Mike Modano

Mike Modano se narodil 7. června 1970 na severu USA ve městě Livonia. Už jako čtyřletý kluk se aktivně zajímal o hokej, i když mezi dětmi neměl moc přátel. Proto trénoval častěji s rodiči, třeba matka mu držela víko od odpadkového koše, který Mikovi sloužilo při nácviku přesný střelby.

Mimo hokej byl taky neuvěřitelný talent na americký fotbal. Třeba v osmi letech se z víc jak milionu Američanů probojoval svou hrou před porotou mezi posledních 25 semifinalistů. Snažil se hrát aktivně oba sporty, jenže na střední škole musel dát jednomu přednost. Vybral si hokej a svého rozhodnutí nikdy nelitovat.

Začal hrát jako junior v Kanadě, kde si hned několik profesionálu všimlo talentu hráče měřícího asi 190 cm. Měl neuvěřitelnou rychlost, ale hlavně rychlou a přesnou střelu. Bez problémů dokázal v juniorech vyhrávat kanadská bodování, jeho tým patřil k těm nejlepším. V roce 1988 se tedy Modano, ve věku 18 let, účastnil draftu do NHL. Byl na pozici jedničky, tedy nejžádanějšího hráče a jako takového ho zvolilo jako svou volbu Minnesota North Stars.

Z průměrného týmu se staly hvězdy. První rok s Modanem a následovalo finále Stanley Cupu. Druhej rok to samý. Ale pak se v Mikovi něco vzepřelo. Hrál pasivně, klidně to moh´bejt nejlepší hráč zápasu, ale on vypadal jako by se nudil. Sbíral tolik bodů jako nejlepší hráči NHL, ale vy jste věděli, že kdyby chtěl, klidně jich mohl mít mnohem víc. V jednu chvíli zářil a střílel bez problému jeden gól za druhým, v jiné nesmyslně vystřeloval puk.

A v tu chvíli si ho vzal na mušku trenér Ken Hitchock. Moc dobře věděl, co tenhle kluk dokáža a jak hrál dřív. O Moa se staral i po tom, co se Minnesota přestěhovala do Dallasu. Z Mika udělal centra, naučil ho jezdit i dozadu. Mike už nikdy nenasbíral tolik gólů jako dřív, ale rozhodně se stal lepším hráčem. Měl neuvěřitelné zrychlení, už moc nestřílel, ale jak se dostal k brance, často to byla dokonalá akce, z které skóroval. Jezdil dopředu i dozadu a protihráči si brzo všimli, že si na něj musí dávat pozor. Proto si vzal Modana pod ochranný křídla dvoumetrový kapitán Derian Hatcher, bránící ho ze všech sil, který taky dokázal v pohodě za dva zápasy nasbírat 28 trestnejch minut.

Ale i tak se Mikovi nevyhýbala zranění. Dodnes prodělal několik otřesů mozku, o různejch pohmožděninách ani nemluvím. A pokud víte, jak Jágr teď hraje se svým malíčkem, něco podobnýho se stalo i Mikovi. Tomu pro změnu ve finále Stanley Cupu 1999 zlomili zápěstí. Nic úžasnýho, že jo? Mike ale vynechal asi tak 5, možná 10 minut, nechal si to obvázat a hrál dál, ale co je hlavní: Hrál stejně dobře, jako kdyby zraněnej nebyl! Dallas pak i díky němu porazil ve finále Buffalo s Haškem.

O rok později se zase dostal z Dallasem do finále, ale na New Jersey tentokrát nestačili. Mike to bral statečně a dál hrál svoji hru. Během těch několika let patřel k nejjasnějším hvězdám Dallas Stars. Stal se jejich kapitánem. Jeho číslo je dnes v Dallasu nesmrtelnou ikonou, pokud se v Texasu zeptáte na nejlepšího sportovce, odpoví pravděpodobně: "Mike Modano!"

Ale Mike se neangažuje jenom v hokeji. Vede kampaně proti různým mozkovým nádorům, bojuje podobně jako Pierce Brosnan za ochranu přírody anebo si ve volném čase rád zahraje golf, klidně i s cizími lidmi nebo dětmi. Sám není ženatý, ale jednou měl k svatbě opravdu blízko. Jak to ale vypadá, s Kerri Nelson se nakonec minulý rok rozešel.



A co o Moovi říkají ostatní:

"Svou technikou a přehledem převyšuje Modano ostatní o hlavu. Jeho přístup k hokeji a oddanost vlastnímu klubu je obdivuhodná." Ken Hitchock, který Moa považuje za nejlepšího hráče, s jakým kdy spolupracoval

"Mike Modano nemá nikdy špatnou sezonu." časopis ProHockey

"Mike Modano znamená pro svoje družstvo tolik, jako Mario Lemiux znamená pro svůj Pittsburgh. Nedá se pochybovat o tom, že je tady u nás nejpopulárnějším hráčem. Superhvězda, jak má být, nesmírně pokorný člověk a zároveň bojovník a dříč." Doug Amstrong (generální manažer Stars)

"V týmu je mnoho velmi dobrých hráčů a pro každého hokejistu je radostí s nimi hrát. Tak třeba Mike Modano. Modano je jedním z nejlepších útočníků v lize, je výborný na obou stranách kluziště. Je snadné s ním hrát. Vždycky na sebe váže hodně pozornosti obránců, což postytuje hodně prostoru křídlům. Škoda jen, že se mu nedostává takového uznání, jaké by si zasloužil." Ulf Dahlén (hokejista)

"Každý trenér před zápasem s námi varuje své hráče před Modanem. Pak on dá branku a trenéři říkají: 'O tom jsme mluvili.'" Dave Tippet (trenér Stars)

"Odpovím ti, že Mike Modano patří mezi tři nejlepší." Sergei Zubov na otázku, kdo je nejlepší hokejista světa


Jak Modana zastavit (podle hráčů Edmontonu):

"Nedejte mu čas a prostor a držte ho daleko od brány. A možná vám pomůže i modlení." Scott Ferguson

"Nenechte ho bruslit. Nesmíte mu dovolit využít jeho rychlost." Fernardo Pissani

"Jestliže mu v prvních deseti minutách jdete hodně tvrdě do těla, otráví ho to." Alexej Semenov

"Hrál sem proti němu víckrát a pokaždý to bylo těžký. Využíval jsem především své výšky a síly." Jason Arnott, nyní už Mikův spoluhrá

Žádné komentáře:

Okomentovat