Shakespearův odkaz

Aneb o jednom z důvodů, proč dílo Williama Shakespeara neupadlo v zapomnění.

Nedávno jsem si koupila jeden plakát:


Tento text napsaný před několika desítkami let anglickým novinářem Bernardem Levinem bývá citován dodnes. Levin, který byl známý svým kladným vztahem k literatuře, jím reagoval na ty, kteří tvrdí, že je Shakespeare překonaný nebo že jeho jazyku nemůže člověk žijící v dnešní době rozumět. "Mýlíte se," jako by říkal, "protože ve skutečnosti citujete Shakespeara každý den."

Levin dal dohromady více než padesát slovních spojení, která před Shakespearem neexistovala a která z jeho her pronikla do běžného jazyka. Ne všechna se vyskytují i v češtině a ne u všech je překlad doslovný, tudíž se nedá zaručit, že se do českého jazyka dostala právě díky slavnému dramatikovi. Ale stejně.

Pokud jste někdy řekli, že přání je otcem myšlenky, pokud jste své příbuzné někdy označili za svou krev, pokud jste o někom prohlásili, že má srdce z kamene nebo že zezelenal závistí, pokud jste se kdy potrhali smíchy nebo jste trvali na fair play, pokud vás kdy napadlo, že je nejvyšší čas něco udělat nebo že pravda vyjde na povrch, pak jste pouze citovali Williama Shakespeara.

Žádné komentáře:

Okomentovat