Doporučení jednoho článku o studiu na Oxfordu

Aneb jaké je to studovat na jedné z nejuznávanějších univerzit z pohledu jednoho Čecha.

Pokud byste někdo měl zájem přečíst si o studiu v Británii i z jiné perspektivy než té mojí, zkuste se podívat na tento článek (strana 28-29 z celkových 32) napsaný jedním členem Mensy ČR, který studuje druhým rokem na Oxfordu. Ve všeobecnosti je vše, co tam píše, pravdivé i v porovnání s mým studiem v Glasgow. Hlavně ta část, kde zmiňuje, že je jedno, co se ke zkouškám naučí, je mi narozdíl od českého systému skript poměrně hodně známá.

Ano, jsou tu jisté rozdíly (nemáme trimestry, na tutoriálech je nás víc, esej na 3000 slov každý týden napsat nemusíme, zkoušky z předmětů máme jednou až dvakrát do roka), ale jinak to dle mého názoru celkem sedí. A hlavně to ilustruje studium v Británii zas z jiné perspektivy než té mojí (ta jednostrannost byla na tomhle blogu už nudná).

10 komentářů:

  1. Zajímavé. Nevzdávej se svojí jednostrannosti, protože minimálně já si tady tvořím obrázek studia ve Skotsku:)
    Mám ty IELTSY, zaregistrovala jsem se na UCASU, takže na tom pomaloučku po lehounku začínám pracovat:)

    Měj se

    OdpovědětVymazat
  2. jo, super, co píšeš... :) jenom by mě zajímalo, jak to zvládá někdo, kdo není člen mensy... ne, že bych měla něco proti, jenom si prostě řikám, jestli bych zvládla to, co ty... z toho, co píšeš, tak to zní skvěle, ale vim, že některý věci by mi asi daly víc práce... ale zatim to vypadá, že pokud to pujde, tak dostuduju aspoň bakaláře v čr... takže mam ještě čas na získávání informaci... ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Haroldand: Dik za komentar a hodne stesti s prihlaskou :-)

    Georgie: Urcite, vsichni tu cleny Mensy rozhodne nejsou. A uprimne neni to ani tak tezky, jak se mozna zda, jen je to proste jiny system.

    OdpovědětVymazat
  4. jsi členem nějakýho spolku?:) Jinak ten systém, že něco zpracováváte, a nejste omezeni parametry se mi hrozně líbí. My píšeme práce, kde máme předem přesně daný bodové hodnocení, za co kolik bodů, a hrozně to omezuje celou práci, myšlneky.. a hlavně u nás je oproti vám hodně neosobní přístup - VŠE, na Karlovce to možná tak není

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem clenem snad milionu spolku... Z tech aktivnejsich treba 'Cut! Filmmaking' (spolecnost sdruzujici studenty, kteri chteji natacet filmy), kde zrovna s jednim Rekem pracuju na scenari k noirovymu, kratkometraznimu dramatu, jehoz nataceni snad zacne v unoru. V 'Slovak & Czech Society' jsem s dalsimi 4 Slovaky ve vedeni (dala jsem si krasny titul High Representative of the Society for Foreign Affairs and Security Policy; takovy maly politicky vtipek nazev ministra zahranici EU) a krom uz zabehnuteho patecniho setkani planujeme language cafe (pro cizince, kteri chteji vyzkouset cestinu v praxi), vylety po Skotsku (uni by nam mela zapujcit minibus), vanocni veceri (na pocatku prosince), promitani Pelisku a dalsich ceskoslovenskych filmu v univerzitnim kinosalu (pokud nas tam pusti) nebo treba vareni gulase v parku :-)

    Z tech dalsich se da jmenovat 'CEES Society' poradajici ruzne 'vodka night' a 'pub quiz' (v poslednim si hlavni cenu vecera (= nekolik flasek vodky) odnesl typ profesoru), 'Model OSN', 'Pint & Politics', 'Glasgow University Cinematographique' (spolecnost zabyvajici se promitanim umelectejsich evropskych filmu), 'Philosophy Society'... Taky jsem se stala clenem 'Glasgow University Union', ktera ma povest nejlepsiho debatniho klubu na svete, a uvazuju, ze se pridam do streleckeho a bowlingoveho klubu (kvuli tomu uz jsem se i pres sve nesportovni zalozeni stala clenem 'Glasgow University Sport Association').

    Jo, neni toho malo, zvlast kdyz clovek vezme v potaz, ze vetsina techto klubu se schazi kazdy tyden a nektere i casteji :-)

    Jinak co se hodnoceni tyka, my jako projekty zpracovavame jen eseje a tam je hodnoceni rozdeleno treba na 15 rozdilnych casti (dodrzeni tematu, sila argumentace, gramaticka stranka, pouziti relevatnich zdroju...) a ty nasledne daji prumerem dohromady celkovou znamku (mame celkem 22 stupnu hodnoceni).

    OdpovědětVymazat
  6. jé, to je pěkný... ty spolky... :) a to sem si řikala, že jich VŠE má hodně... :D jak to stíháš? ale je to fakt zajímavý... :) jo, mně se líbí ten přístup, jenom sem si řikala, jestli bych to zvládala, ale snad jo...

    ještě mě tak napadlo... nevíš, jak to je s navazujícím studiem? to se už platí? je hodně pak těžší?

    Mausis: jé, kolega z VŠE... naprosto souhlasim... :D teď se chystám psát esej MArktwirtschaft in unseren region a řikám si, že když tuhle esej zadávaj všichni němčináři každej rok, tak tam snad ani nemůžu vymyslet nic novýho...

    OdpovědětVymazat
  7. Tady jsou spolecnosti fakt mraky, na strankach uni je jich nekolik uvedeno, ale dle meho odhadu to nebude ani tretina toho, co je registrovano:
    http://www.gla.ac.uk/studentlife/clubs/

    Jinak stihat se to da asi tak, ze se treba v pet sejdu se svym scenaristickym kolegou, v sedm jdu na debatu a v devet do slovensko-ceske spolecnosti. (Takhle vypadal muj posledni patek.) Samozrejme nekdy clovek nema na nic naladu a tyden nejde nikam, ale jinak se da rict, ze je zivot studenta spjat s univerzitou o neco vic nez u nas, kde je skola jen mistem pro nekolik prednasek, po kterych se vsichni rozutecou domu.

    Postgradual se plati (proto uvazuju o presunu do Anglie), je to ale jenom jednolete studium. (Tedy jednolete pro ziskani magistra, trilete pro doktorat.) Obtiznost bohuzel nedokazu posoudit.

    OdpovědětVymazat
  8. aha... tak to je dobrý... :) tak leda, že bych si pak udělala ještě jednoho bakaláře - skotskýho... :D :D ;) znáš někoho, kdo při studiu pracuje? no, je pravda, že kdybych byla v Praze furt - i přes víkend, tak bych možná měla taky víc času na ty spolky... ale tim, že sem si školu narvala do tří dnů a domů jezdim pokaždý jinak, tak se to trochu komplikuje...

    a jak si myslíš, že lidi v UK řešej rozdíl mezi tim, jestli máš magista nebo bakaláře? já vlastně ani nevim, jak to je v čechách, ale jestli to tam třeba neberou už jako takovej rozdíl, když to je jenom na rok, nebo jestli ta úroveň je fakt těžší, že se to hrotí...? (jestli sem tu otázku položila správně - je taková kostrbatá :D )

    OdpovědětVymazat
  9. Znam lidi, co pracuji, a ne jednoho... Vetsinou jsou nicmene uz tak v druhym rocniku, protoze sehnat alespon trochu smysluplnou praci neni vzdy jednoduche.

    Tak rozdil mezi tim urcite je, oni tu na magistra kazdyho nepusti. Nektere univerzity treba chteji, aby byl clovek znamkove behem Honours v top 20% tridy. A do Honours se zas clovek nedostane, pokud behem prvnich dvou let nebude mit v kazdem semestru znamky, ktere se pro Honours pozaduji. Studentu, kteri se do Honours dostanou, je podle statistik moji uni v nekterych predmetech i mene nez petina. Tudiz pokud se hlasis na lepsi uni, muze se ti stat, ze musis byt v top 20% z top 20% (tedy v cca top 4%) na to, aby se univerzita vubec zabyvala tvym prijetim (coz jeste neznamena, ze te prijme). Vzdy to tak prisne neni, tohle by byl fakt extremni pripad, kdy by se clovek z tezkeho oboru chtel dostat treba na Oxford. I tak ale hrubym osobnim odhadem cca 80% lidi skonci u bakalare; ten je tu narozdil od CR povazovany za regulerni titul.

    OdpovědětVymazat
  10. jak ty spolky sakra můžeš se školou stíhat!:D já ještě nejsem členem ničeho, ale máme celkově docela malej výběr.. Jinak se mi tvoje škola zdá sympatičtější a sympatičtější:D Georgie: k tý eseji: všeborec.cz.. jestli už to bylo někdy zadáno, je šance, že by to tam mohlo být

    OdpovědětVymazat