Glasgow proti univerzitním škrtům

Aneb jak se blíže seznamuji s britskou politikou.
Otázka univerzitních škrtů a zvyšování školného na anglických univerzitách teď hýbe celou Británií. Není se moc čemu divit; školné na anglických univerzitách by se od roku 2012 mohlo ztrojnásobit (ze současných 3,000 liber za rok na 9,000) a navrhované škrty jsou nejradikálnější od roku 1919. Jen pro představu: tento rok dostaly skotské univerzity od vlády 209 milionů liber, v příštím roce už by to ale dle návrhů mělo být jen 91 milionů.

Celá Británie se tak pomalu začíná bouřit a Glasgow na tom není jinak. Navrhované zvyšování školného se sice mojí univerzity nijak nedotkne, tato otázka stále náleží skotskému parlamentu v Holyroodu a ne Westminsteru, nicméně panují jisté obavy, že pokud Westminster prosadí své radikální škrty (pro celou Británii), vlastně tím Holyrood k zvýšení školného dožene. A co by bylo ještě méně sympatické, může se stát, že SAAS nebude mít prostředky na to, aby nadále vesele rozdávala svá stipendia pro občany EU. To je tedy spíše mezní a nepravděpodobná situace, ale ani tak tento vývoj nevypadá extra příznivě.

I proto se na univerzitě včera konala demonstrace, o které informovaly všechny státní televize a ze které si můžete pustit třeba tento čtyřminutový záznam na stránkách STV. Co mi bylo velmi sympatické, svůj souhlas s demonstrací nám (jakožto všem studentům) vyjádřil i rektor Kennedy, který se ve svém e-mailu omlouval, že se celé akce kvůli zasedání ve Westminsteru (kde je stále poslancem) nemůže účastnit osobně, ale zároveň dodával, že bude ve Westminsteru hlasovat proti a přeje nám při demonstraci hodně štěstí.
Nemůžu si pomoct, ale ten pán je mi jako rektor velmi sympatický. (Možná na tom má podíl i to, že jsem s ním ve skupině dalších patnácti lidí strávila dvě hodiny a rozebírala britskou politiku, viz dřívější článek.) Nevím, jestli je tomu tak běžně a jak se chovají rektoři na jiných vysokých školách, ale líbí se mi jeho přístup. Když se například ve Westminsteru probírá nějaká otázka týkající se univerzit a tedy i nás, vždy nám pošle e-mail s tím, že cítí povinnost vysvětlit nám, jaký názor k dané problematice zaujímá a jak bude hlasovat. Přibližně jednou za měsíc také na univerzitě provádí menší výzkum, kdy má 2 - 3 hodiny vyhrazené jen pro připomínky studentů a kdokoliv za ním může přijít, aby s ním osobně vyřešil jakýkoliv problém nebo se ho na něco zeptal. Tato diskuze má zase sloužit především k tomu, aby Kennedy jakožto politik zjistil, co studentům vadí na britském školství, a mohl se s tím ve Westminsteru pokusit něco udělat. Zkrátka a dobře, až budou na jaře 2012 další rektorské volby, panu Kennedymu dám s velkou pravděpodobností svůj hlas.

Nicméně nutno říct, že nevím, jestli by Kennedy onu demonstraci podporoval i v případě, že by na ní skutečně byl. Hlavního slova se totiž tentokrát chopili socialisté s hesly jako "Zdaňte nejbohatší!" nebo "Nicku Cleggu, prokoukli jsme tě, jsi taky zas*anej konzervativec." Právě Liberální demokrati v čele s Nickem Cleggem totiž před volbami slibovali, že budou proti škrtům a zvyšování školného. Koalice s Konzervativci je nicméně donutila změnit názor a nyní už pravicí navržené reformy povětšinou podporují. Jedním z té menší poloviny Liberálních demokratů, který zůstává věrný svým původním názorům, je právě třeba Charles Kennedy. Musím říct, že jeho plán na placení školného až po vystudování univerzity jakožto jistého malého příspěvku vypočítaného na základě pobíraného platu a jdoucího přímo škole, kde člověk studoval, je mi sympatický. Rozhodně mnohem víc než navrhovaný postup konzervativců i socialistů.
Já tahle levicová hesla o zdaňování bohatých nemám nijak zvlášť v lásce. Především proto, že je považuji za populistická, jelikož takový přínos do státního rozpočtu je minimální a nikam nevede. Tudíž když jsme se Sophií, prezidentskou univerzitního klubu Liberálních demokratů, asi po deseti minutách pochodu uslyšeli: "Nick Clegg, we know you, you are fucking tory, too!", usoudili jsme, že nám to víceméně stačilo a že je demonstraci na čase opustit a věnovat se něčemu jinému.

Zajímalo by mě, jak dopadne hlasování ohledně škrtů. A jak dopadnou příští volby do Westminsteru (ano, ty ale budou až za pár let), protože dle Kennedyho Liberálům koalice s Konzervativci, do které vstoupili jen proto, aby odstavili od moci Labouristy, moc nevyhovuje a je možné, že v příštích volbách podpoří spíše sociálnější Labour Party. Uvidíme.

5 komentářů:

  1. Dobrej článek. Myslíš si, že by se to SAAS mohlo dotknout už pro školný na přiští rok?

    OdpovědětVymazat
  2. Pochybuji. Takhle... on ma Westminster o skrtech hlasovat jeste pred Vanoci, ale treba zvysovani skolneho se planuje az od roku 2012. Pochybuji, ze by Skoti byli tak aktivni a zvysovali uz v roce 2011. Navic skotska politika byla vzdy zamerena na to, aby skolne bylo zdarma. Takze i kdyby se Skotsko nechalo strhnout Westminsterem a planovalo zvysovani skolneho od roku 2012 (coz chtit nebudou, v parlamentu tu zasedaji hlavne socialne orientovani Labouristi a Skotska narodni strana), dotkne se to hlavne lidi ze statu mimo EU. Pro SNP je skolstvi zdarma hned po nezavislosti Skotska na Britanii nejvyssi prioritou, takze cekam, ze budou delat vse, jen aby k nicemu podobnemu dojit nemuselo. Nicmene pokud bude Westminster ve svych skrtech skutecne radikalni, jeden nikdy nevi.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji. Budu mít klidnější spánek:)
    A vůbec, zní to jak z jiný planety. Má vůbec česká politická tradice nějakou takovou zásadu? Moc se v tom nevyznám, ale řekla bych že spíš ne. Na druhou stranu, možná je to mladím naší země a taky dědictvím komunismu a jeho pohled na vzdělání jako "nadstavbu"...¨
    Prostě, ať žije Skotsko:)

    OdpovědětVymazat
  4. Studenty v Británii s demonstrováním člověk pochopí, když teď platí v přepočtu cca 90000 Kč ročně a chtějí jim to ztrojnásobit. V porovnání s tím jsou protesty v ČR kvůli pár tisícům za rok opravdu k smíchu...

    OdpovědětVymazat
  5. S timhle musim souhlasit. I kdyz si clovek vezme, ze Britanie je o neco bohatsi zeme, porad je to celkem hodne :-) Nasich maximalnich 10.000 Kc je polovina prumernyho mesicniho platu (neco malo pres 21.000 Kc), mistnich 9.000 liber polovina prumernyho rocniho prijmu (cca 22.000 liber vcetne dane) ;-)

    OdpovědětVymazat