Skotská turistika: The Cobbler (Beinn Artair)

Jeden z mých nejoblíbenějších skotských kopců je Beinn Artair (Ben Arthur), známější pod přezdívkou The Cobbler. Je totiž relativně snadno zdolatelný, nabízí krásný výhled do okolí a z Glasgow se k němu dostanete za necelou hodinu a čtvrt. Stačí nechat se svézt autobusem Citylinku do vesnice Arrochar.

Arrochar leží na břehu Loch Long, které můžete v průběhu cesty neustále vidět za sebou. I to je mi u výstupu na The Cobbler sympatické; jsou totiž kopce, kde se budete polovinu cesty prodírat hustým lesem a výhledu si moc neužijete.


Jehličnany zanedlouho zmizí a cesta bude nadále lemována pouze skalami a trávou. Nicméně nutno dodat, že pěšina je to nesmírně příjemná; stoupá totiž pozvolně a nedočkáte se mokřin ani podklouzávajícího štěrku jako na jiných kopcích.




Snad jediné místo, kde si člověk může být nejistý směrem, jakým se má vydat. Zdá se totiž, že by na vrchol mohly vést obě cesty. A kdo ví, možná tomu tak i bude. Já nicméně zvolila tu pravou, protože po ní mířilo mnohem více lidí.


Po odbočení přichází největší stoupání. The Cobbler, který lze vidět na předchozí fotce, totiž zdoláváte cestou, která míří relativně přímo k vrcholu a místy tak může připomínat chůzi po schodišti do nějakého vysokého patra. Schodiště je nefotogenické, pohled do okolí je nicméně zajímavý.


Na vrcholu. Výhled na Loch Long i na hory v okolí je úchvatný.





2 komentáře:

  1. Skotsko je až směšně fotogenické. ;)
    Propána, proč my jsme taky nemohli mít takový kopeček. Ani jeden z Beníků takhle schůdný nebyl. Ať to byl Ben Venue, Schiehallion, Ben Macdui.. na většině skotských "kopečků" jsem málem přišla o plíce. A taky jsem na většině z nich procházela potůčkama nebo alespoň pohyblivou zemí (ale s dobrýma botama se dá ujít všechno, a to jsem ani neměla plný kotníkovky...).
    Krása, hned bych se tam vrátila :))
    Elyss

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, pripomnela jsi mi muj nedavnu vystup na Goatfell. Jdu takhle po hlavni ceste a najednou prede mnou tri az ctyri metry siroka reka. Zadny most; cesta konci primo v rece a na druhem konci z ni zas vychazi. Nastesti to bylo docela melke (kdyz clovek skakal po kamenech, dostal se jen tak 10 cm pod hladinu), nicmene svoje extra nepromokave boty jsem v onom momentu ocenila. :-))

    Nad Ben Venue jsem uvazovala taky, ale v soucasne dobe hodnotim kopce hlavne podle toho, jak snadno se k nim da dostat verejnou dopravou. Takze prvni horou na mem seznamu je ted Beinn Dorain. ;-)

    OdpovědětVymazat