Zippo

Hrál ve stovkách filmů. Indiana Jones kvůli němu málem přišel o život a jinou ikonu Hollywoodu v jistém kultovním filmu skutečně zabil. Na světě má miliony fanoušků, ale naprostá většina lidí o něm v životě neslyšela. Kdo je to?

Nebo spíš co. Zapalovač Zippo.

Na první pohled přehlédnutelná krabička měří přibližně 5,5 x 3,5 x 1 cm, její cena se ale pohybuje od 300 do 250 000 Kč v závislosti na použitém materiálu a raritě modelu. Nejběžněji v prodejnách narazíte na cenu mezi 700 a 1500 Kč. Většina lidí by podobnou sumu za zapalovač nikdy neutratila, přesto Zippáků na světě existuje asi 400 000 000 a řady jeho uživatelů každý rok o narostou.

Clint Eastwood si zapaluje cigaretu v Gran Torinu

Když George Blaisdell firmu Zippo v roce 1932 zakládal, podobně masivní úspěch asi neočekával. Jeho zapalovače se ale proslavily už během druhé světové, ostatně v letech 1943 až 1945 vykoupila americká vláda celou produkci firmy a Zippák se stal vybavením každého amerického vojáka.

Zippo si od té doby prošlo snad všemi americkými válkami. Bylo v Koreji, na Středních východě, ve Vietnamu dokonce sloužilo jako zbraň. Jedna z charakteristických vlastností Zippa je, že dokáže odolat silnějšímu větru než většina zapalovačů a že ani po zahození nepřestane hořet. Chytří američtí vojáci právě této vlastnosti využívali, kdykoliv chtěli vypálit nějakou vietnamskou vesnici.

A pak je tu samozřejmě záruka. Pokud si Zippo pořídíte, dostanete k němu nejen úhlednou krabičku, ale i papír, na jehož první straně stojí: "Tento produkt nebo kterýkoliv jiný zapalovač Zippo bude při návratu do naší továrny opraven prvotřídními mechaniky zdarma... nezávisle na svém věku či stavu."

Ano, na Zippáčky se vztahuje celoživotní záruka. Je jedno, jestli se vám rozbije ten, který jste si přinesli před týdnem z obchodu, nebo ten, který jste vyhrabali na půdě po dědečkovi. Firma Zippo funguje zatím 77 let, takže s opravou asi takové problémy nemá, ale jestli ještě pár stovek let vydrží, celkem by mě zajímalo, jak bude opravovat třeba 500 let staré zapalovače :-)

Zatím ale kult Zippa pokračuje. Schválně se zkuste podívat na nějaký slavný americký film a pokud si v něm hlavní postava zapálí cigaretu, s největší pravděpodobností bude držet v ruce právě zapalovač této značky. A pokud by vás čistě náhodou zajímal přehled Hollywoodských trháků, ve kterých měl Zippák svou roli, podívejte se sem.

A nezapomeňte, že je to i hračka, se kterou se nechal pohřbít samotný Frank Sinatra.

8 komentářů:

  1. za to se v barbarských státech kamenuje

    OdpovědětVymazat
  2. Asi jsem trochu mimo... Za co přesně?

    OdpovědětVymazat
  3. Myslela jsem si to. Ale z toho obrázku stejně nepoznáš herce, natožpak o jaký film se jedná. Pokud se na něj nepodíváš. A pak to to může bejt upřímně jedno.

    OdpovědětVymazat
  4. já bych to poznal v sekundě díky popisu a minulému článku o tom filmu. a na fotce je ten zapalovač, takže i během filmu to lehce docvakne

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ty seš ty. Podle popisu se dá poznat snad skutečně jen to, že je to jeden z top 20 na CSFD, což zas tolik není, samozřejměm pokud si člověk v danou chvíli neotevře jejich stránky a nezačne projíždět seznam, aby zjistil, na co ta fotka sedí.

    Taky nepředpokládám, že by si člověk pamatoval motiv zapalovače než ten film uvidí, což s největší pravděpodobností může být i za několik týdnů, měsíců, let.

    Od článku už taky uběhlo pár měsíců a další filmové se objevily, ale uznávám, že jsem se na něj znovu podívala a zmiňuju v něm cosi o Zippu, což jsem předtím netušila... Tak snad kvůli tobě ten popisek změním.

    OdpovědětVymazat
  6. ada - každý člověk je individuální a někoho to netrkne. existují ale lidé, kterým stačí náznak rok předtím a celý film mají zničený. proto si nikdy nečtu o filmech, které jsem neviěl, stejně tak nečtu diskuze o čemkoliv. klidně to můžu zapomenout, ale okamžitě se mi to vybaví. to je zaručený. a taky není důvod z tisíce filmů vybrat ten nejaktuálnější a nejlepší a dát tam takovou scénu ještě s popisem, o co se jedná. na to bych koule neměl

    OdpovědětVymazat
  7. Snažila jsem se, aby obrázkem ani komentářem nebylo poznat, o jaký film se jedná, ale možná máš pravdu. Sledovala jsem teď zkráceně všechny gansgerky, abych našla nějakou Zippo scénu, kterou bych mohla ten obrázek nahradit, ale buď se blbě dívám nebo jsem ji přeskočila, tak jsem se nakonec uchýlila k rozmazaný fotce Clinta Eastwooda z Gran Torina. Snad už v tom článku nic jinýho spoileroidního není.

    OdpovědětVymazat