Je Charles Logan podobný Richardu Nixonovi?

Taková zvláštní náhoda. Právě čtu knížku Arogance moci od Anthonyho Summerse, ve které se pojednává o Nixonovi (pro lidi neovlivněné americkou historií: věřte, že to byl jeden z amerických prezidentů na přelomu 60. a 70. let minulého století). K tomu jsem také tento týden dokoukala 24 hodin, kde Gregory Itzin hraje Charlese Logana (pro ty neovlivněné tímto seriálem: věřte, že je to prezident USA ve 4. a 5. sezoně 24 hodin).

To by samo o sobě rozhodně nebylo divné. Tak prostě čtu knížku o nějakým prezidentovi USA a v tu samou chvíli se dívám na seriál, kde je taky nějaký ten prezident USA. Jenže ti dva chlapíci jsou si zatraceně úplně podobní. Začnu Nixonem.

Myslím, že taková nejvíc známá věc, která se o Nixonovi běžně na školách probírá, je aféra Watergate. Slyšeli jste ten název, a nevíte, o co se jedná? Vysvětlím to jednoduše. Někdy během roku 1972 se republikáni rozhodli vložit odposlouchávací zařízení do centra demokratické strany – komplexu Watergate. Muži, kteří měli zařízení instalovat, byli ale chyceni při činu, a tak mělo být vše svaleno na obyčejnou loupež. Republikáni popírali, že by o akci vůbec něco věděli. Jenomže pak se celá věc provalila a postupně se ukazovalo, že o odposlouchávání věděli a souhlasili s ním i vysoké špičky republikánské strany včetně prezidenta Nixona, který se v roce 1974 sám přiznal a nakonec také rezignoval na svou funkci.

Teď se může zdát Richard Nixon jako pěknej hajzl, osobně ale nepovažuju za zdaleka tak "špatnou" postavu, jak ho vykládají moderní dějiny. Ano, je pravda, že Nixon lhal. Mnohokrát lhal. Lhal ohledně přítomnosti amerických vojsk v Laosu, lhal ohledně války ve Vietnamu. Lhal ohledně své rodiny. Dnes už se vlastně ani pořádně neví, co je pravda, protože Nixonovy lži jsou hodně těžce oddělitelné od skutečnosti. Pokud si politik čas od času něco vymyslí, nebude to vůbec nepochopitelné, ale pokud Nixon do svého životopisu napsal, že jeho rodina byla chudá, neměli co jíst a na jejich pozemku se po jeho prodání našla ropa, zatímco na tom nikdy nijak extrémně špatně nebyli a pozemek sice prodali, ale ropa na něm nikdy nalezena nebyla, je to už mírně zvláštní. Stejně jako když prezident ve Francii tvrdí, že ve škole miloval francouzštinu, zatímco vlastně studoval dějiny. Nebo když na zápasu fotbalu tvrdil, že se se svojí ženou seznámil díky fotbalu, zatímco ve skutečnosti to bylo v divadle.

Nixon měl ale jednu smůlu. Vlastně dvě. Zaprvé, zdálo se, že už ani jemu samotnému nedochází, co je vlastně pravda, protože skutečnost měnil vždy podle toho, jak se mu to zrovna hodilo. A zadruhé, což je mnohem důležitější, se Nixon obklopil špatnými lidmi. Lidmi, kteří byli stejní jako on. Lhali mu do očí, ještě během Watergate prý Nixon pomalu ani netušil, co se děje za branami Bílého domu. Nesledoval totiž tisk, ani noviny, traduje se o něm, že televizi okamžitě při příchodu do místnosti vypínal. Možná se nechtěl nechat ovlivňovat médii, na druhou stranu čekal, že mu jeho poradci přinesou nějaké shrnutí všeho, co se venku kolem něj děje. Místo toho to pak nakonec, podle několika zdrojů, vždy dopadlo tak, že Nixonovi řekli, že se nic zvláštního neděje nebo je všechno v pořádku.

Richard Nixon byl mimořádně chytrý chlapík, od dětství působil dojmem člověka, který ví, co chce a má nesmírné nadání. Jenže právě lži, bez kterých nedokáže být politik tím nejlepším, ho nakonec potopily. Nebyl ale zdaleka tak "zlý" a "arogantní", jak si ho můžeme mylně představovat. Chtěl konat dobré věci, ale žil v iluzi a udělal chyby. Tlak nakonec nevydržel, přiznal se a nervově se zhroutil. Bál se, že udělá jakoukoliv další chybu a jako prezident už byla naprosto nepoužitelný. Dobrovolně i kvůli stíhání odstoupil.

A teď k tomu Loganovi (dál nečtěte, pokud se chcete na 5. sezonu 24 hodin teprve podívat a nechcete vědět klíčové zvraty). Osobně ho také nevidím jako nějakou extra zlou postavu, naopak i on chtěl konat dobro, jenomže se mu to vymklo z rukou. Ano, zachoval se špatně, ale chtěl zvýšit bezpečnost USA. Ano, stál za zabitím Palmera, byl členem konspirace, ale jeho myšlenka nebyla zpočátku zaměřená na zničení USA, ale na posílení obrany. Nikdo zemřít neměl. Logan se mi také v průběhu celkem jevil jako snadno ovládatelná bytost, která dá hodně na rady svých poradců (nebo lépe řečeno svých konspiračních přívrženců). A i Logan nakonec rezignoval.

No a pak už se stačí podívat jen na ty obrázky... Nixon a Logan mají prostě hodně společného.



Žádné komentáře:

Okomentovat