Reading Party

Aneb o jedné z těch nejlepších akcí, které zažijete na britských univerzitách.

Hned na úvod je třeba říct, že reading party je termín klamající svým názvem. Zaprvé není to party v tradičním slova smyslu; neprobíhá jen jeden večer, nýbrž trvá několik dní. A zadruhé nikdo neočekává, že během ní budete cokoliv číst; jeden můj profesor se mi například svěřil, že loni byl jediný, kdo byl na reading party viděn s knihou v ruce.

Idea prazvláštního večírku, kam si všichni donesou knihu, je tedy mylná, nepřesně působí ale i vize typického středoškolského výletu. Ano, jsou tu jisté podobnosti; i tentokrát základní koncept vypadá asi tak, že seberete studenty a jejich profesory a všechny na pár dní odešlete kamsi mimo civilizaci, aby si užili trochu volna a vzájemně se lépe poznali. Tím ale společné znaky končí. To, že je mezi typickým lyžákem a reading party obrovský rozdíl, totiž poznáte hned po výjezdu.

Podobně jako mně se vám totiž může stát, že nebudete sedět v autobusu, ale na předním sedadle staršího Mercedesu řízeného profesorem ze San Francisca, se kterým budete následující hodinu rozebírat vše od české kinematografie (ano, on z nějakého důvodu viděl asi dvacet českých filmů) až po vaše plány po získání titulu. Cestou se zastavíte v jednom z těch velkých supermarketů na okraji města, kde společně nakoupíte chipsy, colu, pivo, whiskey. A samozřejmě ho, ostatně jako všechny ty lidi s doktorátem, kteří vám běžně přednášejí, oslovujete křestním jménem.

Vidíte ten bílý dům vpravo? Tam jsme trávili reading party.

Dalších rozdílů si všimnete po dojezdu na místo. Zapomeňte na určený program typický pro školní výlety; tady si můžete dělat, cokoliv vás napadne. Někteří profesoři se v průběhu dne rozhodnou překonat převýšení 970 metrů a vylézt na vrchol Ben Lomondu; pokud chcete, můžete jít s nimi. Jiní si naplánují klidnější procházku kolem jezera; pokud máte zájem, můžete se přidat. Toužíte-li zůstat na chatě, nikdo vám nebrání. Rozhodnete-li se individualisticky a bez jakéhokoliv doprodovu projít po okolí, nikdo vám to zakazovat nebude.

Když se venku setmí, nastává proces hlavní socializace. I z něj samozřejmě můžete kdykoliv, kamkoliv a na jakkoliv dlouho odejít bez toho, aby se nad tím kdokoliv pozastavil, ale věřte mi, stojí za to zůstat. Pokud v sobě totiž máte alespoň trochu dětské duše jako třeba já, může se vám klidně stát, že od osmi večer do pěti do rána budete se svým profesorem hrát společenské hry, na jejichž existenci už jste dávno zapomněli. Nikdy byste nevěřili, jaké nadšení uvidíte v očích čtyřicetiletého chlapa, když ho ve tři hodiny v noci napadne hrát Městečko Palermo.

A pokud společenské hry nejsou vaší hlavní parketou, určitě si najdete jinou zábavu. Skupinka kolem jednoho profesora třeba strávila asi čtyři hodiny diskuzemi o potenciální skotské nezávislosti, jiný můj profesor se zas celý večer bavil vymýšlením "practical jokes"; ať už tím, že házel předměty po spících studentech a pak se tvářil, že o ničem neví, nebo tím, že jedné mé kamarádce vyprávěl půl hodiny s vážnou tváří o studentovi, který před lety na reading party zemřel, načež jí došlo, že si z ní celou dobu dělá srandu.

Co je na tom nejlepší, zpátky do města se po několika dnech vracíte skutečně mnohem "socializovanější". Přednášky, kde jste donedávna znali jen několik vyvolených, jsou rázem plné lidí, se kterými vám nedělá problém prohodit alespoň pár vět. A na myšlence, že se se svými profesory nevidíte jen na přednáškách, ale i ve volném čase, vám nepřijde nic zvláštního. Ostatně právě onen pán, se kterým jsem hrála Městečko Palermo, Jengu, Trivial Pursuit a další hry, jde se mnou a dalšími studenty dnes večer do baru.

Ano, třetí ročník není jen ten, kdy se toho na vás nahrne strašně moc, ale i ten, kdy si začnete svůj obor skutečně užívat.

_____
Poznámka pod čarou: Pojetí reading party se samozřejmě liší podle univerzity i jednotlivých oborů. Některé je prý nepořádají vůbec, což je dle mého názoru obrovská škoda.

7 komentářů:

  1. Zní to super! :) Ale nesouvisí reading party s reading weekem? Jestli ano, tak mám smůlu, protože moje College of Social Sciences reading weeky vůbec nemá - všechno je to záležitost College of Arts. :(

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim, ze jo; reading parties se totiz kazdy semestr odehravaji v dobe reading weeku. Ostatne pravda je takova, ze ja delam Joint Honours z Politics and Philosophy a treba politika zatim ani nenaznacila, ze bychom nekdy nekam mohli jet. A naopak filosofie je v tomhle ohledu uzasna, protoze porad neco organizuje. Pred dvema dny mi treba prisla pozvanka na ceilidh, ktery v druhe polovine mesice poradaji v GUU.

    Jinak si ale nemyslim, ze je to jen zalezitost College of Arts. Co jsem tak slysela, byznys a snad i ekonomie take neco organizuji.

    OdpovědětVymazat
  3. To závidím, že máte tak dobré vztahy s profesory. Připomíná mi to když jsme se jednou na češtině bavili o úpadku našeho jazyka a jeho souvislosti s vymizením salónů, kde se setkávali „intelektuálové“ a bavili se o všem možném. V dnešní době mam problémy najít obdobné prostředí protože jsem neměl to štěstí setkat se s takovou iniciativou v rámci vysoké školy.

    OdpovědětVymazat
  4. Tomu naprosto rozumim. Ostatne prave obrovska privetivost departmentu filosofie (ti, ktere popisuju v clanku), je jednim z duvodu, proc filosofii studuju. Puvodne jsem totiz mela v planu ziskat titul jen z politologie.

    Ono to totiz skutecne neni jen o tom, ze je to zabava, ale i o tom, ze clovek ziska spoustu moznosti, jak neformalne resit veci spojene s oborem. Vlastne si poskytujeme takovy vzajemny feedback: Studenti si muzou nektere veci nechat dovysvetlit mimo prostredi prednaskove mistnosti a profesori nam zas predstavuji sve vlastni nazory a zjistuji, jestli je treba podle nasich pripominek nemuzou nejak pozmenit.

    Treba v politicke filosofii dnes muj profesor poznamenal, ze nam posle pracovni verzi knihy, na ktere momentalne pracuje, protoze v ni vice do hloubky vysvetluje nektere veci, ktere probirame v prednaskach. A jednim dechem pritom dodal, ze pokud v onom konceptu nalezneme cokoliv, co by se podle nas dalo vylepsit, mame mu dat vedet.

    Nebo prave minuly tyden se me v baru jiny profesor (ten, se kterym jsem stravila prakticky celou reading party hranim nejruznejsich her) ptal, jak si stojim s esejemi. Nemuselo ho to zajimat, protoze me tenhle semestr nic neuci. Nicmene dal mi i nekolik vseobecnych rad (napr. napis prvni verzi uz tenhle vikend, at mas cas ji doupravit), ktere mozna nebyli nijak objevne, ale ja si je vzala k srdci mnohem vic, nez kdyby mi je nekdo neosobne nadhodil na prednasce.

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní. Jednoduše závidím. Úroveň Vaší školy se vůbec nedá srovnávat. Myslím, že přesně takhle by to mělo na univerzitách vypadat. Nezbývá než dodat - doužij si tyhle skvělé dny, jak jen to jde, i za nás ostatní, co nemáme tu možnost ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Diky. ;-) Je to zvlastni, ale me ted, po dvou letech, zacina pomalu mrzet, ze odtud budu muset v lete 2014 odejit.

    OdpovědětVymazat
  7. Ber to pozitivně, pořád máš před sebou ještě rok a půl! :)

    OdpovědětVymazat