Al Pacino

Co začalo léto, nemůžu si pomoct, ale sleduju jeden jeho film za druhým. Když přemýšlím nad tím „proč“, nenapadá mě nic jinýho, než že jeho filmy jsou prostě jistou zárukou kvality. Ještě žádnýmu jsem na ČSFD nemohla hodit míň než tři hvězdičky a že jsem jich neviděla málo... schválně se pokusím o úplně kompletní seznam:

Kmotr (1972), Serpico (1973), Psí odpoledne (1975), ...A spravedlnost pro všechny (1979), Zjizvená tvář (1983), Revoluce (1985), Konkurenti (1992), Carlitova cesta (1993), Krycí jméno Donnie Brasco (1997), Ďáblův advokát (1997), Vítězové a poražení (1999), Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999), Simone (2002), Test (2003), Andělé v Americe (2003), Kupec benátský (2004), Maximální limit (2005), 88 minut (2007).

Možná je to daný i tím, že jsem ještě neviděla tu blbost s Benem Affleckem a Jenifer Lopez, kde Al řekne jednu větu a která měla dlouho status nejhoršího filmu všech dob podle IMDb, ale jeho filmy mě baví. Nezáleží na tom, jestli jsou z dneška nebo ze sedmdesátých let, dívám se na ně ráda. A ještě je jich spousta, co chci vidět, počínaje druhým a třetím dílem Kmotra, přes Dannyho parťáky 3, až k Moři lásky nebo Vůni ženy.

Nehledě na to, kolik jeho filmů vidím, si totiž z každýho něco pamatuju... Většina herců má jednu roli, která ho proslavila, ale kdybych měla vyjmenovat nejlepší postavu, kterou hrál Pacino, měla bych asi celkem problém.

Jasně, pro mě by to byl asi Tony Montana ze Zjizvené tváře (Scarface), mnohými volené za šíleně přeceněný film, z mého pohledu ale prostě jen tak krásně krutě mafiánský :-)

Jenže pak tu máte taky Sonnyho ve Psím odpoledni s jeho geniálním pokřikováním: "Attica! Attica!" (Poznámka: Pokud byste (stejně jako donedávna já) nevěděli moc dobře, co to ta Attica je – někdy v roce 1971 se ve vězení (v Attice, ve státe New York) vzbouřili vězni bojující za lepší podmínky – policie tenkrát zastřelila 43 lidí včetně 10 rukojmí, které vězni drželi).

Taky nesmím zapomenout na Michaela ze (všemi obdivované) trilogie Kmotr nebo mladého právníka Arthura, který ve filmu ...A spravedlnost pro všechny, na soudce začne řvát: "Já nejsem mimo! To vy jste mimo! Celej tenhle soud je mimo!" (viz čas 6:20 na videu).



A co třeba Pacinova známá věta: "Forget about it!" z Donnieho Brasca? Nebo jeho oceňovaná role slepce ve Vůni ženy (kterou jsem bohužel dodnes neviděla) a jeho skvělé tango (které jsem si našla na YouTube)? A co Roy v Andělech v Americe, jednom z nejsilnějších seriálů, co jsem kdy viděla?

Navíc Al působí příjemně, i když zrovna netočí. Na Slovensku jsem jednoho večera, když nic normálního nešlo v televizi, procházela YouTube a narazila jsem na Inside Actor’s Studio, kde Pacino vyprávěl jednu svou příhodu s Oscarem. A ta rozhodně stojí za shlédnutí:


Žádné komentáře:

Okomentovat