Vychovává filosofie chytřejší jedince?

Aneb jeden průzkum společnosti pořádající americké srovnávácí testy GRE.

Pokud se ve Spojených státech chcete přihlásit na magisterské studium, s velkou pravděpodobností budete mít jako jednu z podmínek přijetí složení standardizovaných zkoušek GRE. Testy GRE jsou podobné našim SCIO testům; naleznete v nich sekci zaměřenou na verbální schopnosti, analytiku a matematiku.

Proč o nich tady ale píšu? Ona společnost, která testy GRE pořádá, udělala velmi zajímavý průzkum, když se pokusila určit, jakého průměrného skóre dosahují absolventi kterých bakalářských oborů.

"Filosofové" dopadli v matematice nejlépe ze všech "humanistů" a v analytické a verbální části zůstali neporaženi. Všeříkající je tato tabulka.

Pro zvětšení na obrázek klikněte

A pak že je filosofie naprosto k ničemu...

__________
Poznámka: Tento článek ukazuje výsledky absolventů (primárně) analytické filosofie. Kontinentální filosofie se totiž v anglicky mluvících zemích vyučuje jen výjimečně. O rozdílu mezi analytickou a kontinentální filosofií si můžete přečíst tady.

16 komentářů:

  1. a) nemusi to byt nutne prinos toho vzdelani, treba jen na filozofii chodi mladi krasni a neskonale inteligentni lide, nehlede na to, jakeho se jim dostava vzdelani :-)
    b) scio-matematika podle me se skutecnou matematikou nema nic moc spolecneho, jsou to pocty zhruba na urovni zakladni skoly... testuje se spise rychlost a schopnost zvladat stres nez matematicke znalosti. GRE samozrejme ja barbar neznam :-)

    mej se fajn, at se ti dari!

    volnicko

    OdpovědětVymazat
  2. a) Ano, i takova moznost me napadla :-)

    b) Co mam zkusenosti s matematikou v techto americkych standardizovanych testech (osobne pouze s SAT), skutecne tam nic mega tezkeho neni; je to spis o logice a schopnosti rychle resit priklady. Ale i tak v ni nejlepsich dovednosti dosahuji matematici, fyzici a inzenyri, takze predpokladam, ze nejake matematicke schopnosti vyzaduje ;-) Pokud by totiz byla skutecne lehka a vyzadovala jen umeni zvladnout stres, logicky by vysokych vysledku meli dosahovat treba i psychologove. Nicmene nedosahuji.

    Mej se!

    OdpovědětVymazat
  3. Pozoruhodné. Jenom by mě zajímalo, jak by dopadlo u nás v ČR. Nemůžu říct, že mě trochu netěší, že studenti humanitních věd zde přebíhají fyziky a matematiky. Takové malé zadostiučinění:) (Ha! Nejste tak chytří jak si myslíte!:D ) Možná je to proto, že filosofové potřebují analytiku, verbální i matematické myšlení. Zase bych ráda věděla, kdy se tam vzali kunst/historici...

    OdpovědětVymazat
  4. Taky by me zajimalo, jak by stejny pruzkum dopadl v CR. Britske a americke skoly jedou podle trochu jinych vyucovacich metod, tak by bylo zajimave videt, jestli by se to odrazilo ve vysledku.

    A ostatne, co se prave me filosofie tyka, take by me zajimal pruzkum srovnavaci kontinentalni a anglo-americky styl filosofie. (Teprve nedavno jsem se dozvedela, ze zatimco byvale britske kolonie ve filosofii davaji duraz na analytiku, presne definice a z nich vychazejici logicke postupy, kontinentalni filosofie od tohoto stylu vyucovani ve 20. letech ustoupila a na evropskem kontinentu se tak vyucuje spise neanalyticka odnoz filosofie vychazejici z nemeckeho idealismu, fenomenologie nebo treba existencionalismu.)

    Jinak predpokladam, ze historici maji v popisu prace hodne cteni a nasledne rozbory, takze odtud by ten vysoky vysledek mohl pochazet.

    OdpovědětVymazat
  5. Celkem prekvapujici je podle me i vysoka pozice 'Foreign language'.

    OdpovědětVymazat
  6. Ono to asi bude spíš opačně, o filisofii ze zajímají asi inteligentnější lidé než o účetnictví :).

    OdpovědětVymazat
  7. Dan: Osobne se te pozici nedivim. Co mam kamaradku z Finska, ktera na uni studuje cestinu, je takove studium velmi podobne analytice. V postate si kazde slovo rozebira na casti, aby poznala, jak se podle pravidel bude sklonovat, jake pismenko se v jakem pade zmeni na jake... Nikdy drive jsem si neuvedomila, jak je i takovy ctvrty pad slozity.

    Lukas: Prave z nizke pozice ucetnictvi a byznysu maji filosofove vetsinou nejvetsi radost :-) Viz treba citat z osobniho blogu filosofa Stephena Lawa: "This data suggests (but falls a long way short of establishing) that if we want to produce graduates with general, across-the-board smarts, physics and philosophy are disciplines to encourage [and possibly also that accountancy and business administration should be discouraged (this confirms all my prejudices, I am pleased to say!)]."

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Kristýno,
    věnuji se psaní více než čtvrt století. Posledních dvacet let jsem strávil v médiích všeho druhu od regionálního týdeníku, přes celostátní deníky i časopisy, až po rádia a televize a tiskové agentury. Z toho vyplývá, že jsem s větším či menším zalíbením musel sledovat dění v médiích i na internetu a velmi lituji, že jsem nenarazil na Tvůj blog daleko dřív. Nemluvě o lásce k nádhernému Skotsku, kde žijí mí dva synové se svými rodinami, a kam často a velice rád jezdím, mne doslova uchvátily Tvé svěže napsané vlastně všechny materiály, které na svých stránkách máš. Úžasné. Děkuji za sebe i všechny další nadšené čtenáře. Omlouvám se, že jsem se nezmínil o filosofii, snad příště... Držím palce. Jiří K. Růžička

    OdpovědětVymazat
  9. Wow, moc dekuju za vzkaz! (Kdo rika, ze se kazdy komentar musi nutne tykat clanku, pod kterym je vlozen?) Podobne reakce nechodi kazdy den, takze o to vic si jich cenim...

    Skotsko je velmi hezky kus zeme a po prvotnim zhrozeni, jakym prizvukem mistni mluvi, musim rict, ze se mi mistni skotska anglictina - beznymi nastevniky vetsinou nenavidena - velmi zacina libit.

    Jeste jednou diky za komentar a doufam, ze mi Vase prizen nejakou dobu vydrzi ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Urcite, urcite vydrzi... A dodatecne se omlouvam - zvykly uz vicemene z castych navstev kouzelneho Scotlandu - za tykani bez predchoziho varovani.. Tak jeste jednou moc a moc drzim palce. jkr (to neni snaha krast inicialy veleuspesne Skotky J.K Rowling, alebrz skutecnost, ze tyhle inicialy uzivam jiz od roku 1986)

    OdpovědětVymazat
  11. Tykani je v poradku, taky ho preferuju... Nicmene obcas pri setkani s nekym, kdo je starsi nez ja, automaticky skocim na vykani.

    (Temito slovy jsem chtela neobratne rict, ze bude jednodussi opustit formalni vody a drzet tenhle blog v pratelske atmosfere, kde si vsichni tykaji :-)

    OdpovědětVymazat
  12. souhlas, souhlas jkr

    OdpovědětVymazat
  13. No, nechci tady nikoho urazit, ale bohužel, článek je mimo.....
    část analytical na testu GRE znamená psaní eseje (argumentace, třídění myšlenek, jasnost projevu atd.) a nejedná se o kvantitativní část, tj. matematiku. Důkazem je už jen stupnice.....esej se hodnotí body 0 až 6, matematika, stejně jako verbal, na stupnici od 200 do 800. Takže to o matematických schopnostech filozofů vůbec nevypovídá....právě jen o jejich jazykových a vyjadřovacích schopnostech. Honza

    OdpovědětVymazat
  14. Existuje jeste stejna primka s matematickymi hodnotami, ale tu jsem sem nehazela. (Tedy, ano, jedna de i o matematiku, jen tu neni 'obrazek'.)

    OdpovědětVymazat
  15. Kvantitativní část GRE je zhruba na úrovni nějaké kvarty na gymnáziu, takže by s ní neměl mít problém absolutně nikdo, kdo prošel středoškolským vzděláním. Narozdíl od analytické části, kde je nutné mít velmi hlubokou slovní zásobu, kterou střední škola obvykle nevybuduje.

    OdpovědětVymazat
  16. Nehlede na uroven to ale nic nemeni na tom, ze nekteri si proste vedou lepe nez jini; a o tom byl tento clanek predevsim. :-)

    OdpovědětVymazat