High Society / V nóbl splečnosti

Před dvěma dny by Frankie Sinatra oslavil 92. narozeniny, tak jsem se sem, v rámci vzpomínky na něj, rozhodla hodit jeden film, ve kterém hraje a který by dle mě rozhodně neměl upadnout v zapomnění. Jmenuje s High Society.

U nás moc známý není, kritika ho neoznačuje za to nejlepší, co Frank natočil, dokonce v něm ani nemá hlavní roli; jenže je tak příjemný, že jsem ho viděla už několikrát.


Co se děje týče, je téměř naprosto stejný jako u o 16 let staršího Příběhu z Philadelphie s Kate Hepburn a Carym Grantem. V podstatě vypráví o třech mužích, kteří v jednom okamžiku vzplanou láskou k jedné ženě z lepší společnosti – Tracy Lord (Grace Kelly).

Ten první je její nastávající manžel George, poměrně boháč, ale jinak úzkoprsý nepříjemný chlapík bez špetky charismatu. Ten druhý je manžel bývalý, jmenuje se Dexter (Bing Crosby), a protože po Tracy pořád touží, rozhodne se svatbu překazit. Ten třetí – Mike (Frank Sinatra) - nakonec jako jediný z vyšší společnosti nepochází, pracuje totiž jako reportér bulvárního časopisu Spy a o svatbě se chce do magazínu náležitě rozepsat.

Už podle nastíněného děje se dá snadno poznat, že High Society nebude nějakým složitým filmem pro náročného diváka, ale je prostě tak okouzlující, že jsem si ho okamžitě zamilovala. V menší roli se ve filmu objevuje i Louis Armstrong (hraje sám sebe jakožto objednaného zpěváka na svatbu) a když si vezmete tuhle kombinaci tří (možná nejlepších) zpěváků Ameriky té doby, nejde se prostě atmosférou nenechat vtáhnout do děje.

Pravda, musíte mít rádi swing nebo jazz, na tomto hudebním stylu je přece jen celý film (vlastně spíš muzikál) postavený. A já, jakožto zástupce lidí, kteří si něco podobného moc rádi poslechnou, jsem si film oblíbila okamžitě. Scénu, kdy si Bing střihl s Frankem duet „Well Did You Evah?“, považuju za nejpříjemnější ve filmu, ale je i řada dalších, který bych vynesla do výšin. Třeba tu, ve které Frankie zpívá s Celeste Holm (ta hraje jeho kolegyni z práce) „Who Wants To Be a Millionaire“, nebo tu, kde se Bing na pódiu přidá ke skupině Louise Armstronga zpívá s nimi „Now You Has Jazz“.

A nejsou to jenom okamžiky, kde hraje hudba, v hlavě mi utkvěla i řada dalších krásných scén. Jako ta, kde se Mike poprvé seznamuje s rodinou Tracy, nebo chvíle těsně před koncem filmu, kdy naopak Tracy nese v županu přes zahradu, přičemž potká jejího bývalého i budoucího manžela (ten první se ho snaží chránit, zatímco ten druhý se ukáže jako žárlivec :-).

O High Society bych mohla mluvit ještě dlouho. I když od jeho natočení uběhlo už víc než půl století, pořád je na tom filmu něco, co mě prostě přitahuje. Asi to bude ta krásná atmosféra.

2 komentáře: