On to někdo taky čte? Zvláštní...

Budou to už čtyři roky, co jsem se jednoho pátečního odpoledne registrovala na jistém portálu známém jako Česko-Slovenská filmová databáze. Za tu dobu jsem prošla testem, na portál se připojilo asi dalších 30 mých známých, napsala jsem pár biografií, zajímavostí a obsahů, hvězdičkami okomentovala víc jak 1000 českých a zahraničních snímků, krátkou recenzi napsala více jak k polovině z nich.

ČSFD je pro mě (jakožto pro filmového fanouška) jednoduše takovým druhým domovem. Je v tom taková malá dávka egoismu, ale mezi těmi téměř 63 000 aktivními uživateli (= minimálně jedno hodnocení filmu), mě baví patřit mezi 200 nejoblíbenějších. Jsem ráda za každý bod, který mi nějakým zázrakem přibude - ČSFD funguje na systému, kdy každý, kdo ohodnotí minimálně 500 filmů, může dát 19 recenzentům po jednom bodu a tím vlastně zvýšit recenzentovu prestiž - momentálně jsem se dostala na krásnou hranici 50 bodů.

Ale to není to, o čem tu chci psát. Dnes jsem náhodou zavítala na fdb.cz, konkurenční a menší filmovou databázi, abych se podívala, co o jednom mém oblíbeném filmu píšou tam. Celkem mě zarazilo, že hned v druhém komentáři jsem poznala svůj rukopis a své názory.

Schválně jsem si zkusila najít, co jsem k danému filmu psala já; těch pár vět sedělo slovo od slova. Tak jsem tomu chlapci najela na profil a zjistila jsem, že názory nejspíš nebere jen mně, ale i dalším několika desítkám lidí z ČSFD. Prostě si vybere komentář k filmu a překopíruje ho na jinou databázi jako svůj vlastní, občas spojí dva komentáře dohromady nebo vybere jen, co se mu líbí, a přidá pár vlastních myšlenek.

Zvláštní. Uvažuju, jestli mám dát vědět někomu na fdb.cz, že jeden z jejich recenzentů vydává za vlastní něco, co napsal úplně někdo jiný, na druhou stranu nechci toho kluka úplně potápět, protože procházet desítky komentářů a vyhledávat to pro něj nejzajímavější jistě taky dalo práci.

Až mě překvapuje, že to někdo skutečně čte a že si dá tu námahu, aby těch několik cizích vět zkopíroval, místo toho, aby za pět minut napsal vlastní krátkou recenzi. Ale takový je holt svět internetu.

2 komentáře: