Příští rok

Studium v Glasgow mi za dva a půl měsíce končí. Za deset dní odevzdám poslední eseje, v květnu mě čekají zkoušky, na konci června promoce a od léta bych měla mít možnost využívat vesele před jménem titul Master of Arts.

Několik let strávených ve Skotsku a k nim se pojící otázka: Co dál? 

Volba padla na navazující studium. Jak někteří z vás možná ví, mám už nějakou dobu slabost pro St Andrews. Po gymplu mě tam nevzali proto, že jsem jim na přihlášce neuvedla své předpokládané známky u maturity, tak teď přišel prostor pro pokus č. 2. Přece jen je to poměrně zajímavá škola. Třetí nejstarší univerzita anglicky mluvícího světa po Oxfordu a Cambridge (mimochodem Glasgow je čtvrté), která se v žebříčcích dlouhodobě umisťuje hned známou anglickou dvojicí. A někdy některou z nich i předběhne; třeba v mém vybraném oboru je prý momentálně druhá v Británii.

Přihláška zkompletována minulé pondělí, na stránkách stálo, že na vyrozumění má student čekat tak šest až osm týdnů. Říkám si tedy, že budu mít štěstí, pokud se mi ozvou na začátku května, a najednou v pátek, ani ne 4 x 24 hodin po tom, co komisi má přihláška dorazila na stůl, nacházím ve své e-mailové schránce dopis, ve kterém po oslovení stojí věta:

"After careful consideration by Academic selectors in the school, I am delighted to make you an offer for postgraduate study at the University of St Andrews."

O něco dále stálo, že se jedná o nepodmíněné přijetí. Tedy žádné požadavky na známkový průměr, což mi u univerzity, která by s klidem mohla po každém požadovat first class degree, přijde poměrně neskutečné. Vedoucí mé závěrečné práce mi zjevně musel napsat geniální referenci.

St Andrews, © Kiera Baxter

V září se tedy možná přesunu ze západního pobřeží Skotska na východní. Z města, ve kterém žije více než půl milionu lidí, do jiného, ve kterém jich pobývá asi 15,000.

To možná je tam proto, že mám v záloze ještě jednu možnost. Přihlášky jsem si totiž podávala dvě. Ta druhá mířila na Cambridge, která by mi měla dát v průběhu května vědět, jak jsem byla úspěšná. A upřímně, kdyby mi i oni nabídli místo, nemám vůbec ponětí, co bych dělala.

Cambridge je známější.
St Andrews je v oblasti, která mě zajímá, lepší.
Na Cambridge bude s velkou pravděpodobností studovat jeden z lidí, se kterými jsem v Glasgow trávila za poslední roky nejvíce času.
Na St Andrews učí řada profesorů, jejichž akademické zájmy jsou mi vysoce blízké.
Na Cambridge bych se věnovala kurzu, který je zajímavou syntézou politiky, historie a filosofie.
St Andrews nabízí specializovaný kurz v oboru, který mě zajímá snad více než jakýkoliv jiný.
Ke Cambridge mám sentimentální vztah, protože tam kdysi tam učil ten nejlepší profesor na světě, vedoucí mé závěrečné práce.
K St Andrews mám sentimentální vztah, protože tam byl rektorem ten nejlepší filosof všech dob, John Stuart Mill.

Takže asi tak.

9 komentářů:

  1. First world problems x). Blahopřeji a hodně štěstí, ať už půjdeš kamkoliv :)

    OdpovědětVymazat
  2. Haha, s tim first world problems mas naprostou pravdu. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím Tě, Kristýno, a přeju, aby Ti v tomto měsíci zkoušky dopadly k Tvé plné spokojenosti. Pevně doufám, že zde v červnu naleznu v tomto směru potěšující zprávu. (Na tyto stránky jsem narazil před chvílí čirou náhodou, jak zmiňuji pod Tvým článkem "O skotském nacionalismu", a moc mě potěšily. Právě pátrám, co všechno je v nich pro mne pozoruhodného. Chystám se připojit komentář pod článek "Pět filosofických knih, které stojí za to znát", ale je obtížné být stručný a přitom srozumitelný.)

    Pokud by Ti vyšla i ta Cambridge, bylo by to krásné rozhodování mezi možností skvělou a ještě lepší, přičemž bůh suď, která je která. Upřímně řečeno, také bych z toho měl zamotanou hlavu.
    TG

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuju! Par slov o tom, jak to cele nakonec dopadlo, sem casem jiste hodim. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi vazne skvela, mas muj obdiv a jsi mym vzorem a motivaci. Doufam, ze v budoucich 2 letech az budu podavat prihlasky na uni v uk, se mi podari to, co tobe<3
    Hodne stesti v postgraduate studiu!

    OdpovědětVymazat
  6. Diky moc! Hodne stesti na stredni a nasledne i v prijimackach na vysokou. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    našla jsem tuto stránku teprve nedávno a jsem nadšená. Píšeš spoustu zajímavých věcí! Moc blahopřeji k Tvým úspěchům a chtěla bych se zeptat, na jaké studium se chystáš (Msc. /Mphil. /MLitt.)?
    Mám v tom trošku "hokej" a nevím, v čem se tato studia liší, popřípadě, zda je něco prestižnější. Toužím po magisterském studiu v St. Andrews, ale nevím, jestli je to bez předchozího studia ve Skotsku reálné... (mám Bc. i Mgr. z českých škol). Díky a hodně štěstí!
    Lída

    OdpovědětVymazat
  8. Na jedne skole se hlasim na MPhil, na druhe MLitt. :-)

    Snahu prekladat tituly do cestiny uz jsem vzdala; nejen, ze tech titulu je oproti CR obrovska rada, ale lisi se i skolu od skoly. Takze treba MPhil z Cambridge neni ten samy titul jako MPhil ze St Andrews. Vetsinou se rozdily nicmene toci kolem toho, kolik let studujes nebo zda se jedna primarne o "taught" nebo "research" degree.

    Na magisterske studium v Britanii se muzes prihlasit urcite, stejne jako i na doktorat. To, ze jsi nestudovala v Britanii, zadny problem neni. Prihlasila jsem se na facebooku do skupiny, kde se sdruzuji postgraduate studenti ze St Andrews a zatim jsem si vsimla trech lidi, kteri tam zminili, ze dostali nabidku ke studiu toho sameho oboru jako ja. Jeden Anglican, co studoval na Oxfordu, jeden Nemec, ktery zije v Africe, a jedna slecna z Trinidadu a Tobago. Rozmanitosti se zjevne rozhodne nebrani.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky moc za zprávu. Moc mě to láká - dělám dizertaci v ČR na UK v Praze. Ale z druhého oboru bych chtěla v zahraničí a právě St. Andrews je na to jako dělané. Navíc by se mi St. Andrews líbilo i proto, že tamní institute by mi výborně sedl i na tu první dizertaci (např. jako konzultační instance v posledním ročníku).
    Pokud ti nevadí moje zvědavost - budeš vše financovat ze své kapsy nebo myslíš, že je šance na stipendium? Já zatím počítám s tím, že bych si vše hradila sama, ale peníze z jiného zdroje nikdy nejsou na škodu :) Protože v případě Ph.D. je to hned o 3 letech školného....
    Díky moc, Lída

    OdpovědětVymazat