Scarface / Zjizvená tvář

Extravagantní, brutální gangsterka bez duchovního rozměru a emocí, tak tenhle film popsal Martin Pomothy na Československý filmový databázi. A mě nezbývá než souhlasit, jenom musím ještě přidat, že je Zjizvená tvář svým způsobem asi ta nejlepší gangsterka, co jsem kdy viděla.

Verze z roku 1983 s Al Pacinem v hlavní roli je volným remakem filmu s třicátých let o jednom z nejslavnějších mafiánů všech dob: Al Caponovi, kterému se přezdívalo právě Zjizvená tvář. Právě o 80. letech se začaly ozývat hlasy, že by tento přelomový film měl být natočen, o jeho zpracování uvažovala dokonce i slavná mafiánská dvojka Scorsese-De Niro, ale nikdo nevěděl, jak film uchopit. Dokud nepřišel jistý veterán z Vietnamské války, který se proslavil filmem Četa a který se zrovna snažil zbavit závislosti na drogách. Jmenoval se Oliver Stone.

Ten na základě historek svých kamarádů z podsvětí předělal film do úplně nového kabátu, který si žádala tehdejší doba. Z Al Capona se stal Tony Montana, politický vězeň Castrova režimu, který utekl do Spojených států žít takzvaný americký sen. Tvrdý chlap, který kašlal na jakékoliv hodnoty kromě toho, že jeho slovo vždy platí, protože je to to poslední, co v tomhle světě má, se hodně rychle zapletl s mafií a jeho prestiž na společenském žebříčku rychle rostla. Netrvalo to dlouho a stal se floridským králem kokainu, milionářem i nelítostným vrahem každého, kdo mu zkřížil cestu. Jenže pád bývá mnohdy ještě rychlejší než výstup na vrchol...

Tahle 170ti minutová gangsterka rozhodně není pro každého. Někomu bude připadat zbytečně dlouhá, no já osobně bych z ní nevystřihla ani jedinou scénu. Když ji Brian De Palma podle Stonova scénáře zfilmoval s Al Pacinem v hlavní roli, nevyhnula se jí kritika a původně ani neměla být puštěna do kin. Ačkoliv se film nemůže srovnávat s nynějšími horory, kdy se o krvavé scény dobře postarají digitální efekty, na tehdejší dobu byl celkem brutální. Ono asi čtyřicet vražd není celkem málo a scéna, kdy motorovka rozřezává jednoho z Montanových kamarádů (i když řezané končetiny na plátně nevidíme) asi nebude pro každého. Produkci se ale nelíbil ani slovník hlavního hrdiny, kde se právě oblíbené americké slovíčko „fuck“ stalo základem Montanovy slovní zásoby (zazní asi 207x), ani tuny kokainu, který se povaluje snad v každém záběru. Vzniklo tedy několik dalších sestřihů, které se snažily Zjizvenou tvář alespoň trochu zmírnit, jenže De Palma moc věděl, že tím ničí své dílo, a tak si na pomoc zavolal několik kriminalistů, kteří mu dosvědčili, že ten film (snad až na závěrečnou přestřelku) není ničím jiným, než životem skutečného tvrdého gangstera.

A film se stal legendou, kterou se inspirovala řada umělců. Zjizvená tvář je dodnes, i u lidí, kteří film nikdy neviděli, velmi oblíbeným motivem na trička (hlavně s nápisem: „Say hello to my little friend!“), Tonyho heslo: „The World Is Yours,“ se stalo jednou z nejpoužívanějších frází hip-hopové scény. Řada raperů chtěla k 20. výročí v roce 2003 filmu natočit i novou hudební stopu, ale režisér to zamítl. Ostatně řada hvězd, dokonce i skutečných mafiánů se vyjádřila o Zjizvené tváři jako o svém nejoblíbenějším filmu. Slovo llello (kokain), které do filmu přinesl Al Pacino během svého trénování kubánského přízvuku už v americké angličtině „zdomácnělo“ pod přepisem yeyo. Sám Pacino také roli Tonyho Montany uvádí jako nejoblíbenější ze všech, které kdy hrál. A v neposlední řadě se filmem inspiroval i Saddam Hussein, který jednu ze svých firem na praní špinavých peněz pojmenoval "Montana Management" přesně jako Tony ve filmu tu svou.

Ano, Zjizvená tvář se dnes může jevit jako silně přeceněný film, ale jak řekl na předávání cen AFI Robin Williams: "Každej, kdo někdy někoho odstřelil, přece ví, že je to jenom dokument!"

Žádné komentáře:

Okomentovat