Demonstrace pokračují

Aneb univerzitní škrty dostávají konkrétní podobu.

Glasgow University Union a Queen Margaret Union v ohrožení. Žádné kurzy češtiny, polštiny a ruštiny. Obory jako slovanská studia, sociální práce, antropologie či nursing (kurzy pro zdravotní sestry) ukončeny. Fakulta Celoživotního vzdělávání a s ní i všechny předměty, které na ní probíhají (včetně asi patnácti různých jazyků), zrušena. Předměty jako klasické civilizace, archeologie a všechny druhy historie (středověká historie, skotská historie a další) sloučeny v jeden. Řada profesorů a univerzitních zaměstnanců propuštěna. Zda studenti budou mít právo dokončit obor, který nyní studují, není známo.


Asi tak vypadá návrh, který dnes v rámci řešení krize vzniklé nedávnými škrty představil management univerzity a proti kterému se už studenti začali bouřit. Jen petice proti zrušení slovanských jazyků získala za nějaké čtyři hodiny více jak tisíc podpisů.

Poměrně jasným problémem je fakt, že vůči současným studentům je zrušení oboru, který si vybrali, poměrně nefér. Mám tu známou (kamarádku) z Finska, která na univerzitě studuje češtinu, polštinu a centrální & východoevropská studia a která právě z obou jazyků chtěla získat titul. Ani jeden z nich by se ale od příštího semestru neměl vyučovat a ona tak uvažuje o ukončení studia a podání si přihlášky na vysokou školu v Helsinkách.

Navíc, a teď nechci nijak potápět univerzitní ekonomy, věřím, že pouhým zrušením několika předmětů univerzita schodek způsobený ztrátou dvaceti milionů liber nevyrovná. Škrtat by se totiž dalo jinde a dle mého mnohem účelněji. Třeba plat prezidenta univerzity Muscatelliho činí dle univerzitních novin Guardian 280 tisíc liber ročně. Kdyby mu ho univerzitní management snížil na polovinu, dokázalo by to dle mých osobních odhadů pokrýt bez problémů celý jeden předmět, i kdyby na jeho výuku měl být zaplacen externí vyučující.

Zrušení několika předmětů zkrátka jen těžko pokryje díru v rozpočtu; navíc to bohužel vypadá, že o to univerzitnímu vedení tentokrát ani nejde. Peníze, které se vyhozením některých profesorů a předmětů vydělají, totiž půjdou do jiných, populárnějších a studenty více nabitých odvětví. Fakt, že zrovna department Central & East European Studies je považován za jeden z nejlepších v Británii a dostal od vlády grant za 'teaching excellence' na tom nic nemění; až peníze z tohoto grantu vyprší, nastoupí na cestu záhuby podle zákulisních informací i on.


Mám takový dojem, že Charlesi Kennedymu zítra během jeho obvyklého průzkumu spokojenosti přijde mnohem více lidí než obvykle a že většina z nich bude před nacházejícími volbami chtít otestovat jeho schopnosti hájit názor studentů před managementem univerzity. Velkou akci ostatně pořádá i Student Representative Council (Rada zástupců studentů), který na zítřek svolal krizový meeting, kde budou studenti vyzváni, aby předložili své návrhy řešení současné krize. A konečně na příští středu je naplánovaná další velká demonstrace, kterou ve svém vysílání jistě - podobně jako tu předchozí - neopomenou zmínit ani významná britská média.

Co se mě týká, minimálně zítřejší krizovou poradu si nenechám ujít.

Nikdy bych nevěřila, že ze mě Británie vytvoří politického aktivistu, ale za poslední půlrok jsem se zapojila do více politických eventů než v České republice za celý život.

5 komentářů:

  1. Prave se rozhoduji jestli jit do Aberdeenu nebo zda si vybrat Glasgow. Glasgow by me lakalo mnohem vice, hlavne kvuli jazykum a srovnavaci literature.
    Jak to chteji udelat se studenty ktery byli prijati tenhle rok na tyto obory je zahada.
    Zruseni modernich jazyku a kultur je hloupost. Pred nejakym casem jsem slysela porad v radiu jak si rodice deti stezuji kolik prace jejich potomci maji s A levels a jak kvuli tomu budou muset vynechat cizi jazyky protoze je to pretezuje ..a to maji jenom ctyri predmety.
    grrr to jsem se nejak dozohnila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    Ty uz v Britanii zijes? (Odhaduju podle toho radia a celkovych znalosti britskych realii.)

    Ono je cele to ruseni jazyku velmi paradoxni. Shodou okolnosti o nem totiz bylo managementem rozhodnuto ten samy den, kdy Westminster vydal prohlaseni, ze se moderni jazyky budou na univerzitach (i financne) podporovat. (Znalosti Britu jsou ve srovnani s 'kontinentalnimi Evropany' pomerne spatne.) Navic DACE (Department of Adult and Continuing Education), kde jich rada probiha, je i samovydelecny, jelikoz si tam studium jazyku mnozi plati mimo skolne. (Zdarma je ma jen ten, kdo si je jakozto student univerzity zakomponuje do rozvrhu. Jelikoz ale DACE pusobi tak trochu jako oddelena slozka univerzity a vetsina lidi se tam na jazyky prihlasi jako na jakysi zajmovy krouzek, musi za ne taky platit obdobne jako kdyby v CR chodili na jazykovku.)

    Jinak je sranda, ze tohle je jeden z mala pripadu britskych skrtu, ktery se donesl az do CR; sefredaktor Blistu tady na univerzite uci predmety venovane ceske historii, kulture a jazyku a pokud tedy v ramci zruseni vseho kolem Slavonic Studies prijde o misto, Blisty nebudou moci dale existovat. Viz odkaz na petici na hlavni strance http://www.blisty.cz/ nebo taky http://www.blisty.cz/art/57210.html

    (Je zajimave jednou videt fotky nekoho jineho v CR, jak publikuje clanek o necem, co se deje na univerzite v Glasgow.)

    Jinak jak tomu bude a ci se skutecne budou jazyky rusit, by se melo vedet tento ctvrtek, kdy zaseda 'university court'; ten ma totiz pravomoce o necem takovem rozhodnout, management mu muze jen predlozit navrh.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj:.)

    Jsem v Birminghamu uz kolem dvou let, chtela jsem jit na uni sem, kvuli kamaradum co tu mam, ale nakonec jsem rada ze jsem si jako ostatni moznosti vybrala skotske univerzity (pac koncit vyssi vzdelani s dluhem okolo 30 000liber neni dobry napad). Z Glasgow jsem byla uplne nadsena a tesila jsem se na pana Culika:. Taky uz jsem ze same nudy precetla vsechny knizky ze seznamu do prvniho rocniku:).
    Jinak mam jeste nabidku z Aberdeenu, na ostatni cekam, ale pochybuji ze me St Andrews nebo Edinburgh budou chtit:)
    Zda se mi ze tady je na studenty pohled takovy ze jsou to jeste deti ktere moc vecem nerozumi, pravo demonstrovat sice maji, ale je jim to k nicemu.
    Cetla jsem zajimavy clanek, nemuzu ho ted najit:.) ze aby se udrzela uroven univerzit tak se budou mnohem vice angazovat v politice a obchodu, coz ovlivni jejich nabidku predmetu nebo to je mozna tim ze o cizi jazyky a kultury neni takovy zajem:/nevim.
    Skoda Britskych listu, protoze si nedokazu predstavit jak by dosahli dostatecnou financni podporu jenom z cech.

    Jinak moc pekny blog

    OdpovědětVymazat
  4. Ja Blisty nikdy necetla a Jana Culika jsem vlastne osobne nikdy nepotkala; tedy podle tech fotek, co nafotil a ukazal na Blistech jsem pri one demonstraci stala od nej asi metr, ale nejspis bych ho ani v realu nepoznala.

    Osobne mam z britskych demonstraci zatim celkem dobry pocit; prece jen je to aspon nejaky znak, ze se lidi zapojuji a zajima je, co se na univerzite deje. V CR si zadne studentske demonstrace, snad krom tech proti statnim maturitam, nepamatuju. Tahle demonstrace na Glasgow Uni ma navic tu vyhodu, ze ji podporuji i akademici, nejen ti ze zrusenych oboru, ale i z tech, kterych se skrty nedotknou, pripadne profesori jinych univerzit.

    Co chces vlastne studovat, ze uz jsi precetla vsechny knihy? (Takovy willingness nemam ani ja a to uz tu studuju. Nektere clanky si odkladam az na jarni prazdniny...) A ty uz ses tady na uni byla podivat, ze jsi z ni byla nadsena? :-)

    Mej se a diky za navstevu, komentare i pochvalu blogu ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem prijata na Anglickou a Srovnavci literaturu.. Sla jsem podle seznamu na Comparative literature co byl pro rok 2010. Na pristi rok ho zmenili jenom trosku. Aspon jsem si konecne precetla Oidipa:.). Nemam po vecerech moc co delat a zadne ceske knizky tu nemam, tak se alespon bavim takhle.
    Byla jsem v Glasgow pred rokem, to me ani nenapadlo ze bych se tam mohla hlasit:). Ty to tam ale popisujes docela nadsene tak uvidim:.) mozna se potkame ;)

    OdpovědětVymazat