Slovník skotských zeměpisných pojmů

Napadlo mě, že bych mohla napsat pár slov o tom, proč se jistá místa ve Skotsku jmenují tak, jak se jmenují. Většina geografických názvů totiž vychází z gaelštiny, přičemž při pochopení několika základních pojmů lze už z pouhého pojmenování lokace často poznat, zda se jedná o horu, město nebo třeba jezero.


Loch - Jezero
Jeden z pojmů, kteří znají většinou i ti, kteří Skotsko nikdy nenavštívili. Loch znamená v doslovném překladu "jezero" a označení snad každého skotského jezera tímto slovem začíná. Máte tu třeba Loch Lomond, Loch Lochy, Loch Awe, Loch Tay, Loch Ness. Dodávat tedy k názvu ještě, že se jedná o jezero ("jezero Loch Lomond" nebo "Loch Lomond lake"), je zbytečné, až vlastně nesmyslné.

Ben (v původní gaelštině Beinn) -  Vrcholek (Hora)
Nejznámějším příkladem je Ben Nevis, nejvyšší hora Spojeného království, nicméně i řada dalších vrcholků ve Skotsku nese název, který jasně signalizuje, že se jedná o nějaký kopec (Ben Lawers, Ben Macdui, Beinn Eighe, Beinn a'Ghlo). Skotové mají následně ve zvyku dělit hory podle nadmořské výšky na: 

Munro - Hora s výškou přes 3,000 stop
Tedy přibližně 915 m. Ve Skotsku najdete celkem 282 munros a zdolat je všechny je pro místní obyvatele asi podobnou výzvou jakou jsou pro někoho osmitisícovky v Himalájích. Nedejte se přitom zmást relativně nízkou nadmořskou výškou; munra mohou být nebezpečnější než české hory nebo Tatry. Výstup začínáte většinou v nadmořské výšce pod 50 m.n.m., hory nejsou tak spolehlivě značené jako ty české a počasí se může měnit doslova z hodiny na hodinu. 

Corbett - Hora s výškou mezi 2,500 a 3,000 stopami
Tedy přibližně mezi 762 a 915 m. Ve Skotsku se prý nachází 449 corbettů.

Donald - Hora s výškou mezi 2,000 a 2,500 stopami
Tedy od nějakých 610 do 762 m. Ve Skotku se nalézá 140 donaldů.

Pojmy jako munro, corbett a donald se v řeči Skotů objevují zcela běžně, přímo v názvu hory se s nimi ale nesetkáte. Jedná se totiž o historicky relativně nové dělení, které vzniklo až v době, kdy už byly jednotlivé vrcholky dávno pojmenovány. (Munra se například jmenují po Siru Hughu Munrovi, který na konci 19. století změřil nadmořskou výšku jednotlivých hor.)

Sgorr (nebo také Sgurr) - Skalnatý vrcholek
Po známějším "ben" se jedná o druhý rozšířený druh pojmenování skotských hor. Příkladem budiž Sgorr Dhearg, Sgorr Dhonuil, Sgorr Ruadh, Sgurr Alasdair nebo Sgurr Fhuaran.

Glen (v původní gaelštině Gleann) - Údolí
Nejznámějším případem je Glen Coe, na ostrově Skye pak naleznete třeba Fairy Glen. Znalcům whisky také asi neuniklo, že se po nejrůznějších údolích jmenují i některé skotské destilérky; zmínit lze třeba Glenfiddich (údolí jelenů), Glen Grant, Glen Farclas (údolí se zelenou trávou) nebo Glenlivet.

Inver - Na ústí
Pokud se ocitnete ve městě, jehož název začíná písmeny Inver, můžete se vsadit, že leží na ústí řeky do moře nebo na soutoku dvou řek. Inverness tedy v doslovném překladu znamená "na ústí řeky Ness" a Inveraray zas "na ústí řeky Aray".

Aber - Na ústí
Naprosto stejný případ jako "inver". Aberdeen je tedy město ležící v místě, kde se řeka Dee vlévá do moře.

Možná jste si všimli, že jeden z tradičních zeměpisných pojmů, který doposud nezazněl, je gaelské slovo pro řeku. Je to proto, že řeky žádné tradiční "označení", které by se stalo součástí názvu, nemají a naopak se podle jejich polohy často označují jiná místa.

Když to tedy vše dáte dohromady, můžete si snadno odvodit, že Ness je název řeky, na které leží Loch Ness (jezero Ness). A že Inverness bude městem ležícím na ústí dříve zmíněné řeky do moře. Stejně tak vám bude jasné, že Ben Lomond je hora, která leží u největšího skotského jezera nazývaného Loch Lomond. Anebo že Glen Coe je údolí, kterým protéká řeka zvaná Coe. (Přičemž vesnice v tomto údolí nese krásný název Glencoe.) No není ten skotský zeměpis docela snadný?

Žádné komentáře:

Okomentovat