Muž, který tweetoval z vesmíru

Aneb pár slov o Chrisi Hadfieldovi. (A spousta fotek.)

V poslední době se v mém životě objevily dvě na sobě nezávislé věci, které znovu podnítily můj zájem o vesmír. Tou první byla iPhonová aplikace Star Walk, která vám pomůže jen díky poloze a naklonění telefonu určit, jak se jmenuje ten objekt na obloze, který právě vidíte, a nabídne vám možnost dozvědět se o něm další informace nebo si ho prohlédnout z blízka přímo v telefonu. Tou druhou byl kanadský astronaut Chris Hadfield, který posledních pár měsíců strávil na Mezinárodní vesmírné stanici (International Space Station neboli zkráceně ISS).

ISS je jedinou trvale obydlenou stanicí ve vesmíru a její provoz stál za posledních 10 let kolem $100 miliard. Jen pro srovnání rozpočet ČR činí podle momentálního kurzu dolaru přibližně $55 miliard ročně.

ISS je připojená k internetu, doposud nikoho však nenapadlo tohoto faktu využít k masové popularizaci vesmíru. Nikoho krom velitele 35. expedice Chrise Hadfielda, který si založil účet na twitteru a začal na něj každý den nahrávat fotografie Země, které toho dne zrcadlovkou s 400mm objektivem pořídil. 

Jeho profil se okamžitě stal hitem, o kterém informovala řada anglicky psaných médií. Hadfield navíc prokázal, že má smysl pro humor. Když mu herec William Shatner, známý jako kapitán Kirk ze Star Treku, poslal přes twitter zprávu: "Tweetujete z vesmíru?", Hadfield odpověděl: "Ano, obíháme kolem planety, kapitáne. A na povrchu jsme zpozorovali známky života." 

4. května, který je znám jako svátek Star Wars, na twitter zas nahrál obrázek, který ukazuje jeho nadlidské schopnosti:

Chris zkrátka ukázal, že být astronautem může být cool. A to nejenom díky svým fotkám. Ve vesmíru totiž také natočil cover verzi písně Davida Bowieho Space Oddity...


... a zazpíval si i originální píseň I. S. S. (Is Somebody Singing), kterou pro něj složil kanadský hudebník Ed Robertson.



A aby toho nebylo málo, nechal si Chris Hadfield od studentů základních a středních škol posílat žádosti na nejrůznější fyzikální pokusy, které by na palubě ISS chtěli provést. A ve svém volném čase jim nahrával odpovědi. Nikdy bych si nemyslela, že i obyčejné ždímání ručníku může být tak zajímavé sledovat.


Chris Hadfield se po pěti měsících ve vesmíru vrací na Zemi zítra, 13. května 2013, kdy na ISS nastoupí nová posádka.

Žádné komentáře:

Okomentovat