Al Pacino si odnesl AFI


Ano, je to stará informace, protože Al tuto cenu získal už v červnu, ale teprve dnes jsem na internetu (konkrétně na YouTube) objevila dobře nahraný záznam (tedy žádná kamera držená před televizí, podobně jako když se někdo v kině snaží nahrát nejnovější snímek a hodit ho na net) z celého ceremoniálu.

Nutno poznamenat, že narozdíl od řady dalších předávání cen, bylo AFI Life Achievement Award celkem slušně vtipné a pokud má někdo rád Ala, asi si v záplavě všemožných historek vyjde na své.

Jako první se na podiu ukázal Robin Williams, který se v úvodu zmínil o čtyřech filmech, za které byl během pěti let Al Pacino nominovaný na Oscara (Kmotr (1972), Serpico (1973), Kmotr II (1974), Psí odpoledne (1976)) – „Víš, Ale, mohli jsme ti dát AFI už v roce 1975, ale to by bylo přece jen trochu brzo!“ – a pokračoval vyjmenováváním dalších Pacinových klasik jako ...A spravedlnost pro všechny (1979), Zjizvená tvář (1983) – „Hodně lidí si myslí, že je Zjizvená tvář přeceněnej film, ale každej, kdo sakra někdy někoho odstřelil, ví, že je to dokument!“ – Vůně ženy (1992) nebo Donnie Brasco (1997).

Zjizvená tvářJamie Foxx na pódiu naopak vytáhl historku o tom, jak mu při natáčení filmu Vítězové a poražení (1999) Al poplival obličej – „Ochutnal jsem sliny Ala, vzal jsem si to DNA do pusy a další věc, co si pamatuju: vyhrál jsem Oscara.“ - Chris O’Donnell vzpomínal, jak šťastný byl, když mohl pracoval s Alem na filmu Vůně ženy, protože si myslel, že by mohl od Ala dostat nějakou radu ohledně herectví – „Chtěl jsem s ním mluvit, ale nějak jsme se k tomu nedostali. A nakonec jsem od Ala dostal dopis, což bylo úžasný, prostě jsem dostal dopis od Al Pacina. Napsal mi: „Nemůžu vám říct, co jste dělal, protože jsem vás vlastně vůbec neviděl, ale z toho, co jsem slyšel, jste to zahrál skvěle.““

Gabrielle Anwar vzpomínala na tango ve Vůni ženy – „Tango s Al Pacinem... ah... je něco z čeho se moje srdce dodnes musí vzpamatovávat – Kevin Spacey zase na natáčení Alova dokumentu o Shakespearově hře Richard III. – „Dostal jsem naprosto šílenýho neovladatelnýho koně. Dal se do tak zběsilýho běhu, že mi klobouk odlítnul kamsi pryč. A já věděl, že zemřu. Věděl jsem, že zemřu v tomhle zasraným Pacinově dokumentu.“ – George Lopez na pódiu parodoval scény ze Zjizvené tváře – „Ten film vám ukazuje, jak nespravedlivej je život. Al Pacino dostal cenu AFI za to, za co Paris Hilton sedí ve vězení.“

Ještě z natáčení Dannyho parťáků se ozval jak George Clooney – „Když jsem měl pracoval s Alem, byl jsem nervózní. Ale myslím, že Al byl nervózní taky. Přece jenom jsem George Clooney. A jsem nejlépe oblékaným mužem tohoto roku podle časopisu People.“ – tak i celý štáb, který nechal herce Shaobo Qina pronést nějakou (jistě skvělou) řeč v japonštině.

Mezi dalšími se na podiu ukázal například Oliver Stone, Kirk Douglas, Sean Connery, Samuel L Jackson, Sean Penn, Andy Garcia, Francis Ford Coppola, Sidney Lumet, Meryl Streep...

Ale proč o tom tady kecat. Prostě se na to podívejte sami. Je to na YouTube, má to deset částí, každej koho to zajímá, si to určitě dokáže najít.

Žádné komentáře:

Okomentovat