme si až tropickým teplem, příjemným květnovým dnem, vichřicí, krupobitím i krátkou sněhovou nadílkou.

I proto jsme v jednu chvíli začali používat heslo: "Vote for James if you want to stop this weather!"


Jako loni během viceprezidentských voleb, i letos jsme měli ze všech kandidátů asi jednu z nejméně finančně náročných kampaní. V krásném protikladu byla například kampaň Lucky, která byla podporována (a do voleb vyslána) jistou politickou organizací. Její plakáty tak visely téměř po celém West Endu a několikanásobně vyšší počet členů celé kampaně jí také dovolil rozeslat zástupce do prakticky každé univerzitní budovy, kde se v přestávkách mezi přednáškami snažili získat další potenciální voliče.


James si tohle dovolit nemohl, takže jsme kampaň rozjeli radši o týden dříve než ostatní. Čtvrtek, pátek, sobota: hodiny strávené ve studentských uniích, kde jsme se snažili lidi individuálně přesvědčovat, aby Jamese volili. Neděle, pondělí, úterý: návštěvy všech studentských ubytování nabízených univerzitou, kde jsme klepali na dveře každého bytu a mluvili s každým, kdo nám otevřel dveře. (A kdo neotevřel, našel ve schránce alespoň leták.) Středa, čtvrtek: den strávený na Hillheadu před knihovnou, kde už se k nám připojili i ostatní kandidáti.

Nicméně pokud se vrátím zpět k těm plakátům a volebním heslům, tak musím říct, že mi byly nejvíce sympatické ty Janiho, které byly zaražené do trávníků po celém univerzitním campusu. Když nic jiného, nejednalo se o propagandu a byly celkem originální a vtipné.



Upoutat pozornost se ale v konečném důsledku dá mnoha způsoby. Můžete si přitáhnout hudební skupinu, obléct se do kostýmu dinosaura, mít ve svém týmu jako dobrovolníky roztleskávačky nebo lézt na vyvýšená místa a vyvolávat jméno kandidáta, kterého podporujete. Všeho jsme se letos dočkali.





Co je ale nejdůležitější, James letos prezidentské volby vyhrál.

A ve vší upřímnosti neznám člověka, který by si onu pozici zasloužil více.


Žádné komentáře:

Okomentovat