Muži z plakátů

Aneb Hollywood kouří Chesterfield.

V poslední době se mi pořád víc líbí styl starých reklam a ty na tabákové výrobky patří mezi nejlepší. Hledala jsem včera na internetu nějaké s mými oblíbenci a kupodivu jsem zjistila, že všichni pózovali na plakátech s cigaretami značky Chesterfield (včetně Sinatry, který měl v oblibě výhradně Lucky Strike a Camel). Takže tady je několik mých oblíbenců, kteří svou tvář této značce propůjčili.

Bing Crosby (1903 - 1977)
Jeden z nejúspěšnějších zpěváků všech dob, stal se prvním držitelem Grammy za celoživotní dílo. Čtyři jím nazpívané písně vyhrály Oscara, z toho White Christmas byla do roku 1997 nejprodávanější nahrávkou všech dob (dnes je na druhém místě). Sám Crosby si Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli odnesl za postavu faráře v Going My Way a ještě dvakrát později byl na Cenu Akademie nominován. Má tři hvězdy na Chodníku slávy v LA. Byl příznivcem marihuany, v mládí měl problémy s alkoholem, kouřil dvě krabičky cigaret denně, dokud ho jako padesátníka manželka nepřemluvila, aby přestal. Zemřel v 74 letech na infarkt.


Bob Hope (1903 - 2003)
V Británii narozený komik, který ale od dětství žil v USA. Často vystupoval na podiu s Bingem Crosbym, dvojice spolu natočila sedm vysoce úspěšných filmů (název všech začíná "Road to"). Byl držitelem Řádu britského impéria, má čtyři hvězdy na Chodníku slávy. Dožil se rovných sta let.


Frank Sinatra (1915 - 1998)
Často bývá nazýván nejlepším hudebním interpretem v historii USA, získal 10 cen Grammy (se slovy, že se toto ocenění začalo rozdávat v době, kdy on už měl dva vrcholy své kariéry za sebou), v podstatě vynalezl frázování moderních písní. Za svou roli ve filmu Odtud až na věčnost získal Oscara, má hvězdu na Chodníku slávy. V roce 2008 byl v americkém Kongressu projednáván návrh, že den jeho narození by měl být vyhlášen "Dnem Franka Sinatry" a národním svátkem. (samozřejmě neprošel). Více než padesát let byl milovníkem cigaret a tvrdého alkoholu (prý vypil 2 a více litrů Jacka Danielse za den) , kombinace obojího mu před dovršením padesátky naprosto změnila hlas. S cigaretami, flaškou Jacka Danielse a zapalovačem byl i pohřben. Zemřel v 82 letech na infarkt.


Ronald Reagan (1911 - 2004)
Původním povoláním herec, dnes je ale známý hlavně jako čtyřicátý prezident Spojených států. Margaret Thatcherová o něm prohlásila, že je to muž, který "vyhrál studenou válku, aniž by vypálil jediný výstřel." Často o politice vtipkoval ("Jak poznáte komunistu? Je to někdo, kdo čte Marxe a Lenina. A jak poznáte antikomunistu? To je ten, kdo Marxe a Lenina chápe."), legendární je jeho výrok v rozhovoru přenášeném i do Sovětského svazu, kde při zkoušení funkčnosti mikrofonu prohlásil, že se nedohodl s Gorbačovem a bombardování SSSR tedy začíná za pět minut. Zemřel v 93 letech na Alzheimerovu chorobu, dnes je lidmi v průzkumech často vnímán jako jeden z pěti nejlepších prezidentů v historii USA.

2 komentáře:

  1. Wow! Those are incredible. I loved them all. I've actually only seen the first Reagan one. The others were new to me.

    OdpovědětVymazat
  2. Thanks for the comment, Keith. I really like the style of all these cigarette ads, so I thought, it would be nice to post some of them.

    OdpovědětVymazat