Bublina zvaná St Andrews

The Bubble. Tak mí přátelé, a vlastně i já, přezdívají místu, kde poslední měsíce žijeme. St Andrews je bublina. Krásná bublina odříznutá od reálného světa.

Podvědomě jsem si tím byla jista prakticky od začátku, plně mi došlo někdy před Vánoci. Čekala jsem tehdy na autobus, který by mě odvezl na letiště, když jsem zaslechla, jak slečna stojící za mnou prohodila k někomu vedle sebe: "Můj táta je CEO [název známé společnosti]." To zarážející na tom bylo to, že mě to vůbec nezarazilo. Vlastně by mě mnohem víc překvapilo, kdyby prohlásila, že je její táta opravář nebo taxikář.

St Andrews je bohaté. Bydlet na okraji tohoto maloměsta vás vyjde dráž než bydlet v centru Glasgow a dodnes mě fascinuje, kolik "black tie events" můžete pro studenty během semestru uspořádat a vyprodat. Vždy, když jedu do Glasgow, překvapí mě, kolik lidí nosí mikiny s kapucou, a vždy, když se vrátím do St Andrews, utrpím kulturní šok z toho, kolik lidí si ve volném čase uváže na krk motýlka a po večerech je ochotných chodit na události, kde se vyžadují šaty nebo smoking.

Balgove Course, nejméně významné hřiště v okolí, kde jako studenti zaplatíte za hru pouhé £2.

St Andrews je odříznuté od okolního světa. Do Dundee, nejbližšího města, které má 143,000 obyvatel, se dostanete autobusem za něco přes půl hodiny. Do Edinburghu pojedete dvě. Do Glasgow tři. Vzhledem k tomu, že Dundee zas tak úžasně vzrušující není a po jedné návštěvě získáte pocit, že jste viděli vše důležité, podlehnete nakonec tomu, že měsíc, a někteří i mnohem déle, St Andrews neopustíte. Tři rovnoběžné ulice v centru - North Street, Market Street a South Street - se stanou vaším útočištěm, v každé kavárně a v každé hospodě bude někdo, koho znáte. Pokud se jednoho dne dáte u kopírky do řeči se studentem, který si něco skenuje metr vedle vás, můžete si být jistí, že ho o den později minete na ulici a on si bude pamatovat vás a vy si budete pamatovat jeho.

St Andrews je uzavřený svět, který žije svým vlastním životem. Je to svět, který vás nutí být v neustálém kontaktu s lidmi kolem, protože jim prostě neuniknete. Svět, ve kterém se všichni vzájemně znáte, a tak se vám klidně může stát, že vás váš nový vyučující pozve na oběd s vysokým představitelem Africké unie, protože si všiml, že vás zajímá situace v centrální Africe. Svět, ve kterém můžete jít domů ve tři hodiny v noci opuštěnou ulicí a stejně se nemusíte bát, že by vás někdo mohl přepadnout. Svět, který vás donutí obdivovat zapálení Sira Hew Strachana (schválně si jeho jméno hoďte do googlu), který každý týden stráví asi sedm hodin na cestě z Oxfordu (a sedm na cestě zpátky) jen proto, aby s šesti z vás mohl na semináři dvě hodiny rozebírat vojenskou strategii. Svět, ve kterém si časem zvyknete i na to, že na ranní přednášku někdo dorazí s golfovými holemi, aby mohl hned po ní vyrazit na jedno ze sedmi hřišť ležících ani ne kilometr od univerzity.

Je to svět privilegovaných, kam více než 40 % studentů přišlo ze soukromých škol, což je číslo, ve kterém St Andrews poráží všechny ostatní univerzity ve Velké Británii včetně Oxfordu a Cambridge.

Je to svět bohatých, kde za noc v hotelu zaplatíte více než kdekoliv jinde ve Velké Británii včetně Londýna.

Je to bublina, která je kvůli absenci jakýchkoliv výraznějších problémů v konečném důsledku velmi hezká. Nicméně pořád je to jen bublina.

3 komentáře:

  1. Ahoj, čtu tvůj blog Strike it down - úplně ho zbožňuju Taky se hlásím do skotska, zatím jsem podmínečně přijatá, ale vidím to nadějně. Mám první volbu St Andrews a druhou Dundee. Mohla bych se prosím zeptat na pár otázek ohledně studia ve Skotsku?

    1) jaké jsou nejčastější brigády pro studenty a kolik tak člověk asi musí pracovat hodin týdně, aby se uživil - finanční stránka mě hodně trápí, mám strach že nebudu mít buď čas na učení, nebo na práci - osobní život vzdávám už předem

    2)co je důležité zařídit, než odjedu: i) jak je to s daněmi ii) jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním iii) máš lékaře v česku, nebo ve skotsku?

    3) koleje jsou na mě příliš drahé, nejsem schopná si je zaplatit. je reálné, že bych si přes internet zařídila nějaký studentský byt a mohla v něm bydlet? nepotřebuji k tomu třeba mít nějaké britské bankovní konto nebo něco?

    4) jak je to s daněmi v británii, když člověk má brigády při studiu? hlavně by mě zajímal ten přechod mezi čr a skotskem - když budu mít brigádu v čr u zaměstnavatele, tak to tam pak budu muset nějak dokazovat nebo něco kvůli daním?

    Omlouvám se za tolik otázek, ale toto už mě trápí několik měsíců...

    Děkuji, měj se hezky a držím palce

    OdpovědětVymazat
  2. The betting potentialities are practically countless, especially with trendy revolutionary titles. The complete experience turns into even more difficult in the case of Live American Roulette which incorporates an extra zero. Furthermore, roulette can be 온라인 카지노 performed with native-speaking sellers, in languages similar to French, Swedish, Turkish, Russian, Danish, Italian, and Hindi.

    OdpovědětVymazat