Konec Spojeného království: Brexit roztrhl dvě Unie


Velká Británie si dnes nezvolila pouze odchod z Evropské unie, ale i rozpad svého vlastního státu.

Hlasování o odchodu z Evropské unie už zanechalo své první šrámy. Kurz libry se dnes ráno dramaticky propadl. Britská ekonomika zaznamenává jeden ze svých nejhorších dnů za desítky let. David Cameron oznámil svou rezignaci.

A pak je tu ještě jedna věc. Představitelé Skotska a Severního Irska veřejně prohlásili, že si budou přát vyhlášení referend, která by měla rozhodnout, zda si Skoti a Irové přejí nadále zůstat součástí Spojeného království.

Není to přitom tak dávno, co tu jedno podobné referendum bylo – neuběhly ještě ani dva roky, co se Skotsko rozhodovalo, zda by mělo vytvořit samostatný stát, a v poměru 55:45 tehdy převážila vize "Better Together" ("Spolu je nám lépe"). I já jsem tehdy o budoucnosti tohoto severského národa hlasovala a s nadějí, že by se domácí politika mohla změnit, jsem podpořila zachování Unie. Doufala jsem, že dojde k ústavní změně, k reformě House of Lords, k vytvoření federace, v jejímž rámci budou mít Skotsko, Wales a Severní Irsko větší svobodu. Volila jsem sjednocené Spojené království, protože jsem věřila, že skotský parlament dostane více pravomocí, a protože jsem chtěla, aby Skotsko zůstalo členem mezinárodních organizací, ve kterých by si v případě odtržení muselo znovu zažádat o členství. Dočkala jsem se ale naplnění statusu quo v politice domácí a výrazné změny v té mezinárodní. Better Together se navždy stalo jen hořkým vtipem, jehož pointa mi došla až o dva roky později.

Vím, že nejsem jediný člověk, který pro zachování Unie hlasoval s vizí, že by se rozkol uvnitř britské společnosti, rozpor mezi anglickými a skotskými hodnotami, snad dal nějak překonat. Brexit však ukázal, že je hlubší, než jsme si doposud mysleli. Zatímco ve Skotsku zvítězila s celkovými 62 % volba zůstat v Evropské unii a stoupenci brexitu nezvítězili ani v jednom z 32 volebních okrsků, Anglie s výjimkou několika velkých měst a univerzitních oblastí podpořila jednoznačně vystoupení z EU.

Zdroj: BBC

Rozpory se dají řešit, pokud je výsledkem kompromis – Skotům se však opětovně potvrdilo, že jejich názor nemá v kontextu britské politiky žádnou hodnotu. Myslíte si, že je Evropská unie nereprezentativní? Zkuste jako Skotsko každých pět let hlasovat v parlamentních volbách a pak sledovat, jak zemi vládne strana, kterou jste si nezvolili. Zkuste si zažít, jaké je dát Konzervativcům 1 z 59 skotských křesel a dočkat se toho, že díky Anglii stejně získají nadpoloviční většinu. Zkuste mít parlament, který vás může naprosto ignorovat, protože vaše hlasy stejně volby nikdy nezvrátí.

Hlasování o odchodu z Evropské unie se pro Skoty ukázalo být jen potvrzením tohoto trendu. Jen dalším důkazem, že jejich hodnoty jsou odlišné od hodnot anglických a že kompromis po Britsku bude vždy jen zametením skotských ideálů pod anglický koberec.

Když Nigel Farage, předseda UKIPu, před pár hodinami na tiskové konferenci pronesl, že tento den vejde do historie jako den nezávislého Spojeného království, měl do jisté míry pravdu. Jen bohužel opomněl nahradit slovo "Spojené království" slovy "Skotsko" a "Severní Irsko." Neexistuje totiž možnost, že by si Skotsko v případě vyhlášení nového referenda zvolilo raději členství ve Spojeném království než členství v Evropské unii. A dá se očekávat, že odtrhne-li se Skotsko, bude Severní Irsko následovat jeho příkladu.

Brexit je rozpadem hned dvou Unií. O odchodu z té první, Evropské, rozhodli Angličané vědomě. Tu druhou, Britskou, roztrhly střepiny způsobené prvním výbuchem. Její zánik to ovšem nečiní o nic méně reálným.

4 komentáře:

  1. Asi to nejde takhle zjednodušit, ale UK bych považoval za stát, který spíš do EU peníze dává než naopak, takže touhu vystoupit bych celkem chápal - sociální cítění je hezké, ale vede k lenosti "slabších" a naštvání "silnějších". Pokud si vystoupení odhlasují v parlamentu tak to bude znamenat hodně problémů se zákony, na druhou tahle stranu okamžitá ekonomická reakce je hezký příklad proč nemám rád nepodložené měny - jsou o důvěře a ne o fyzické realitě světa.

    Skoti si celkem nedávno odhlasovali setrvání v UK, takže by mi přišlo hloupé se odtrhnout, ale otázka Brexitu je celkem pádný důvod - další referendum bude stát další peníze, tak jako tak nepříjemná situace. Pokud se UK ekonomicky udrží bez EU tak motivace absolutně chápu (v Čechách bohužel bereme peníze o odevzdáváme práva) ale tahle situace se Skotskem by mě znervózňovala o dost více...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave v tom, ze lide vidi ekonomicke vyhody jen z pohledu kolik EU davame/kolik dostavame zpet, je podle me problem.

      Britanie si bude muset vyjednat nove trade agreements, coz do ekonomiky vnese minimalne na pristi dva az tri roky jistou davku nejistoty, kvuli ktere z Britanie mohou odejit investori. Par informaci, ze nektere vyznamne firmy zvazuji prechod do Nemecka a dalsich zemi EU, se ostatne uz objevilo. A to samozrejme nevime o potencialnich zahranicnich spolecnostech, ktere o Anglii drive uvazovali, ale dnes radeji pujdou jinam.

      K tomu musime vzit v uvahu, ze dohody, ktere si Britanie vyjedna budou s nejvetsi pravdepodobnosti horsi nez ty, ktere mela jako clen EU. Jako maly trh bude mit mnohem horsi vychozi pozici pro smlouvani, protoze bude obchod s velkymi staty (EU, Cinou, Ruskem, USA) potrebovat o dost vic nez oni s ni. Nedivila bych se, kdyby byli donuceni prijmout podminky, ktere se jim nebudou moc libit.

      Pripocteme-li k tomu vsemu jeste vcerejsi pad libry, jakkoliv docasny, nabizi se otazka, jestli Britove neztrati financne mnohem vic, nez by kdy EU odvedli. (Podle nekterych se tak uz ostatne stalo.)

      A kdyz se oprostime od ekonomiky, musime vzit v uvahu, ze spousta mladych lidi prijde o moznost pracovat snadno v zahranici nebo studovat na evropskych vysokych skolach. A nikdo samozrejme plne nevi, jaky vliv to bude mit na ty statistice az miliony Britu, kteri dnes v zemich EU ziji a mezi nimiz je i nezanedbatelne procento duchodcu.

      Co se tyce Skotska, tak dalsi referendum naprosto chapu. Podminky, za jakych se rozhodli Skoti zustat v Britanii, uz neplati, pricemz nejsilnejsi skotska strana – Skotska narodni strana – mela ve svem politickem programu primo receno, ze dojde-li k velkym politickym zmenam, napriklad odchodu z EU, bude pozadovat dalsi referendum. Jelikoz na zaklade onoho programu ziskala nejvetsi procento skotskych hlasu jak ve volbach do Westminsteru v roce 2015, kde obsadila 56 z 59 skotskych kresel, tak i ve volbach do skotskeho parlamentu v roce 2016 (69 ze 129 kresel), ma od Skotu jednoznacne mandat, aby tento program prosadila.

      Tudiz pokud se Cameron nebo jeho nasledovnik nerozhodne vysledky referenda ignorovat, protoze bylo jen doporucujici, a ne legalne zavazne, myslim si, ze Skotsko si referendum vydupe. A pokud k nemu dojde, nedokazu si predstavit, ze by nezavislost tentokrat neprosla. Ti, kteri hlasovali pro odtrzeni, nemaji duvod, aby zmenili nazor. Ti, kteri byli proti, maji nove a velmi padne duvody, proc otocit: brexit, posledni volby do Westminsteru a naprosto zadna snaha o vytvoreni vice reprezentativniho politickeho systemu. A osobne Skotum nezavislost preju. I kdyz je mi bohuzel jasne, ze pro to, co zbyde ze Spojeneho kralovstvi, to bude jen dalsi rana, ktera oslabi jejich postaveni na mezinarodni scene.

      Vymazat
  2. Hm, je hrozná škoda, že se Brexit děje po 43 letech v EU - jak říkáš legislativa a mezinárodní dohody mají velký dopad na ekonomiku a proto ta nedůvěra. V ideálním případě by se v referendu před vstupem do EU Skotsko oddělilo a Anglie zůstala mimo EU - pokud by se kdokoliv žijící v členském státu rozhodl odstěhovat, měl by celkem poblíž anglicky mluvící zemi. V tuhle chvíli je ale takový "unikát" nedostatečně významný v porovnání s problémy a dopady konce 43 let trvající spolupráce.

    Jinak co jsem se díval na rozpočet EU tak UK patří po Německu a Francii k 3. nejziskovějšímu státu a "vydělá" přibližně stejně, kolik se proplatí na Řecku - v kombinaci s uprchlíky to bude celkem velký zásah pro státy jelvíc těžící z peněz EU (Polsko, Řecko, Maďarsko, Rumunsko). Lze jedině doufat, že se to dlouhodobě vyplatí alespoň Skotům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se Skoty je to tezke, protoze kazda ekonomicka prognoza je jina – hodne treba zalezi na tom, zda jim pripadnou ropne zasoby, ktere dnes oficialne patri do namornich vod Anglie, ackoliv lezi vedle skotskeho pobrezi. Myslim ale, ze Skotsku nejde ani tak o ekonomiku jako o to, ze by konecne meli vladu, ktera zastupuje jejich zajmy. Kdyz maji pet milionu obyvatel, kdezto Anglie padesat pet, prosadi na britske scene neco jen stezi a jejich nazor nebude mit nikdy velkou vahu. Proto ostatne podle me rada Skotu duveruje vice EU nez (ted uz byvale) Cameronove vlade – EU ma relativne dobre projekty (infrastruktura, vyzkum, skolstvi, podpora chudych oblasti), ktere pomahaji s rozvojem tam, kam by se penize od Westminsteru asi nedostaly, protoze by to pro Konzervativce nebyla priorita. Jenze pro levicovejsi Skoty to priorita je.

      Vymazat