Al Gore, Al Gore, Al Gore...

Vzhledem ke Goreově nečekanému vítězství vám s tímto člověkem teď nějakou dobu nedám pokoj.

Je až neuvěřitelné, jak dokáže jeden den změnit pohled světa na Ala Gorea. Ještě před nějakým rokem jsem se při vyslovení Goreova jména jako mého oblíbeného politika setkávala většinou jen s nechápavými výrazy, dnes mu Mladá Fronta Dnes věnovala téměř celou stranu A6 + politický komentář + článek na hlavní straně.

Na novinkách.cz se jeho jméno objevuje v nadpisech článků, jejichž diskusí se zúčastňují stovky lidí. Když jsem před půl rokem zadala na českém internetu hledat jméno Al Gore, vyjelo mi jen pár českých stránek, kde se většinou jeho jméno skloňovalo jen „druhořadně“ v nějakém článku. Většinou musel ještě jeho autor vysvětlit, že Al Gore je bývalý americký viceprezident. Dnes je jeho jméno naprosto všude.

Rok 2007 bude asi pro Gorea, co se světové popularity týče, hodně významný. Nejdřív získal jeho dokument Oscara, před měsícem si odnesl Emmy, teď mu na konto přibyla i Nobelova cena. A spousta lidí zase začala Gorea podporovat v prezidentské kandidatuře. V posledních hodinách se za něj postavila řada předních Demokratů.

Na stránkách Hillary Clitnon se objevila zpráva s gratulací Alu Goreovi, bývalý americký prezident Jimmy Carter (oceněný Nobelovou cenou míru v roce 2002) se za Gorea taky postavil, když o něm prohlásil, že je "jedním z nejkvalifikovanějších lidí na prezidentský úřad". Ve včerejším interview na pak Carter NBC-TV řekl, že Goreovi v průběhu posledního roku často volal a snažil se ho přesvědčit, aby ještě jednou kandidoval. "Naposledy mi řekl: 'Pane prezidente, už mi prosím nevolejte.'"

Narozdíl od ostatních vítězů Nobelovy ceny je Gore multimilionář. Je jedním z poradců majitelů světově proslulého vyhledávače Google, zasedá v radě (Forrestem Gumpem proslavené :-) firmy Apple, je prezidentem kabelové televize Current TV, která má přibližně 38 milionů předplatitelů.

Vzhledem k ohlasům, jakých se nyní Goreovi dostává by v případě kandidatury asi nenašel protivníka, který by ho porazil. On se ale zatím pořád drží svého stanoviska nejít do voleb. "Nebylo by správné, abych se pokoušel kandidovat jenom kvůli tomu, co se kolem mě teď děje."

Žádné komentáře:

Okomentovat