Vote for Kennedy!

Aneb vývoj vztahu Franka Sinatry a John F. Kennedyho v průběhu 60. let.

Český internet toho o vztahu těchto dvou postav, které se ovlivňovaly více než by se na první pohled mohlo zdát, moc nenabízí, tak jsem se rozhodla hodit sem takový krátký historický náhled.


Jack Kennedy a Frank Sinatra

Někdy na konci 50. let za Frankem Sinatrou přišel Joe Kennedy. Oba se znali, Frank byl slavný umělec podezřelý ze styku s mafií, Joe úspěšný obchodník a pravděpodobně nejbohatší katolík v USA. Joe toho večera Franka požádal, aby z jeho syna Johna udělal prezidenta USA, a Frank mu pomoc slíbil.

Mohlo by se zdát, že je toto setkání jen jedním z mýtů o mafií podporovaném vzestupu Kennedyových, nicméně je pravdivé. Že k němu skutečně došlo, potvrdila řada lidí včetně zpěvákovy dcery Nancy Sinatra.

Co měla Frankova "pomoc" zahrnovat? Nikdo neví. Možná se měl přimluvit u správných lidí, možná měl skutečně jen nahrát několik písní. Byla to doba, kdy byl Sinatra zase na vrcholu kariéry, krom Elvise se mu v popularitě nemohl nikdo rovnat. Frank tehdy přezpíval píseň High Hopes, která dostala lehce političtější podtext.



Všichni volí Jacka
Protože má to, co ostatním chybí
Všichni chtějí podporovat Jacka
Jack je na správné cestě
...
Rok 1960 je rokem jeho vysokých nadějí
Tak pojďte a volte Kennedyho!
Volte Kennedyho!
A budeme zas na vrcholu

Kennedy je zvolen.

Sinatra se ale už brzy bude cítit podveden.

Na inauguračním plese má zakázáno vystupovat Sammy Davis Jr, možná nejlepší Sinatrův přítel. Důvod? Je černoch a žení se s běloškou. Na to ani Johnovy demokratické postoje nejsou - nejspíše kvůli strachu z reakce občanů - dost liberální.

Nedlouho na to přichází další rána. John před volbami Frankovi slíbil, že během své cesty po USA u Sinatry přespí. Nedlouho před cestou ale mění plány a místo u Sinatry zůstává v domě Binga Crosbyho, který je vzdálen asi pět minut autem od Sinatrova.

Johnem předkládaný důvod? Frankův dům nesplňuje všechny bezpečnostní předpisy. Skutečný důvod? Robert Kennedy, prezidentův bratra a ministr spravedlnosti, svého bratra přemluví, aby se nestýkal s někým, kdo by mohl být namočený v organizovaném zločinu.

Frank Kennedyovi zavrhne a přestupuje k Republikánské straně. Blízkého přítele a jednoho z pěti členů legendárního Rat Packu Petera Lawforda, který se postaví na stranu Kennedyových, ze skupiny vyhazuje. Už nikdy s ním nepromluví a slavná pětice následně vystupuje už jen ve čtyřech.



Frank a John

A pak přichází další zvrat. V bodě, kdy by se zdálo, že Sinatra Kennedyho bytostně nenávidí, přijde moment, kdy si začne vyčítat jeho smrt. Po atentátu v Dallasu totiž zjistí, že údajný vrah Lee Harvey Oswald zbožňoval film Suddenly. A zdá se být poměrně zvláštní náhodou, že právě v Suddenly Sinatrova postava připravuje atentát na prezidenta Spojených států, navíc silně podobný tomu, který byl na Jacka skutečně spáchán.

Frank zahajuje boj proti promítání filmu a přeje si jeho stažení z obchodů, aby už nikdy nemohl být pro nikoho inspirací k podobnému činu. Suddenly nedlouho na to skutečně mizí a dvacet let je film nesehnatelný.

Sinatra nicméně nadále zůstává u Republikánské strany. Už nikdy v budoucnu žádného Demokratického kandidáta nepodpoří. Když je v roce 1973 viceprezident Spiro Agnew donucen rezignovat kvůli aféře Watergate, asi největšímu politickému skandálu v amerických moderních dějinách Spojených států, Sinatra platí ty Agnewovy účty, na které už bývalému viceprezidentovi nezbývají peníze.

Sinatra měl vždy pověst člověka ochotného pomoci komukoliv, kdo ho o něco požádal. Existují stovky případů toho, jak svým zchudlým známým kupoval nové domy, jak protestně opouštěl hotely, jejichž personál odmítl ubytovat jeho černošské přátele, a nakonec i toho, jak věrně stál po boku těch, kteří z nějakého důvodu provinili proti americkým zákonům. Tisíce lidí ho ostatně kvůli této jeho vlastnosti dodnes milují.

Bohužel Jack Kennedy se k Sinatrovi otočil zády v momentě, kdy Frankova logika velela "nebrat ohled na to, co si myslí ostatní, a podpořit přítele." I taková je ale politika.

1 komentář:

  1. Those are some great photos of Sinatra and JFK. I hope your week has started off well. Cheers!

    OdpovědětVymazat