The Usual Suspects / Obvyklí podezřelí


Rozhodla jsem se uvést tady jeden z dalších filmů, které by rozhodně neměly spadnout do propadliště dějin. Dalo by se říct, že jsou The Usual Suspects obyčejným kriminálním thrillerem jako desítky dalších filmů, přesto pro mě na pomyslném žebříčku stojí mnohem výš.

Film vypráví o pětici mužů stojících za hranou zákona (Keaton, McManus, Fenster, Hockney a Verbal), kteří v duchu své práce měli nechat vyhodit do povětří loď s drogami za několik desítek milionů dolarů. Akci přežil ale jen jeden – bezvýznamný mrzák Verbal (Kevin Spacey), celou dobu považovaný za pomyslnou černou ovci zločinecké bandy. Ten za svou výpověď získá imunitu, new yorská policie ale není hloupá, a tak jí dojde, že jí Verbal něco tají.

Podrobí Verbala důkladnému výslechu, ve kterém jim mizerný zlodějíček postupně odhaluje příběh pětice, která se vydala na stranu zla. Postupem času se ukazuje, že je vše mnohem složitější, než by se mohlo na první pohled zdát, a že v celém příběhu hraje důležitou roli ještě šestá postava – Keyser Soze, jedna z největších legend co se podsvětí a pašování drog týče. Sozeho nikdo nikdy neviděl, nikdo neví, jak vypadá, nikdo vlastně ani neví, jestli je jen pohádkou pro děti nebo skutečným žijícím člověkem. Sám Verbal Sozeho policii přibližuje následujícími slovy: „Keaton říkal, že nevěří v Boha, ale bojí se ho. Já v Boha věřím, ale jediná věc, které se děsím, je Keyser Soze.“

Jenže vyšetřování policie ukazuje, že možná žádná šestá postava neexistuje a že sám elegán Keaton, pomyslný šéf celé pětice, byl oním Keyserem Sozem. Verbal ho nikdy neviděl zemřít, není tedy možné, že výbuch nějak přežil? A nenafingoval na své parťáky i celý případ s drogami, aby zemřeli a nestáli mu v cestě? Pokud ano, tak proč nechal Verbala přežít? Je to prostě proto, že byl Verbal jenom mizernej a blbej mrzák, kterej stejně neměl šanci vzdorovat mu a dlouho přežít, nebo má Verbal pravdu v tom, když policii tvrdí, že byl Keatonův přítel? A neměl by si raději Verbal dobrovolně vybrat život za mřížemi, než na svobodě pokoušet svůj osud jako jeden z posledních žijících svědků Keysera Sozeho?

Závěrečná scéna je dnes už celkem hodně profláknutá, nebudu ji sem ale psát, protože tenhle film třeba někdo nezná. Můžu ale bez obav tvrdit, že ten, kdo z jakýchkoliv důvodů odešel pět minut před koncem s tím, že už stejně všechno ví, viděl úplně jiný film než ten, který počkal do závěrečných titulků.

Žádné komentáře:

Okomentovat