Požár na Glasgow School of Art

O skotském architektovi a designérovi Renniem Mackintoshovi nejspíš nikdo z vás nikdy neslyšel. Glasgow ho však považuje za jednu z nejvýznamnějších skotských osobností přelomu 19. a 20. století a vše, co během svého života postavil, je dnes považováno za kulturní památku.

© www.visitscotland.com

Mezi budovy postavené podle jeho návrhů patřila i Glasgow School of Art, která se za poslední desítky let stala oblíbenou zastávkou turistů. A byla jí až do tohoto pátku, kdy v ní nečekaně došlo k požáru. Podle dostupných informací z projektoru přeskočila jiskra a budova rychle vzplála.

Protože pro Skoty má tato budova stejnou kulturní hodnotu jako kdyby v ČR měl lehnout popelem Tančící dům, sjeli se do centra Glasgow rychle hasiči z širokého okolí. Místnost, kterou můžete vidět na obrázku výše, se jim podařit nezachránilo, 70 % budovy a školní archivy ale ano. Vzhledem k tomu, jak hrozivě požár vypadal, se to dá považovat za menší zázrak.

Když jsem dnes šla centrem města, všimla jsem si, že se socha hasiče, která stojí u vlakového nádraží, dočkala menšího vylepšení. Cedulky s nápisem, jehož font na první pohled připomíná Mackintoshův styl.




Glasgow, I love you. 

Žádné komentáře:

Okomentovat