Skotská turistika: Pap of Glencoe

Vítejte ve vesnici Glencoe. Na konci 17. století tu došlo k jednomu z nejvýznamnějších masakrů ve skotských dějinách, zatímco dnes se sem kvůli působivým scenériím sjíždějí filmové štáby. V místním údolí se natáčel například Harry Potter, bondovka Skyfall nebo Statečné srdce.

Glencoe leží přímo u slaného jezera / zálivu nazývaného Loch Leven.


Dva odvrácené pohledy z jednoho místa. Nejdříve na západ směrem na Loch Leven...


... a pak na východ na Glencoe, za kterým můžeme vidět vrcholky Pap of Glencoe (vlevo) a Sgorr nam Fiannaidh (uprostřed).


Počátek trasy na 742 m vysoký Pap of Glencoe začíná za řekou Coe na konci vesnice. Od zastávky Glencoe Crossroads, kam vás z centra Glasgow za dvě a půl hodiny doveze autobus citylinku, se k úpatí hory dostanete za sympatických deset až patnáct minut.


Cesta na Pap of Glencoe začíná pozvolným stoupáním v oblasti plné bažin a potoků. Nepromokavé boty v tomto případě rozhodně nejsou na škodu.


Čas od času se vám totiž může stát, že přes nějaký ten potok budete muset projít, abyste mohli pokračovat v cestě.


Postupně se mokřavy promění na štěrk. Výhra to ale zas taková není, protože cestou dolů to může nepříjemně podjíždět.


Protože výhled na Glencoe a Loch Leven je z výstupu na Pap of Glencoe krásný, tak mu i v mé galerii patří snad každá druhá fotka.


Jeden záběr na cestu...


... a jeden na Glencoe u Loch Leven.


Když se dostanete do druhé poloviny cesty, začnete mít lepší výhled na okolní kopce ležící na jihovýchodě. Jak je vidět, vrcholky některých jsou i v létě pokryty sněhem.


Nedlouho poté, co se cesta rozdělí ty mířící na Pap of Glencoe od těch, co mají v plánu zdolat náročnější Sgorr nam Fiannaidh, vás čeká poslední část výstupu. Nejstrmější a nejkratší. Přesná trasa je tu už těžce rozeznatelná a občas se hodí zapojit i ruce.


Pohled zpátky ukazuje, co vás čeká na cestě dolů.


Vrchol. Pohled na sever, kde se do Loch Levenu vlévá řeka Leven.


A poslední pohled na západ, kde leží vesnice Glencoe a kde se Loch Leven vlévá do Atlantického oceánu.


4 komentáře:

  1. Panejo, v Glencoe jsem byla 1. srpna! :D Byla jsem teď patnáct dní ve Skotsku a hrozně se mi tam líbilo. A ty v den mého příjezdu vytasíš takovýhle článek. Úplná nostalgie :)
    Elyssea

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, a ja si pred nekolika dny, pred publikovanim tohoto clanku, rikala, zda mam jako prvni nahodit fotky z Glencoe, z Isle of Skye, z vystupu na Ben Lomond nebo The Cobbler (...) a prakticky nahodou jsem sahla zrovna do tehle slozky. :-)

    Ktera mista, krom Glen Coe, jsi jeste navstivila?

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, toho bylo... Skye, Schiehallion, Loch Lomond, Loch Inver, Stac Pollaidh, Trossachs, Ben Macdui... Byla to poznávačka po národních parcích a horách Skotska. Nádhera, mám hrozně moc fotek, je to neuvěřitelně nádherný a fotogenický kus planety :)
    Na tvoje fotky ze Skye se těším moc, sice jsme tam chytli děsný počasí (v kempu), ale Quiraing a celé Skye mě uchvátili. Na Glencoe jsem se děsně těšila, ale Skye to nějak přebil :))

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tipy na pár míst, kam můžu vyrazit. :-) Třeba o Schiehallion jsem nikdy neslyšela.

    Skye je nesmírně sympatický kus Skotska. Místní tvrdí, že tam konstantně prší, ale mně se podařilo vychytat asi jediné dva dny v roce, kdy byla obloha naprosto bez mráčku. Mám možná padesát fotek z nejrůznějších částí ostrova (Fairy Glen, Loch Scavaig), tak je sem někdy nahodím. :-)

    OdpovědětVymazat