Craig Ferguson

Aneb o další televizí talkshow, která se stala mou závislostí.

Nedávno jsem sem psala o Ellen DeGeneres a tentokrát si neodpustím zmínit ještě jednu postavu americké televizní zábavy. Ta postava je pro tentokrát muž, jmenuje se Craig Ferguson a pochází z Glasgow.

Craiga jsem měla ráda už dávno před tím, než jsem se vůbec do Glasgow hlásila na vysokou školu a než jsem mu v hlase začala registrovat stopy skotského přízvuku. Ten pán je vtipný, sympatický, charismatický a vynikající řečník, který mě zkrátka baví mnohem víc než Jay Leno a David Letterman (ten mimochodem Craigově Late Late Show dělá producenta) dohromady.

Craig většinu svých talkshow začíná prohlášením, že dnes je skvělý den pro Ameriku, a následně, jak dodává kritik Eric Deggans, nemůže nikdo přesně předpovědět, co Craig řekne nebo udělá, dokonce ani on samotný. Jeho úvodní desetiminutové proslovy jsou originální a neotřelé a ve srovnání s monology jiných amerických moderátorů působí vždy svěže. Zatímco na jiných bavičích je vidět, jak mají svou úvodní řeč dokonale připravenou a jak mají vždy pečlivě vypočítané pauzy, kde očekávají smích publika, Craig, který se řadu let živil pomocí stand-up comedy, při příchodu vypadá, jako by neměl ani ponětí, co v příští minutě pronese.

Momenty, kdy se nechá strhnout smíchem publika a rázem neví, co říct, tak nejsou v jeho talkshow o nic neobvyklejší než ty, kdy na nějaký výkřik diváka okamžitě sarkasticky reaguje. A aby to nebylo málo, vtip navíc v jeho případě občas pouze prokládá mnohem důležitější poselství; třeba když se snaží Američanům připomenout, že zajímat se o politiku a volit v prezidentských volbách má smysl nebo že alkoholismus není tak vtipný, jak ho prezentuje většina komiků strefujících se do Britney Spears. (Craig Ferguson je sám vyléčený alkoholik, a jak v roce 2008 ve své talkshow přiznal, byla to právě sklenička alkoholu, která ho zachránila, když se poprvé pokusil na vlastní pěst abstinovat; díky tomu, že mu nějaký muž nabídl, aby se s ním šel napít, totiž Craig zapomněl, že jeho kroky ve skutečnosti vedly na most, kde chtěl spáchat sebevraždu.) (viz video)

Craigova show je nízkorozpočtová; hlavní hrdina nemá svůj orchestr jako slavnější a před ním běžící David Letterman, do jeho studia čas od času (během období dešťů) zatéká a někdy vypadnou i světla. Fergusonovi fanoušci pak svého nočního komedianta sice milují, na veřejnosti jeho jméno zdaleka tak často nezmiňují, takže to mnohdy vypadá, jako by Craigy Ferg (jak zní jeho přezdívka na Twitteru) pouze přežíval ve stínu mnohem slavnějších amerických moderátorů. I proto mnohé před dvěma lety překvapilo, když statistiky prokázaly, že je Fergusonova show sledovanější než talkshow konkurečního, známějšího a bohatšího Conana O'Briena vystupujícího na NBC v úplně stejném čase. Překvapilo to mnohé, ne však ty dva miliony diváků, kteří Fergusonovu show od pondělí do pátku pravidelně po půlnoci na CBS sledují.

Přímé přenosy od půl jedné v noci dávají zkrátka prostor Craigovu dospělejšímu stylu pro humor ("I don't give a rat's ass."), který by mu v časnějších hodinách zjevně neprošel, a tím mu nabízejí i šanci pojmout celou show více netradičně. Zatímco většina moderátorů amerických talkshow místy jede přes kopírák a dělá z návštěvy slavného herce desetiminutovou propagandu aneb "tento film rozhodně musíte vidět", Craig se svým přátelským přístupem a žádnými zábranami spontánně přejde k tématům, která ho, zdá se, napadla ani ne o vteřinu dříve. Proč se bavit o tom, jak je film X úžasný, když si může s hercem Y probírat kontaktní čočky, tetování, spánek nebo posilování?

Jen Craiga vychvalovat by bylo zbytečné, takže tady máte první polovinu jeho rozhovoru s Colinem Firthem poté, co byl Firth nominovaný na Oscara za Single Mana. Zrovna tento díl sem nedávám jen proto, že mám oba pány ráda, ale i proto, že Colin letos natočil další film, který se dle mého významně zapíše ho jeho biografie. Ten film se jmenuje King's Speech (premiéra v ČR v březnu 2011), já ho před týdnem viděla v glasgowském kině a myslím, že si za něj tento Brit letos odnese Oscara (a již zítra možná Zlatý glóbus). A upřímně mu to přeju.

13 komentářů:

  1. ten je fakt dobrej, dík za doporučení, zařadim si ho do sledovaných show :)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) Ja ho mam rada, protoze mi skutecne z americkych moderatoru prijde nejprirozenejsi a nejlidstejsi. Nema takove ty tradicni teatralni vystupy a cela ta show je vysoce nizkorozpoctova (v tomhle klipu je treba videt, jak maji na zemi kybl na kapajici vodu: http://www.youtube.com/watch?v=Rc2BRlfHUpM) a asi prave tim vsim je mi nejsympatictejsi. Mozna na jeho, mne blizkemu, smyslu pro humor pa podil i fakt, ze je Skot :-)

    Jinak pro jeho vystupy doporucuju tenhle channel na YouTube: http://www.youtube.com/user/TVsCraigFerguson

    P.S. Dnes budu mit 'fingers crossed' za Colina Firtha, ale verim, ze ten Zlaty globus ziska. Videla jsem vetsinu nominovanych filmu a nema dle meho konkurenci :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, já sleduju The Daily Show with Jon Stewart, ale nestíhám to teda každej den a je pravda, že někdy to je vtipný a někdy už tolik ne...

    jo, Colinovi fandim... je fakt dobrej... to video, jak byl u Craiga na show je fakt dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  4. ... a je to teda sympaťák :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Na Jona Stewarda se podivam, Craig ho taky jednou behem show zminoval v pozitivnim svetle a myslim, ze jsem jeho The Daily Show jeste nevidela :-)

    Na Colinovi se mi (krom toho, ze jak profesora v Single Manovi, tak i krale Alberta v King's Speech zahral vyborne) libi, ze je na nem behem rozhovoru videt jisty stupen inteligence, kdyz dokaze pohotove a chytre reagovat na vsechny Craigovi otazky od neskodne: 'Hral jsi nekdy na dudy?' po horsi typu: 'Mas rad pornografii?'

    (Mimochodem tady je druhy dil toho rozhovoru, kdyby te to nahodou zajimalo, nevim, jestli's na nej narazila: http://www.youtube.com/watch?v=dQtZSDCcAdg)

    OdpovědětVymazat
  6. jé, dík za ten druhej díl... no, mně se u Jona líbí to, že on to má v podstatě jako zprávy, jenom si z toho dělá srandu... protože mě dění v USA docela zajímá, ale nesleduju zprávy, tak tadyto mě zas trochu uvede do obrazu... a je pravda, že sem se často fakt popadala za břicho, co tam vyváděli... :) ale z toho co si psala, tak je vidět, že to maj všechno předem dost připravený...

    OdpovědětVymazat
  7. Ona pripravenost nemusi byt na skodu, pokud to tedy nebije do oci. Coz je pro me treba pripad Davida Lettermana, ktereho mam na jednu stranu rada, na tu druhou mi ale jeho uvodni monology prijdou casto prehnane 'nasilne' (ve stylu: ted mate pauzu, abyste se zasmali, neb jsem rekl neco velmi vtipneho).

    Americkou politiku mam taky rada, ale v posledni dobe travim vic casu nad britskou, takze je mozna na case pomer trochu vyvazit. Diky za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem stravila noc u Zlatych globu a Colin si cenu za nejlepsiho herce odnesl. (Coz je dobra predpoved pro Oscary.) Jupi!

    OdpovědětVymazat
  9. jo, tak to je super, že to Colin má... já zas neznám Lettermana i když mam pocit, že možná jednou byl na show u Jona...

    OdpovědětVymazat
  10. Rekl bych, ze Craigovi strasne nahrava to, ze je Evropan. Neverim, ze (puvodem) americky komik by si mohl dovolit co to on. Je vulgarni, sexisticky, urazi mensiny atdatd, na coz je Amerika strasne citliva, ale on se porad stavi do role ufona, ktery pristal na americke hroude a to pinozeni pozoruje ze sveho kokpitu. I kdyz se mezitim stal Americanem a tedy strili do vlastnich rad.

    Mam jej strasne rad, je pro me naprosto dokonalym ztelesnenim vyrazu 'satira'.

    OdpovědětVymazat
  11. Takhle jsem o tom nikdy neuvazovala (reakce na prvni odstavec), ale mozna mas pravdu. Mozna mu skutecne prochazi vce hlavne proto, ze je Evropan.

    (Osobne se navic castecne dmu pychou, ze pochazi z mesta, kde ja ted ziju :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Mam v US kamaradku, celkem chytra holka, ale naprosto typicka Americanka, zpracovana konvencemi. Nekolikrat jsme se dostali do ostreho konfliktu kvuli mym 'ceskym vtipkum', jazykovym hrickam, anekdotam s rasovym podtextem atd. Hodnou chvili jsem ji pokladal za kravu neschopnou nadhledu, ale pak jsem si uvedomil, ze nemuze jednat jinak. A stejne ji trvalo nekolik let, nez me akceptovala a uvedomila si, ze to vychazi z meho 'evropanstvi'.

    Proc o tom mluvim. Ptal jsem se ji na jeji nazor na Craiga a ona jej taky zboznuje, coz me nejdrive prekvapilo, ale pozdeji jsme dosli k tomu, ze jeji vrstevnici jeji nazor nesdili. Vlastne je to tak, ze Craiga muze, protoze jeste predtim poznala 'muj humor' a tudiz chape, ze to na starem kontinentu mame hozeny trosku jinak.
    Dovedu si ale predstavit, ze pro vetsinu beznych Americanu kteri byli v zivote nejdal v Mexiku je Craig naprosto nepozivatelny.

    OdpovědětVymazat
  13. Ti Americani, ktere znam, maji Craiga radi. Ale mozna je to tim, ze jsou poevropsteni zivotem v Britanii, kdo vi :-)

    OdpovědětVymazat